FRISSÍTÉS: A cikkben szereplő 25Ft/km/fő 2023. jún. 5-ig volt aktuális. Az üzemanyagárak csökkenése miatt ettől a naptól újra 18 Ft/km/fő.

 

Az Oszkár korábbi kutatásai alapján az oszkáros utasok a nekik megfelelő lehetőségek közül a legolcsóbb hirdetésre foglalnak helyet. (Igen, akkor is, ha a 200-300 Ft-tal drágább autós korszerűbb, felkapottabb autóval megy és az utazásuk így kényelmesebb lenne.)

 

 

 

 

Ebből kifolyólag,

 

 

a következő hirdetésfeladásodnál érdemes mérlegelned. Feladhatod drágábban az utat és nem lesz egy utasod sem, fizetheted egyedül a teljes útiköltséget, vagy engedhetsz az árból és akkor lesznek utasaid és SPÓROLSZ. (te is és az utasaid is)

 

 

 

A hirdetésed feladásánál Te határozod meg az út árát. Az általad megjelölt útvonalra az Oszkár megajánl egy ideális díjat, ami kb. 12-13 Ft/km/fő, ezt, üzleti csomag megvásárlása nélkül, 25 Ft/km/fő-ig engedi emelni az Oszkár.
És a rendszer által megajánlott ár drasztikus felemeléséből ered általában az “utasvesztések” nagy része.

 

 

 

Ha klasszikus telekocsisként Te is emeled az árakat és alkalmazkodsz az üzleti, kisbuszos hirdetőkhöz, akkor nem lesz utasod.

 

 

Hogy miért?
Mert ilyen árak mellett egyesek inkább lemondanak az utazásról. Vagy ha mégis muszáj menni, vonattal, minden kedvezmény nélkül, például, 4800-5200 Ft-ért utazik az utas Nyíregyházára, okosjeggyel pedig – most kapaszkodj meg(!) – 3400-3700 Ft-ért…

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő rész egy kicsit matekos lesz, ezért előre is elnézést, de muszáj egy picit számolgatni.
Példának vegyük továbbra is Nyíregyházát, ami 235 km-re van Budapesttől. Ha 480 Ft-os literenkénti üzemanyagárral és 100 km-es távolságon átlagosan 9 literes fogyasztással számolunk, akkor 10150 Ft a teljes üzemanyagköltség.
Ha van 2 oszkáros utas, fejenként 3385 Ft-ba kerül az üzemanyag, de ha mondjuk minden sínen van, és 3 utas is összegyűlik, akkor 4 felé oszlik a költség, így 2540 Ft lesz az útdíj fejenként.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 utas esetén 14,4 Ft/km/fő, 3 utasnál 10,8 Ft/km/fő az üzemanyagköltség. Átlagban 12,6 Ft, tehát az Oszkáron megajánlott ár, pont ideális. Így 2950 Ft-re jön ki az oszkáros ár.
Oké, oké. Amortizáció, autópályadíj, stb. Legyen 3500 Ft/fő az az összeg, amit az utasoktól kér az autós.

Azonban, az Oszkáron jellemző ár Budapest-Nyíregyháza útvonalra mostanában 4500-5000 ft között mozog.

Persze, az üzleti autósok, javarészt, nem árstoppos üzemanyagot tankolnak, de hozzá kell tenni, hogy az ő céljuk nem a spórolás, hanem:

 

 

  • Nekik a sofőr munkadíját is ki kell gazdálkodni, ami a privát autósnál nem merül fel költségként.
  • A céljuk a profitszerzés: veszteséggel nem érdemes utast szállítaniuk hosszú távon, így érthető, hogy ők kénytelenek felemelni az áraikat.
  • Mivel sűrűbben közlekednek, a karbantartási költségeik is sűrűbben jelentkeznek (olajcsere, szűrők cseréje, stb.)

 

 

 

 

Gondold végig.

Ha Te, autósként, spórolni szeretnél, akkor az utasok nem azt a közlekedési módot fogják választani, ami a legolcsóbb nekik?

 

 

 

 

És ha ők vonatoznak, mert az az olcsóbb, akkor neked lesz utasod?
Nem bizony.

De nem csak Nyíregyházán ez a helyzet, Pécs is hasonló, és még sorolhatnánk.
Pécsre Oszkárral, 3300-5000 Ft-ért lehet eljutni utasként, bár van pár autós, aki még 2500 Ft körül hirdet, és ők csinálják jól. Vonattal ugyanis, kedvezmények nélkül, 4600 Ft a jegy, okosjeggyel, kis forgalmú időszakban, csupán 2400, de csúcsidőben is maximum 3000 Ft.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az a kifogás nem állja meg a helyét, hogy “de az üzletiek elviszik az utasokat”, mert ők, a cégük fenntartása érdekében kénytelenek drágábban hirdetni (vagy bezárhatják a boltot).

Neked viszont van választásod: szeretnél spórolni, vagy csak hirdetgetsz magas áron az Oszkáron?! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyakran ismétlődő oszkáros autós problémákkal/ügyekkel kapcsolatban érdemes ezt a cikket is elolvasnod, és ha maradt még kérdésed, írj az ügyfélszolgálatunknak!

Most pedig nyomás, add fel a hirdetésedet! Ha alacsonyabb áron hirdetsz, nagyobb eséllyel lesz utasod! 🙂

 

 

 

 

Sok sikeres oszkáros utat kívánunk!

 

 

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás