Megszámolni is nehéz, hogy egy héten hány olyan panaszt vizsgál ki az ügyfélszolgálatunk, ami felelőtlen utasokról, kamu-profilokról, trükkös megoldásokról szól. Minden panaszt kivizsgálunk, ha szükséges szankcionálunk, végső esetben kizárunk felhasználókat. Ennek ellenére még mindig vannak visszatérő tévhitek és problémák, amikre van megoldás, mégis kevesen ismerik őket.
Összeszedtünk néhány konkrét problémát, amire választ is adtunk most. Olvasd el, állítsd be a profilodat és nagyobb élmény lesz az Oszkározás, mint eddig valaha!

“Előfordult olyan, amikor ismeretlen, új profil, külföldi névvel befoglalt, majd utazás előtt fél órával törölte azt. Meséltek ilyen kisbuszos húzásokat, és csak feltételezem, hogy ők voltak.”

1. Évek óta napi szinten ellenőrizzük az új regisztrációkat és szűrjük az egyezéseket.
Amikor egy új regisztráció történik a rendszerben, automatikusan összevetjük a meglévő adatbázissal az újonc adatait. Ha olyan korábbi fiókhoz kapcsolható, ami rossz statisztikával rendelkezett, akkor automatikusan zároljuk az új profilt. Ha üzleti felhasználó próbál új profilt létrehozni, akkor a meglévő profiljára figyelmeztetést is kap, a harmadik figyelmeztetés után pedig kizárjuk a rendszerből.

2. A bankkártyás fizetés elfogadása a megoldás a kamu profilok és komolytalan foglalók kiszűrésére.
Add meg a bankszámla számodat az Autós menü/Haladó autós beállítások/Online fizetés elfogadása menüpontban (https://www.oszkar.com/user/payment.php) és a helyfoglalás korlátozása funkcióval állíts be egy szűrést, hogy kik azok, akik csak kártyás előrefizetéssel foglalhatnak hozzád.
Ha későn törli az utas a foglalást, kárpótlásként az útdíj 80%-át megkapod.
Emellett bizonyos esetekben az Oszkár rendszere is online fizetésre kötelezi az utasokat (ha az utas 3 vagy több helyet szeretne foglalni és nincs még pozitív értékelése, sem megvalósult útja vagy régebb óta Oszkározik, de túl magas a meghiúsult utak aránya).

3. Az Oszkárt sok külföldi használja, leginkább diákok, akik Erasmus-program keretében vannak Magyarországon. Lehetséges, hogy ez a foglalás is ilyen volt, de ha jelzed az ügyfélszolgálatunk felé az esetet, mindenképpen alaposan megvizsgáljuk a profilt. (info@oszkar.com email címen, messengeren, vagy a profilon “Felhasználó jelentése” gombra kattintva)


“Az üzletiek adózatlanul, számla nélkül, (sokszor drágábban, mint az átlag autós), jelentős haszonnal utaztatnak. Ami így nem a költség megosztásáról szól, hanem megélhetés tisztán. Kb 6-8000 Ft nyereség / út – adózás nélkül!”

1. 2020 szeptemberétől az üzletszerűen hirdető kisbuszosok már csak a személyszállítási engedélyeik bemutatása után hirdethetnek az Oszkáron.
Az engedélyek bekérése és a profilok rendbetétele 2019-ben kezdődött. Erre azért volt/van szükség, hogy egyrészt az utasok biztonságban, megfelelő műszaki állapotú kisbuszokba szállhassanak be, hivatásos sofőrök mellé. Másrészt egyre gyakrabban fordult elő, hogy az engedéllyel nem rendelkező buszosokat megbüntették, a járműveiket ideiglenesen kivonták a forgalomból. Ezzel az érintett “feketézők” sok kellemetlenséget okoztak az utasoknak, ráadásul rossz hírnevét keltették az Oszkáros közösségnek.hitelesített üzleti felhasználó ikon

2. Az üzletiek legalizálásának egyik hozománya, hogy ők is beállították a bankkártyás fizetés elfogadását és a helyfoglalás korlátozását. (https://blog.oszkar.com/halado-autosbeallitasok-es-hasznalatuk/)
A NAV-hoz bekötött online számlázás miatt a kártyás fizetés során az utasoknak meg kell adniuk a számlázási adataikat, így a vállalkozások tudnak nekik online számlát kiállítani. Ha olyan összeg érkezik a bankszámlájukra, amihez nem tartozik számla, legkorábban a könyvelés során, legkésőbb a NAV-ellenőrzés alatt ez kiderül, így nem éri meg kockáztatni.
A készpénzes fizetésekről az utazás végén elegendő nyugtát adni.

3. “sokszor drágábban, mint az átlag autós”
Az utasok a foglalás során a keresésre adott találatokkal kapcsolatban először az indulási/érkezési időpontot veszik figyelembe, ezután pedig az ár a döntő tényező.
Ha tehát egy üzleti drágábban hirdet, akkor az utas az olcsóbb, klasszikus telekocsit fogja választani.
Az üzletiek magasabb árai mögött általában a magasabb költségek állnak. A vállalkozást fenn kell tartani, könyvelőt, diszpécsereket, sofőröket kell fizetni, magasabb a biztosítási díjuk, az autót szervizeltetni kell, hiszen a sűrű használat miatt a kopás is gyorsabb (havonta olaj- és szűrőcserék, sűrűbb a kerék és egyéb alkatrészek cseréje).

“Úgy látom, hogy előnyben részesíti az üzleti felhasználókat a rendszer”

1. 2020 szeptemberétől az üzletszerűen hirdető kisbuszosok már csak a személyszállítási engedélyeik bemutatása után hirdethetnek az Oszkáron, így a kisbuszosok száma csökkent a rendszerben.
Az engedélyek bekérése és a profilok rendbetétele 2019-ben kezdődött. Erre azért volt/van szükség, hogy egyrészt az utasok biztonságban, megfelelő műszaki állapotú kisbuszokba szállhassanak be, hivatásos sofőrök mellé. Másrészt egyre gyakrabban fordult elő, hogy az engedéllyel nem rendelkező buszosokat megbüntették, a járműveiket ideiglenesen kivonták a forgalomból. Ezzel az érintett “feketézők” sok kellemetlenséget okoztak az utasoknak, ráadásul rossz hírnevét keltették az Oszkáros közösségnek.
A profilok közti átfedéseket is megszüntettük, így a kereső is átláthatóbbá vált.

2. Becsomagoltuk a keresőt, nőtt a klasszikus telekocsisok esélye
Sok kisbuszos azzal próbálta “lefedni a keresőt”, hogy az egyes városokban (pl. Budapesten) 3-4 db be- vagy kiszállási lehetőséget adott meg. Ezzel elérte, hogy oldalakon keresztül csak az ő hirdetése látszódjon. Erre találtuk ki megoldásnak, hogy az egy városban megadott címek, összecsomagolva, egyetlen helységként jelennek meg (pl. Budapest – 4 megálló), amiből az utas egy következő lépésben könnyedén kiválaszthatja, hogy hol szeretne be-/kiszállni.
A kereső letisztultabb lett, kevesebb oldalnyi találatot adunk ki, kiszűrtük az üzleti autósok indokolatlan többszörös megjelenését, és egyszerűbbé vált a helyfoglalás is.

3. “Kiemelés a lista elejére” megreformálása
Jelenleg minden keresésnél maximum 10 előrelistázott hirdetés jelenik meg a még szabad hellyel rendelkező hirdetések közül. A 10 helyből 5 db-ot a privát telekocsisok hirdetéseinek tartunk fent, hogy kitűnhessenek a tömegből 🙂
A kiemelést a hirdetésfeladás során tudod beállítani.

“Ha az utas az utolsó pillanatban lemondja az utat, az inkorrektségét miért nem lehet értékelni? Elmondanám a véleményemet róla, de az Oszkár nem engedi, ez így nem reális!”

A meghiúsult utakat is tudod értékelni!
Ha történt lemondás, akkor az Értékelések/Meghiúsult utazások értékelése menüpontban (https://www.oszkar.com/user/list/missingfail.php) megtalálod az utast. Ha még időben mondta le az utat, ebben a listában nem fogod megtalálni őt. Ebben az esetben az adatlapján, az “Értékelem a felhasználót” gombra kattintva tudsz értékelni.
De miért van ez így?
Általában, ha időben történik a foglalás törlése (a foglalás és az út indulása közötti időintervallum első 40%-ában), nem szokott különösebb nézeteltérés lenni az utas és az autós között, ezért nem is erőltetjük, hogy értékeljétek egymást, ám a lehetőséget nem zárjuk el.

“Miskolctól Budapestig autóztam, egy idős hölgynek egy oszkáros vállalkozó foglalt helyet a saját nevén. Elmondása alapján Budapesten átveszi a hölgyet, kifizet, majd tovább utaznak Németországba. Sajnos ez elég rosszul sült el. Én megérkeztem a megadott időben, de a másik oszkárosra 1 órát kellett várnom.”

Beállíthatod, hogy üzleti felhasználók ne foglalhassanak hozzád: az Autós menü/Haladó autós beállítások/Tiltólista menüpontban (https://www.oszkar.com/user/user_denied.php) tudod ezt megtenni.
Ezzel elkerülheted a konfliktusokat és a kellemetlenségeket.

“Szeretném, ha le lehetne tiltani, akivel többet nem kívánok utazni”

Autósként lehetőség van az utas tiltólistára helyezésére. Egyrészt, amikor valakiről negatív vagy meghiúsult értékelést adsz le, felajánljuk, hogy tedd tiltólistára, ha szeretnéd.
Másrészt az Autós menü/Haladó autós beállítások/Tiltólista menüpontban (https://www.oszkar.com/user/user_denied.php) tudod felvenni a listádra azt, akivel nem kívánsz együtt utazni a jövőben. Itt beállíthatod, hogy kártyás előrefizetéssel esetleg foglalhat-e (ha előre kifizeti az útját, de az út meghiúsul az utas hibájából, az útdíj 80%-át megkapod kárpótlásul).

“Autósként nem utasíthatok vissza egy utast, hiába látszik, hogy gyanús a profilja.”

Régi tévhit, hogy “ha én törlöm a foglalást, az én statisztikám romlik”. A helyfoglalás törlésekor megkérdezzük a törlés indokát. Itt be lehet jelölni, ha az utas elérhetetlen, vagy nem szimpatikus, esetleg az utas mondta le, csak nem törölte a foglalást. Ezekben az esetekben az utas statisztikája romlik, nem az autósé. (Persze nem érdemes visszaélni ezzel az opcióval, mert ahogy az új regisztrációkat, úgy az “átkenéseket” is naponta figyeljük)

Állítsd be a profilodat és garantáltan kevesebb gubanc lesz a foglalásokkal! 🙂
Add fel hirdetésedet és élvezd az Oszkár előnyeit! 🙂

 

Hozzászólások

 1. Rép Tamás

  Nagyon jó látni, hogy sokat foglalkoztok a felhasználók panaszaival, és igyekeztek orvosolni a kiskapus lehetőségek bezárását.
  Itt szeretném megragadni a lehetőséget, egy kérdéssel:
  Autóban, szabályosan hogyan lehet kisállatot szállítani? ( cica, kutyus) Ölben szabályos? Vagy csakis kisállat hordozóba, a csomagtartóban? Engem annak ellenére, hogy a hirdetésben nincs megadva a kisállat szállítás, mégis megkeresnek, hogy hátha! Leggyakrabban “az ölemben el lesz, nem fog futkozni” üzenetet kapom.
  Pl.: rendőri ellenőrzés, vagy ne adja az ég, közúti balesetnél van büntetési tétele a nem megfelelően szállított kisállat esetében? Engem, mint sofőrt megbüntethet a rendőr, vagy a gazdit terhelheti a felelősség?

  Válasz
  • fk.oszkar.com

   Kedves Tamás!

   Talán ez a cikk foglalja össze a legjobban a kisállatok szállítására vonatkozó szabályokat:
   https://drivemagazine.eu/4-labuak-4-kereken-2646912396/minden-orszagban-mas-a-szabaly
   A lényeg, hogy jól rögzítve, biztonságosan utazzon az állat is, akárcsak az utasok. Ebből adódóan, az első ülésen ölben, vagy láb előtt nincs jó helyen (a légzsák és az esetleges ütközés miatt).
   A büntetést – például, ha egy utas nincs bekötve – a sofőrre szabják ki, de nyilván, ha a kutya nem a tiéd, hanem az egyik Oszkárosé, akkor neki illik kifizetni. Ettől függetlenül, Te ragaszkodj hozzá, hogy a KRESZ-nek megfelelő helyen, rögzítve, biztonságban utazzon az állat is 🙂

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás