Korona és Oszkár A 2020-as év minden bizonnyal emlékezetes marad, ha nem írunk összefoglaló cikket róla, akkor is. [icon name=”smile-o” class=”” unprefixed_class=””]
Nade, a koronavírus járványtól függetlenül, vagy azzal együtt, igyekeztünk ebből az évből is kihozni a maximumot!
2020-ban az Oszkár telekocsi rendszere már 13 éves lett, 840 ezer főt számláló közösséggé növekedtünk, 138 ezer Facebook és 2140 Instagram követőnk van. Lássuk, mivel próbáltuk feldobni a hangulatot ebben a cudar esztendőben!

Januárban, a járványról még nagyjából mit sem sejtve, küldtünk némi adományt Afrikába, a Bamako rally egyik csapatával. Szerintem akkor még ők sem gondolták, hogy mi következik ez után, és azt sem, hogy egy darabig nem ralizgathatnak csak úgy!

Az első hullám szigorú márciusi karanténja előtt, a normál kerékvágás szerint, megkerestük a fesztiválokat, hogy újabb sikeres együttműködéseket kössünk. Jól is alakult a dolog, el is készült a játékkal kapcsolatos új játékszabályunk és weboldalunk, majd az egészet tavasszal és a nyár folyamán, szépen apránként dobtuk a kukába. 🙁

Fesztiválok: törölve

A karantén alatt, Kriszta megkísérelte szórakoztató módon informálni az Oszkározókat a “Karantén-sztorik” című sorozatával. Attila és Máté, az Oszkár alapítói, pedig alkalmazkodva a furcsa helyzethez, mosolyt csaltak az arcokra a rendhagyó húsvéti locsolásukkal.

Karantén-sztorik sorozat, Krisztával
Kriszta “unalmában” elkészítette az Oszkár első webshopját, amit augusztus 12-én mutattunk be nektek.

Nyár közepétől néhány hétig “szabadlábon garázdálkodhattunk”, így aztán jól meg is ajándékoztunk számos Oszkáros utast és autóst Oszkár névnapja alkalmából 🙂

Oszkár névnap: Nyári mikulás
Szeptember közepén pedig sikerült összehoznunk az “Oszkár-szülinap Light” rendezvényt, ahol néhányotokkal közösen palacsintázhattunk.

2019-ben elkezdtük a profitszerzési céllal hirdető oszkáros autósok helyzetének rendezését, amit idén be is fejeztünk. (FONTOS: ez az intézkedés a klasszikus telekocsisokat, akik költségmegosztásból, személyautóval hirdetnek az Oszkáron, nem érinti!) A hitelesítésre azért volt/van szükség, hogy egyrészt az utasok biztonságban, megfelelő műszaki állapotú kisbuszokba szállhassanak be, hivatásos sofőrök mellé. Másrészt egyre gyakrabban fordult elő, hogy az engedéllyel nem rendelkező buszosokat megbüntették, a járműveiket ideiglenesen kivonták a forgalomból. Ezzel az érintett “feketézők” sok kellemetlenséget okoztak az utasoknak, ráadásul rossz hírnevét keltették az Oszkáros közösségnek.
Elmondhatjuk, hogy mára a lehetőségeinkhez mérten maximálisan “kifehérítettük” az üzleti célú hirdetőket.

2020 őszén megkérdeztük felhasználóink egy részét, hogy mennyire elégedettek az Oszkárral, kik ők, hogyan használják a rendszert.
A felmérésből kiderült, hogy az autósok nagy része férfi, viszont az utasok között több a nő.

ffi-nő arány az autósok és utasok között
Az Oszkár rendszerével összességében 90%-os az elégedettség, ami az elmúlt évekhez képest növekedett. Az ügyfélszolgálatunk is remekel, de hogy csak egy dolgot emeljünk ki: az ügyfélszolgálatosaink stílusára, modorára vonatkozóan kiemelkedően sok pozitív visszajelzés érkezett! (Éljen Edina és Robi!)

klasszikus telekocsisok vs. üzletiek
Az utasok nagyobb része jobban szeret klasszikus telekocsishoz foglalni, mert jobb a társaság, kedvezőbb az ár és ez adja az igazi Oszkár-feeling-et. Kiderült viszont, hogy 13% szimpatizál inkább a kisbuszosokkal, mert ők profik, megbízhatóbbak és biztonságosabbnak érzik az utazást.

Az utasoknál a leggyakrabban a csomagszállítással kapcsolatos fejlesztési javaslatok merültek fel, így aztán, módosítottunk egy kicsit az Oszkáron, hogy feltűnőbb helyre kerüljön ez a funkció:

Az autósok nagy szívfájdalma a sok felelőtlenül foglaló, későn lemondó, vagy legrosszabb esetben le sem mondó utas. Ellenük még mindig a helyfoglalás korlátozásával kombinált bankkártyás előrefizetést tartjuk a legjobb módszernek. Amin viszont mi még változtatni tudtunk: abban az esetben, ha egy utas statisztikája még nem annyira rossz, hogy kizárjuk, de már nem annyira jó, hogy kellően megbízható legyen, a rendszer bankkártyás előrefizetésre kötelezi.

Az Oszkáros felhasználók 80%-a azért kezdte el használni a rendszert, mert ismerős ajánlotta neki. Te ajánlottad már valakinek az Oszkárt? Legyen 2021-ben az az egyik fogadalmad, hogy elmondod 10 embernek, hogy milyen jókat szoktál Oszkározni és egyáltalán mi ez az egész! (ez olyan lett, mint egy rossz továbbküldős spam-üzenet… bocsi 😀 De tényleg. Megtennéd a kedvünkért? [icon name=”smile-o” class=”” unprefixed_class=””] Köszi!)

2020 vége felé, amikor már egyértelművé vált, hogy ez az év nagyon nem a közösségi együtt-utazásról, hanem sokkal inkább a közösségi távolságtartásról szól, úgy gondoltuk, hogy kötünk egy hasznos együttműködést az Autóőrszemmel. A lényeg az, hogy az Oszkárosok most is érezzék, hogy mégis összetartozunk, és tudunk segíteni másokon, ráadásul minimális erőfeszítéssel (és tartva a 1,5 méter távolságot).

Autóőrszem és Oszkár telekocsi együttműködés

Idén is sokat javítottunk és fejlesztettünk a mobilos applikációnkon (Android és iOS is van), funkcionalitásban is egyre szorosabban van a webes verzió mögött.

Az év vége másik fontos újítása, hogy összecsomagoltuk a keresőben az egy városon belüli ki- és beszállóhelyeket. Az új megjelenés nagy előnye, hogy kevesebb hirdetés van a listában, de ettől még minden variáció ugyanúgy elérhető az utasok számára.

Visszatekintve nem is volt olyan rettenetes ez a 2020 az Oszkárnak! (És ha betartod a 21-es fogadalmadat, miszerint megosztod 10 ismerősöddel a pozitív Oszkáros élményeidet, akkor idén sem lesz olyan rossz! [icon name=”smile-o” class=”” unprefixed_class=””]) Reméljük, hogy 2021 tavaszától már kötöttségektől mentesen élvezhetjük újra az Oszkáros utastársak társaságát!

Hozzászólások

 1. Dávid
  • fk.oszkar.com

   Kedves Dávid!

   Egy negatív értékelés még nem biztos, hogy hátrány, sok-sok későn visszamondott út, viszont már biztos. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy pontosan mikor kötelezi előrefizetésre a rendszer az utast: https://blog.oszkar.com/mikor-kell-online-elore-fizetnie-az-utasnak/
   A bosszú negatív kizárására pedig 3 éve fejlesztettünk, az ezzel kapcsolatos infókat itt találod: https://blog.oszkar.com/ertekeles-ujratoltve-nincs-tobb-bosszu/

   Ha valaki bekerül utasként abba, hogy csak online fizetéssel foglalhat, ahogy javul a statisztikája, ki is kerül, nem marad korlátozás alatt örökké 😉

   Sok sikeres Oszkáros utat kívánok! 🙂

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás