Az utas, akiről előre sejted, hogy nem fog eljönni

Az utasra várvaTöbb autóst is megkérdeztünk, hogy mi a legnagyobb probléma, amit az Oszkár működésében lát. Kiderült, hogy az a legbosszantóbb az autósoknak, hogy ha egy utas befoglalja a helyet időben, majd az utolsó pillanatban lemondja, vagy épp le se mondja, csak szimplán nem jön el. És igazából ez a kérdés nem arról szól, hogy valaki üzleti megfontolásból Oszkározik, vagy csak épp az anyósához ugrik le vidékre: a jelenség így is úgy is bosszantó. Mit tehetünk tehát ellene?

Az autósokkal való beszélgetésből viszont az is kiderült, hogy nagyon nagy valószínűséggel már a helyfoglalás pillanatában lehet sejteni, hogy ez lesz az az utas, aki le fogja mondani, vagy nem fog eljönni. És honnan? Értékelésekből, statisztikákból, melyek a profillapon megjelennek.

Kézenfekvő lenne az ötlet, hogy az ilyenek foglalását az autós visszamondja menten: de ott van az emberben a veleszületett jóhiszeműség: “Ugyan visszamondta eddig minden második útját, de most csak nem fogja megtenni megint!”. “Látom van pár negatívja, mert nem jött el az útra, de a telefonban olyan kedves volt a hangja, biztos ott lesz!”. Így persze nem törli le az autós az útról, és az esetek egy részében sajnos csalódik.

A másik megoldás az lehet, hogy miután nem jött el, gyorsan tiltólistára teszi az autós, de ugye ez olyan eső után köpönyeg dolog: egyszer már meg kellett ehhez járni, hogy okosabbak legyünk, és másodszor ne kelljen csalódnunk.

Autósok javaslatai alapján közösen kifejlesztettünk egy olyan lehetőséget, mely meggátolja a “gyanús” utasok utolsó pillanatban történő foglalás-visszamondását. Ennek alapja a 2014. augusztus elején bevezetett online fizetési rendszer. A tapasztalatok szerint a legtöbb autós, aki engedélyezi az online fizetést, engedélyezi mellette a készpénzest is. Így tehát az utasra van bízva, hogy melyik módot választja. Kézenfekvő, hogy az az utas, aki nem annyira megbízható, nem fogja az online fizetést választani. De itt jön a lehetőség az autós számára, amit “Helyfoglalás-korlátozás“-nak neveztünk el.

A rendszer lényege, hogy beállíthatod, mint autós, hogy egy bizonyos felhasználói csoport csak akkor foglalhasson helyet, ha online ki is fizette az utat. Itt természetesen nem felhasználóneveket kell felsorolnod, hanem a következő paramétereket adhatod meg:

 • Negatív értékelések %-os aránya – azaz ha te azt adod itt meg, hogy 20, akkor azok a felhasználók, akiknek az értékeléseinek min. 20%-a negatív, csak online fizetés esetén foglalhatnak helyet.
 • Utasként visszamondott utazások %-os aránya – hasonlóan az előző ponthoz, ha a megadott érték fölötti arányban mondta vissza eddig az utakat az utasjelölt, akkor szintén csak online fizetéssel foglalhat helyet
 • Pozitív értékelések minimális száma: ha valaki nem rendelkezik az általad megadott mennyiségű pozitív értékeléssel, szintén a korlátozás hatálya alá esik.
 • Foglalni kívánt helyek száma: általad meghatározott számú helyfoglalás alapján tudod korlátozni az utasokat. Ha ehhez a beállításhoz például a 3-mast írod, akkor azokat az utasokat, akik 3 vagy annál több helyet foglalnának nálad, bankkártyás fizetésre kötelezed.
Természetesen a paraméterek közül nem kell mindent kitöltened. Elég egy vagy két tetszőleges paramétert beállítani. De szükség esetén megteheted hogy az összesnek adsz értéket!

A funkció használatának előnye, hogy azok, akik komolytalanok

 • Vagy nem foglalnak helyet, ezáltal mások elől nem veszik el a lehetőséget
 • Vagy helyet foglalnak, és komolyan veszik ha már kifizették, ezért utaznak is
 • Vagy ha nem utaznak, te, mint autós megkapod az összeg nagy részét. (részletek itt)

Hol és miket kell beállítanod?

Ezeket állítsd be! Állítsd be az adataidat az Online fizetés elfogadása lapon!

Állíts be helyfoglalás korlátozást, hogy előszűrd az utasokat!

+ TIPP:  Hirdetésfeladásnál ne felejtsd el bepipálni az online fizetést!

Ezután az utasod a helyfoglaláskor már fizethet bankkártyával is, vagy  a foglalást követően bármikor megteheti ezt, akár az autóban mobilról is.

Beállítom az online fizetést!

Hozzászólások

34 thoughts on “Az utas, akiről előre sejted, hogy nem fog eljönni

 1. A visszamondott utaknál, jó lenne ha lenne lehetőség elkülöníteni azt amikor azért mondja valaki vissza, mert az egyeztetéskor kiderült, hogy valami miatt mégsem jó a meghirdetett út. (pl. olyan az indulási helyszín, mert csak a város látható de közelebbi információ nincs – nekem ilyen ok miatt van visszamondott utam.)
  lehet, hogy még jobb lenne a helyfoglalást és a kapcsolatfelvételt különválasztani.

  vagy esetleg a foglalástól számítva egy bizonyos időn (pár órán) belül visszamondott út ne jelenjen meg, mert az is azt igazolhatja, hogy a kapcsolatfelvéterkor derült ki valami olyan dolog, ami miatt az utas visszamondja.

  • El van különítve az időben visszamondott utazás, és a nem időben visszamondott utazás. Azok a lemondott helyfoglalások, melyek röviddel a helyfoglalás után lettek lemondva, meg sem jelennek a statisztikában. Kizárólag azok jelennek meg, melyeknél a lemondás időpontja közelebb volt az utazás időpontjához, mint a foglalás időpontjához!

   Oszkár csapat

   • És fordított helyzetben, amikor az autós mondja vissza az utat előző este vagy az indulás előtti 1-2 órában? Az ilyen ellen az utast semmi nem védi!

    • Amennyiben ez történik, és a sofőr nem korrektül jár el, és nem értesít, akkor az erről szóló levélben megírjuk neked, hogy jelezd felénk a dolgot, és kizárjuk az autóst, hogy mással ne tehessen ilyet.

     • És ilyen esetben az átvert utas a pénzét is vissza kapja?

 2. Sziasztok!

  Inkább az irányba kellene elmenni, hogy a sofőr kezébe is adjunk eszközöket. A “first in first served” logika a sofőrök szempontjabol nem jo, mert:

  – a jelentkezés sikeres, függetlenül attól, hogy milyen értékelése van az utasnak
  – a sofőr nem tud priorizálni mondjuk tavolsag alapjan (jobb egy Győr-Szeged mint egy Győr- BP és egy BP-Szeged)
  – a sofőr nem tud bevált, már ismert utasokat priorizálni

  Jó lenne egy “jóváhagyás opciót” bevezetni a sofőr oldalán, így egy csapásra az összes pont teljesülne.

  Üdv,
  Cactus

  • A Sofőr kezében ott van a lehetőség, hogy

   * tiltólistára tegyen utasokat
   * hogy helyfoglalás után visszamondjon utasokat (és ha ezt időben teszi, a statisztikában sem jelenik meg)

   Így ha nem teszel semmit, akkor a “Jóváhagyás” megtörtént, ahhoz kell tenned valamit, hogy ne így legyen!

   Oszkár csapat

   • Igen, de a három pont közül pont ez a kettő nem zavar annyira.

    Itt a hozzállással van a baj, miszerint az utasok szemezgetnek, a sofőrök meg azzal élnek ami jut.

 3. Spenyónak igaza van. Jó lenne kötelezővé tenni, hogy legalább Budapesten belül megadja az autós, hogy honnan indul, legalább annyira, hogy Belváros, Buda, Pestlőrinc, Rákoscsaba-külső… sokszor ezért nem foglalja le az utat az ember, vagy mondja le a kapcsolatfelvétel után, ami lehet, hogy nem öt perc.

  • Azok a lemondások, melyek időben történnek meg, azaz időben közelebb a helyfoglaláshoz, mint az induláshoz, nem jelennek meg a statisztikában!

   Oszkár csapat

  • Szia ! En soforkent irom, hogy nalam a megjegyzesbe van egy tervezett utvonal, de persze ettol valamennyire el tudok terni . Sokan Konkret hellyen jelolik az indulast . De ha nem egyertelmu , foglalas utan az utasnak fel kell vennie a kapcsolatot a soforrel. Oszkar uzenet mail, SMS , telefon a reszletek tisztazasa vegett . A rugalmassaggal nemcsak a soforoknek kell rendelkeznie , hanem az utasnak is .
   Ha nem lehet osszehozni a beszallast , akkor lehet kiregisztralni az utrol es aztan egy masik soforhoz be . 😉 Persze idobe 😉

   Udv Z

 4. Szerintem ez olyan, mint a fociban a bírói hiba: benne van a pakliban, ezért is szeretjük.

  Ami elég jó és szerintem sokkal nagyobb segítség az a várólista. Itt ugyanis, ha valaki utazni akart, de nem volt hely sehol, akkor azonnal kap értesítést, hogy felszabadult egy hely, és akár fél órával indulás előtt is be tud foglalni.
  Volt már olyanom, hogy pár órával korábban mondták le – szerencsére törölte is a foglalását, és be is telt a hely. Volt olyan is, hogy nem törölte, akkor maradt egy üres helyem, de legalább kényelmesen utaztunk. És volt már olyan, hogy indulás előtt 20 perccel csörgött, hogy elaludt, és nem fog odaérni a találkahelyre…
  Legutóbb viszont pont azért tudtam valakit hazahozni vidékről, mert egy órával indulás előtt lemondtak egy helyet. Az új utasnak elfogyott a pénze, a vasútállomáson vettem fel, a szülei meg várták Pesten az útiköltséggel. Ezt a vasút nem vállalja fel, más szabad hely meg abban az időben nem volt más oszkáros kocsiban… 🙂 (Az értékelésben azt írták, hogy “életet mentettem” – ez viszont a foglalását utolsó órában visszamondó utasnak köszönhető.)
  És velem is előfordult, hogy sajnos indulás előtt egy órával robbant le az autóm, és csak vontatva jutottam én is haza… (Persze azonnal szóltam az utasoknak telefonon.)
  Volt viszont olyanom is, hogy több nagyon durva piros megjegyzést kapott az utasjelöltem korábban – és ott várt időben a megbeszélt találkahelyen, ráadásul útközben elmesélte, hogy ő meg már nem egyszer járt úgy, hogy nem volt helye a kocsiban, hiába foglalt.

  Szóval ezek benne vannak a pakliban sofőrként, és én azt mondom: ettől is szép az oszkározás. 🙂
  Én tehát maradok a készpénznél, meg a nyitott helyfoglalásnál.
  És főleg az oszkározásnál – ha csak tehetem. 🙂

 5. Sokszor van olyan, hogy az utas lemondja az utat, telefonon, SMS, vagy a belső üzenő rendszeren, de nem veszi a fáradságot, hogy törölje is az utat, pedig megkérem rá. Így várok egy darabig, majd nekem kell törölnöm az utast, hogy esetleg más is foglalni tudjon az adott helyre.
  A rendszer ezt viszont negatívan beszámítja a statisztikámba, holott nem én mondtam vissza, hanem ő. Ezt valahogy jó lenne jelölni az utas törlése funkciónál.

  • Esetleg ilyenkor ki lehetne küldeni az utasnak egy emailt, hogy a sofőr kérésedre/jelzésedre törölte helyfoglalásod, x napig ha nem reagálsz, akkor elfogadottá válik részéről a dolog.

  • Szervusz!

   Ilyenkor a törléskor megjelenik egy zöld sávban számodra a sikerüzenet, hogy “Sikeresen törölted a helyfoglalást, de ha nem a Te hibádból történt a foglalás, kattints ide, és adj le értékelést”

   Amennyiben az értékelést leadod, melyben megjelölöd, hogy az utas hibájából nem jött létre az út (ettől még nem kell negatívat adnod neki, de fontos, hogy a sikerességnél ezt állítsd be) ebben az esetben a statisztikád másnapra visszajavul!

   Az ilyen értékeléseket utólag is leadhatod a személyes menü -> értékelések -> “Meghiúsult utazások értékelése” menüpontban.

   Kellemes Oszkáros utasokat kívánunk!
   Oszkár csapat
   http://www.oszkar.com

 6. Ha a helyfoglalás korlázotásnál beállítom például, hogy “nincs még legalább X db pozitív visszajelzése” és az aktuálisan feladott hírdetésemnél nincs engedélyzeve az online fizetés, akkor, akik nem felelnek meg az előző feltételnek nem is látják a hírdetésemet? Vagy látják, de nem tudnak foglalni?

  • Ha amúgy elfogadsz online fizetést, akkor mindegy, hogy az adott úton elfogadsz-e fizetést vagy nem, aki a korlátozás alá esik, az csak bankkártyás előre fizetéssel tud helyet foglalni.

   Tehát nem kell ezért minden utat bankkártyás fizetés elfogadóvá tenned, a korlátozás vonatkozni fog az utasokra, és fizetniük kell, ha helyet akarnak foglalni.

   Oszkár telekocsi
   http://www.oszkar.com

   • Igen, de pl nálam volt, hogy online fizetett az utas, majd azt visszamondta és az induláshoz közelebb esett a lemondás, de ugyanúgy visszakapta a pénzét. Ergo olyan mintha személyesen fizetve foglalt volna! Ugyanúgy lemondhatta.

    • Kedves Kornél!
     Ha szeretnéd, hogy kivizsgáljuk az ügyedet, kérlek, írd meg az info@oszkar.com -ra, hogy melyik utasodról van szó.
     Mivel a lemondások szerint a rendszer automatizmus alapján küldi vissza/el a pénzt, ezért nagy valószínűséggel még időben mondta vissza az utasod a foglalást, ha ő kapta vissza a pénzt.
     De pontosabbat tényleg akkor tudunk mondani, ha leírod, hogy konkrétan kiről van szó.

     Üdv,
     Kriszta

 7. A viszzamondásnál azt kellene kiemelten jelölni, ha
  -le nem mondott nem-megjelenés van
  -utolsó napon mondja le

  Ha valaki foglal és 3-4 nappal előtte kiderül, hogy nem jó, és törli, azzal senkit sem bánt szerintem.

  • Szia!

   Ha valaki időben mondja vissza az utat, akkor azzal természetesen semmi gond nincsen.
   Csak abban az esetben romlik a statisztika, ha nem időben törli az utas a helyfoglalást, illetve ha nem jelent meg az úton és az autós meghiúsult értékelést ad le róla.
   A helyfoglalás korlátozásával ezeket, a nem jó statisztikával rendelkező utasokat tudod kiszűrni.

 8. Hunor nevű kedvesnek nem mondható utas aki foglal majd az utolsó pillanatban le mondja.
  Ezzel a többi utazni kívánót is átveri. A z illetőt utasnak nem javaslom.

  • Kedves Károly!

   Sajnáljuk, hogy csalódtál. Pont az ilyen esetek kiküszöbölésére hoztuk létre a fenti funkciókat.
   Emellett kérünk, hogy add le róla az értékelésedet, mert azt minden Oszkáros felhasználó látja, így a jövőbeli útitársai is.
   Az értékelést itt tudod leadni róla (és a többi meghiúsult utasodról is): https://www.oszkar.com/user/list/missingfail.php

   A továbbiakra zökkenőmentes Oszkáros utakat kívánunk!

 9. Hogyan tudom értékelni azt, akik indulás elott 1 órával törli magát?
  Szeretnem ha más sofőr is látna, hogy megbízhatatlan.1 heten belül 2x igy jártam.

   • Kedves Oszkár,

    az oszkár telekocsi / személyes menü / értékelése / meghiúsult utazások menüpontban nem jelenik meg azon utasok akik visszamondják a foglalást. Nekem mint ahogyan a múlt héten is, rendszeresen előfordul, hogy valaki befoglal majd az indulás előtt fél nappal esetleg pár órával előtte lemondja. Talál jobbat. Vagy tisztában van az utazási feltételekkel pl. csak kézipoggyász fér el, mégis foglal és próbál egyezkedni. Miután elmondom neki kedvesen, hogy nem véletlen hirdettem így, törli a foglalást. Miért nem jelennek meg azon utasok az említett menüpontban akik visszamondják foglalásokat?Előre is köszönöm a választ.

    • Kedves Laci!

     Azokat az utasokat, akik még időben törölték a helyfoglalásukat, nem tudod értékelni, nem találod meg a meghiúsultak között őket.
     Az időbeni és késői törlésről bővebb infót az ÁFF 11.6-os pontjában olvashatsz:
     https://www.oszkar.com/misc/policy.php#11

     Sok sikeres Oszkáros utat kívánok!

 10. Az előzőekben volt, hogy az autós mondja le az utat. Ott álltam és vártam, hogy odaérjen már. A telefonon nincs internetem. Egy óra után hazamentem. Akkor láttam, hogy az elvileg meghirdetett indulás után megírta, hogy mégsem tud elvinni! Nem hívott fel!! Azóta is vígan oszkározik, hiába írtam meg az értékelésébe. Mit kellett volna tennem?

  • Kedves Éva!

   Nagyon jól tetted, hogy leadtad az értékelésedet az autósról, mert a rendszer ez alapján alakítja az felhasználó statisztikáját.
   Így tehát, ha sok meghiúsult/késői lemondásos útja lesz az autósnak vagy a negatív értékelésinek az aránya eléri azt a pontot, akkor automatikusan kizárásra kerül és tiltjuk az újraregisztrálását is.

   Sajnáljuk, hogy ilyen élményben volt részed, reméljük a továbbiakban zökkenőmentes útjaid lesznek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*
Website