Pintér László, az oszkározó sportriporter

Pintér László, az oszkározó sportriporter

Nem véletlenül tartják az egyik legmegbízhatóbb sofőrnek a vele utazók, nála kevesen ismerik jobban a technikai sportokat. Pintér László, a Eurosport kommentátora egy éve oszkározik. A hangja alapján többen ismerték már fel az utazás során.

Lassan egy éve használom az Oszkárt, egy barátom javasolta, mert ő már utazott így korábban utasként. Tudta, hogy sokat ingázom, hiszen Kecskeméten lakom, de Budapesten dolgozom. Ez elég nagy költség, költözni viszont egyelőre nem akartam, nagyon egyenlőtlen a munkaidőm – mesél Pintér László arról, miért kezdett telekocsizni.

A magyar Eurosport televízió extrém és technikai sportokra szakosodott kommentátora a képernyőn ritkán szerepel, csak a hangját hallja, aki az extrém- vagy a technikai sportokra kíváncsi. Hangját ismerték már fel utazás közben, igaz, többnyire olyanokkal utazik, akik elég kevés sportot néznek, az emberek nagy része pedig inkább a labdarúgást favorizálja.

– Az Oszkár azért jó, mert az utasok megtalálnak, és nem nekem kell útitársat vadásznom. Találkozik a kereslet és a kínálat, mindenki jól jár, az utas olcsóbban jut a céljához, mint közösségi közlekedéssel, az autósnak pedig csökken a költsége. A kezdeti bizalmatlanság is könnyen áthidalható, hiszen minden utast le lehet ellenőrizni, de úgyis beszélek velük legalább egyszer telefonon a beszállás helyszínének egyeztetése céljából. Az értékelések ebben szintén sokat segítenek – véli a riporter.

László leginkább a Kecskemét-Budapest útvonalon utazik, de sokszor, sokfelé jár az országban, és minden útját meghirdeti. Volt már, hogy ausztriai nyaralására is magával vitt két oszkárost, természetesem csak az országba, kikapcsolódni már nem.

– Kétszázszor már biztos elmeséltem út közben, hogy lett belőlem kommentátor.

Az utasok azon szoktak viccelődni, hogy fel kéne mondanom DVD-re a sztorit, és mielőtt egy új utas bármit kérdez, lejátszani neki. Egyszer hozzá akartam szólni egy kerékpárközvetítéshez, amiért regisztráltam az Eurosport fórumára, így bekerültem az e-mail adatbázisukba. Egy napon jött egy hírlevél, hogy kommentátorokat, hírszerkesztőket, internetes újságírókat keresnek. Engem az írás már jó ideje érdekelt, voltak is próbálkozásaim. Jelentkeztem, sokan érdeklődtek, ezért írásbeli felvételit szerveztek, amire elmentünk körülbelül 350-en. 85 embert hívtak vissza szóbeli elbeszélgetésre, köztük engem is. Innentől kezdve nem tudtam másra gondolni. A legjobbak néhány próbanap után adásba kerülhettek, én hónapokig jártam, minden héten egy próbaközvetítés, majd kiscsoportos elemzés. Az első próbaközvetítés után négy hónappal aztán behívott Szabó Gábor vezető kommentátor, és közölte, hogy a következő heti egyik műsort én viszem. Így kerültem be. Éveken keresztül egy szállodai munka mellett kommentáltam.

Három fő téma köré lehet csoportosítani a sportágakat, amiket közvetítek: országúti kerékpár, autó-motorsportok és extrém sportok (gördeszka, BMX, FMX, freestyle sí és snowboard, mountainbike, sportfavágás). Az eurosportos munkámnak köszönhetően dolgozom minden évben a Forma-1 Magyar Nagydíjon német nyelvű pályaszpíkerként is.

Pintér László

Forrás: Eurosport.hu

Az embereket érdekli, mit csinál egy sportriporter. Sokakat meglep, mennyivel összetettebb munka, mint gondolják. Amikor elmesélem, hogy mennyi készüléssel jár az általam közvetített 15-20 sportág folyamatos követése, akkor általában elismerően csodálkoznak. A másik kedvenc oszkáros témám az a közlekedési kultúránk elemzése. Elég dinamikusan vezetek, igyekszem ugyanezt másoknak is lehetővé tenni. Elképesztő, hogy sokan mennyire nemtörődöm módon ülnek a volán mögött. Nem használnak irányjelzőt, nem nézik a tükröt, nem tartanak jobbra, nem adják meg az elsőbbséget. Ezekre én nagyon figyelek – mondja Pintért László.

Hozzáteszi, foglalkozása az adatlapján is fent van, az indulási időpontjai munkafüggőek, nem is tudná kikerülni a riporteres témát. Igaz, hogy csak egy éve regisztrált, de már agyon sokan utaztak vele, pontosan meg sem tudja mondani hányan.

– Volt köztük jó néhány csinos és szép lány, ami természetesen mindig kellemes. Vittem színházi színésznőt, orvost, rádiós műsorvezetőt és számtalan, hétköznapi embert is. Szállítottam például kutyaeledelt és gyógyszert egy állatokkal foglalkozó alapítvány megbízásából is. Van, aki a neten vesz valami használt apróságot, azt hozatja el, mert olcsóbb a csomagküldő szolgálatnál. Hokedli, gyógyszer, gyerekülés, fékbetét – a lista hosszan folytatható. Többször előfordul, hogy az utas időre megy. Eddig mindig odaértünk.


Ha Lászlóval, vagy más hozzá hasonló érdekes Oszkár-taggal szeretnél utazni, keress útitársat, hogy a spórolás mellett egy jó élménnyel is gazdagodhass!

Hozzászólások

  1. Gepida

    Én is gyakran oszkározom és szuper, hogy mennyi érdekes emberrel lehet találkozni! 🙂
    Volt néhány nagyon klassz utunk.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás