Bármelyik útnál előfordulhat, hogy különböző okokból le kell mondanod. Közbejöhet betegség, munka, és egyéb váratlan helyzetek. Sok utas nem tudja, hogy ilyenkor mi a teendő, ezért most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Először nézzük meg, mivel jár az, ha lemondod az utat, mi számít időben lemondásnak, és hogy mi történik, ha a lemondani kívánt utadat már előre kifizetted online!

Mi történik a statisztikámmal, ha lemondom az utat?

Amennyiben korrektül jársz el, azaz a helyfoglalás után rögtön felhívod az autóst, egyeztetsz vele, megtudod, hogy nem megfelelő valamiért az út, és lemondod, akkor a statisztikád nem változik.

Ellenben ha később, az indulás előtt nem sokkal mondod le az utat, akkor ez bizony veszteség lehet a sofőrnek, mert foglaltad a helyet, amíg tudtak volna mások foglalni. Ezért ilyen esetben a statisztikádban ez megjelenik lemondott útként.

Meddig mondhatom vissza a helyfoglalást?

Visszamondhatod a helyfoglalást egészen az indulásig, de kérjük ne élj vissza a lehetőséggel. Amennyiben az utolsó órákban mondod vissza az utat, nemcsak a statisztikádban fog megjelenni, hanem nagy valószínűséggel az útitárs-jelölted is negatív értékeléssel fog illetni. Azért engedélyezzük ennek ellenére, hogy visszamondd szinte bármikor, mert vis major eset előfordulhat, így elvi esély lehessen arra, hogy a sofőr talál másik utast.

Az utamat már online kifizettem, visszakapom a pénzt?

Ha időben törlöd a helyfoglalásodat, máris megindul vissza a pénz a bankszámládra. Késői lemondásnál a legrosszabb esetben, az autós megkapja az útdíj 80%-át, 20% pedig visszavezetésre kerül a bankszámládra.
Bővebben az online fizetésről ebben a cikkben olvashatsz: https://blog.oszkar.com/online-fizetes-utaskent/

Na de mit is jelent az, hogy időben törlöd a helyfoglalásod? Nézzünk néhány példát:

  • Ha 20 nappal az indulás előtt foglaltál, akkor “büntetlenül“ lemondhatod a foglalást külföldi út esetén az indulás előtti 7. napig, belföldi út esetén az indulás előtti 3. napig. Ezt követő visszamondás esetén már nem kapod vissza a teljes összeget, időarányosan csökken a számodra visszajáró pénz, és növekszik az autósnak járó kárpótlás.
  • Ha 4 nappal az indulás előtt foglaltál, akkor “büntetlenül” lemondhatod az utat az indulás és a foglalás közti időszak 40%-áig. Ezt követő visszamondás esetén már nem kapod vissza a teljes összeget, időarányosan csökken a számodra visszajáró pénz, és növekszik az autósnak járó kárpótlás.
  • Ha 12 órával az indulás előtt foglaltál, akkor “büntetlenül” lemondhatod az utat az indulás és a foglalás közti időszak 40%-áig. Ezt követően csupán az összeg 20%-a jár neked vissza, és 80%-ot kap az autós kárpótlásként.

Jó, jó, de hogyan mondhatom le az utat?

Most, hogy már minden részletét ismered, és előre sejted, mivel fog járni a lemondásod, eláruljuk, hogyan tudod megtenni ezt a lépést!

A helyfoglalás lemondásához menj az Utas menü / “Helyfoglalásaim” menüpontjába, itt megtalálod az aktuális és a múltbéli helyfoglalásaidat. A lemondani kívánt foglalásnál a “Műveletek” gomb legördülő menüjéből válaszd ki a “Helyfoglalás törlése” opciót. A lemondás előtt kedves gesztus, ha a sofőrt üzenetben vagy telefonon is értesíted.

Na nem azért, hogy legyen mit lemondanod… Foglalj helyet most vagy autósként adj fel hirdetést!
Sok sikeres Oszkáros utat kívánunk!

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás