Az üzemanyag ára rohamosan közeledik az 500 Ft-os lélektani határhoz, sőt, egyes kutakon már meg is haladja ezt. De nincs más megoldás, csak benyelni ezeket a költségeket vagy letenni a kocsit?

A héten megjelent Pulzus Kutató felméréséből kiderült, hogy az autósok egy része 500 Ft feletti üzemanyagár esetén inkább letenné az autóját.

Ám a korábbi évek tapasztalatai alapján, most is beigazolódni látszik az Oszkár telekocsi megfigyelése, miszerint a megnövekedett üzemanyagárak miatt egyre több autós fordul inkább a rendszerükhöz segítségért.

Prácser Attila, az oszkar.com társalapítója, így nyilatkozik a témában: “A múlt heti, 10%-os forgalom-növekedésünkön is észlelhető, hogy az élelmesebb autósok nem le-, hanem inkább teleteszik az autójukat. 490 Ft-os benzinárral és 6-7 literes átlagfogyasztással számolva a fővárosból Pécsre, Debrecenbe, Nyíregyházára, Szombathelyre vagy Zalaegerszegre egyedül utazva 7-8000 Ft/fő az üzemanyag-költség, mely már két oszkáros utassal 2700 Ft/fő-re csökkenthető.
Emellett Miskolcra vagy Szegedre 5000-6500 Ft/fő helyett, tele autóval 2000-2200 Ft/fő áron juthatunk el.

A koronavírus a telekocsizásra is jelentős hatással volt, hiszen a normál, 2019-es, utazási számokhoz képest 2020-ban és 2021-ben összességében 50-60%-os visszaesés tapasztalható. Ez a tendencia viszont az üzemanyag árának növekedésével javulni látszik, hiszen a felnőtt társadalom nagy része már be van oltva. Két-három utastárssal együtt utazni pedig egyáltalán nem veszélyesebb, mint bemenni egy boltba vásárolni péntek késő délután.

A helyeiket meghirdető autósok természetesen meghatározhatják a közös utazás feltételeit: a hirdetésük feladása során meghatározhatnak kötelező maszkviselést, illetve akár a védettségi igazolvány felmutatását is kérhetik utasaiktól. A rendszerben meghirdetett utak leírásában is gyakran szerepel, hogy betegen lehetőleg senki ne utazzon, ezzel mi is 100%-ban egyetértünk. A vírustól eltekintve, idegenekkel megosztani az autónkat nem újdonság: az Oszkár, többek között az utazás után leadott értékeléseknek köszönhetően, már 14 éve sikeresen működik. Aki nem becsületesen telekocsizik, azt a közösség kiveti magából, a rendszer kizárja és nem kap új lehetőséget” – tette hozzá Prácser.

Add fel most a hirdetésedet és élvezd ki az Oszkár előnyeit! 🙂

 

Hozzászólások

  • fk.oszkar.com

   Kedves Ágnes!

   Sajnos nem tudjuk kötelezővé tenni Oszkár-szinten a védettségi igazolvány meglétét, mert nincs kapacitásunk ellenőrizni és betartatni ezt a szabályt.
   Az autós kötelezővé teheti az utasai körében az oltottságot igazoló papírt. Sőt, akár utasként is lehet előre jelezni az autósnak, ha valaki szeretné kérni, hogy az útitársai rendelkezzenek oltással/viseljenek maszkot.

   Sok sikeres Oszkáros utat kívánok!

   Üdv,
   Kriszta

   Válasz
  • Koncz Anikó

   Kedves Ágnes. Én inkább az oltottak számára tenném kötelezővé a maszkviselést, mivel – hiteles, köztudott, orvosi oldalakon, vagy épp azon kívül – orvosi szakvélemények alapján is az oltottak azok, akik fertőznek tüskefehérjével. Minthogy az oltatlanokba még nem piszkált senki, csak nyugodjon meg, mi nem fertőzünk. Ámen.

   Válasz
  • Zoltán

   Kedves Ágnes!

   Hozzászólására kicsit későn adok választ, illetve reagálok rá.
   Én a saját autómba döntöm el, hogy viselek maszkot vagy sem. Az utasaimnak is ezt a lehetőséget biztosítom, hogy ha szeretné felvenni, akkor felveszi, ha nem akarja, akkor nem veszi. Mindenki nagyfiú és nagylány, aki(k) eltudják dönteni, hogy mit szeretnének. Egy biztos, én nem veszem fel és akinek ez nem tetszik, az nem jön velem. Én nem ebből élek és nem ez a főfoglalkozásom és abszolút nem ebből fogok meggazdagodni, hogy jön velem utas vagy sem. Ebből kiindulva, az autómba én hozom a szabályokat és akinek ez tetszik jön velem, akinek nem tetszik nem jön velem.
   Hozzászólása óta eléggé változott már nem csak az oltások, hanem a védettségi igazolványok megléte, érvényessége is. Lassan már követhetetlen, hogy mit is szeretnének elérni az oltásokkal és a védettségi igazolvánnyal. Egy biztos, hozzászólásom írásakor éppen a jogalkotoknak nem kötelező az oltás, mindenki másnak lassan igen. Ezt csak érdekességként említem meg!

   Üdvözlettel:
   Zoltán

   Válasz
 1. IBOLYA ILDIKÓ VARGA

  Kedves Oszkár!
  Nagyon örülök ,hogy nem tudják kötelezővé tenni a kártya és az egyéb eszközök használatát az autóikban .
  Üdv Varga Ibolya

  Válasz
 2. Edit Szabó

  Nem tudják kötelezővé tenni, de minden autóvezetőnek joga van arra, hogy szállít-e oltatlan útitársat ! Hiszen egymás mellett ülnek az utasok, egymást is kell védeniük. Sőt, a maszk használatát kötelezővé tenném az elkövetkező időszakban, mer egy köhögés, tüsszentés is lehet mások kárára !
  Mindenkinek vigyázni kell nem csak a saját, de társai egészségére is !
  Üdvözlettel egy Oszkáros utazó: Szabó Edit

  Válasz
 3. Csaba

  Minthogy a “védettségi” kártya semmire sem jó, ahogy kb. a maszk sem, így még szerencse hogy magánautókba nem tudnak betekinteni, és ezért kötelezővé sem tudják tenni. Meg vagyok nyugodva!

  Válasz
 4. Hóbor Péter

  Köszönöm a tájékoztatást

  Válasz
 5. Nagyné Tapasztó Erzsébet

  Kényes kérdés a védettségi igazolvány, maszk, netán negatív teszt kérése. Tiszteletben tartva mindenkit aki nem hisz vagy nem oltatja be magát vagy mindezt feleslegesnek tartja: kérném, gondolja át, legalább másokra vigyázva. SENKINEK nem kívánom, hogy bármilyen formában megtapasztalja a Covid-os állapotot,
  vagy azt, hogy valamelyik család tagjáért( tagjaiért) , barátért napokon keresztül aggódjon hogy mi lesz vele, megmarad-e. Én megtapasztaltam ezt is azt is. Írtam mindezt úgy,hogy sehol eddig nem kommenteltem semmit és nem is áll szándékomban ezután se.

  Válasz
 6. Zsolt

  Üdv! Igen jól hangzik. De az autó szerviz árai is növekedtek nem csak a benzin ára ! Nem érdemes csak ha haladzthatattlan dolog van utazni már autóval főleg nagy városba ! Én le tettem mert nem kifizetődő az autózás főleg úgy ,hogy 700 Ft lesz az üzemanyag hamarosan.

  Válasz
 7. Kis Szölgyémi Erzsébet

  Köszönöm a tájékoztatást!

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás