Öntsünk tiszta vizet a pohárbaE hét péntektől (2016. február 19.) él a közúti közlekedésről szóló 176/2015. (VII. 7.)  kormányrendelet módosítása, ami lehetővé teszi a rendszám azonnali levételét annál, aki üzletszerűen, tevékenységi engedély nélkül végez személyszállítást.
Sokan érdeklődnek, hogy adó- és engedélyköteles tevékenység-e az Oszkározás. Mi számít üzleti tevékenységnek? Kikhez ülhet be a NAV? Mit ellenőriznek? Meddig tart az Oszkár felelőssége?
Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba! Oszkározni még mindig legális!

Először határozzuk meg, hogy mikortól minősül üzleti, engedélyköteles tevékenységnek a telekocsizás!
A klasszikus telekocsizás, amikor egy autós, aki A-ból B-be utazik, meghirdeti a szabad helyeit az Oszkáron hogy utasok társulhassanak hozzá egy közös út erejéig.  Ezáltal közösen fizetik az utazás költségeit.

A törvényi szabályozás e téren nem jár ott, hogy egyértelmű választóvonal létezzen, de a jelenlegi szabályozási környezetet szem előtt tartva az Oszkárnál néhány mutató tekintetében saját határvonalat húztunk. Tehát az Oszkáron az alábbi dolgok különböztetik meg a telekocsist az üzleti csomag vásárlására kötelezett üzleti sofőrtől:

1. akár egyedül is útnak indul, akkor is, ha nincs utasa
2. az útiköltség meghatározásánál a költségmegosztás és nem a profitszerzés a cél (az Oszkáron 18 Ft/km útdíjig tekintjük költségmegosztásnak)
3. egyértelmű a hirdetésén, ha pl. ingázás céljából teszi meg naponta oda-vissza az adott utat
4. maximum 40 utasa van havonta (Oszkáros szabályzat által meghatározott limit).

szálomjunkTehát például István, aki hétvégén meglátogatja szüleit és ezért egy héten egyszer megteszi a Budapest-Debrecen, Debrecen – Budapest utat, 3-3 utassal, klasszikus telekocsizónak számít.

Sőt, Kati, aki tárgyalásokra jár országszerte napi rendszerességgel 4 személyes személyautójával , és 14 ft/km útiköltség-térítést kér: szintén klasszikus telekocsizó.

Peti ingázik, hétfőtől péntekig vannak rendszeres hirdetései Nyíregyháza és Debrecen között reggel és délután. Az ő hirdetéseiből egyértelműen kivehető, hogy dolgozni jár, tehát ő is a hagyományos funkciója szerint használja az Oszkárt.

Az ÁFF-nek megfelelően üzleti csomagot köteles venni tehát az, aki NEM klasszikus telekocsizó.

Korábbi blogcikkünkben már kifejtettük, hogy az üzleti sofőrök milyen előnyökre tehetnek szert az üzleti csomag kapcsán, és azt is, hogy miben kell megfelelniük a hatóságoknak. Az akkori állapothoz képest annyi változott, hogy az Uber miatt módosították a 176/2015. (VII. 7.) Kormányrendeletet.

A NAV egyébként bármelyik autóshoz beülhet ellenőrizni. Ellenőrzik, hogy nem kérnek-e a rendszerben meghirdetettnél magasabb árat a fuvarért (azaz hogy nem tesznek-e szert profitra), és az üzleti hirdetők esetén a számlaadást.
A Közlekedési Hatóság, a fővárosban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, a helyi önkormányzat közlekedés-szervezője, valamint a Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrizheti a az üzleti sofőrök tevékenységi engedélyét.

Az üzleti csomaggal rendelkező felhasználóinknak tehát akkor lehet félnivalójuk, ha nem rendelkeznek a személyszállításhoz szükséges engedélyekkel.
hitelesített üzleti felhasználó ikonAzért, hogy segítsük a hatóságok munkáját (és az utasok is lássák, kihez ülnek be) létrehoztuk a “hitelesített üzleti felhasználó” címet. Ezt a  jelvényt nem lehet megvásárolni. Kizárólag azok az üzleti felhasználók juthatnak hozzá, akik bemutatják nekünk az alábbi dokumentumaikat:

 • személygépkocsis személyszállító engedély autónként + igazolólap személygépkocsis személyszállítást végző személygépkocsihoz
 • a sofőrök vezetői igazolványa (bizonyítja, hogy megvan-e a SZEMÉLYSZÁLLÍTÓI SZAKVIZSGÁJA,a P.Á.V. 2 -es vizsgájuk,az EÜ-2 -es ORVOSI BIZONYÍTVÁNYUK)
 • szakmai irányító NKH bizonyítvány

Összegezve: a klasszikus telekocsizóknak a jelenlegi szabályozások szerint nincs okuk félelemre, az üzleti szinten autózók pedig számíthatnak a hatóságok ellenőrzésére!

Ha üzleti felhasználó vagy, az info@oszkar.com -ra küldd papírjaitok szkennelt változatát! Ha mindent rendben találunk, megkapjátok a “Hitelesített üzleti felhasználó” címet.
Klasszikus telekocsizóként nyugodtan add fel hirdetésedet és élvezd az Oszkár előnyeit! 🙂

Hozzászólások

  • fk.oszkar.com

   Kedves Gyula!

   Ahogy a cikk végén is idézik Attila szavait:
   “[…]a kormány valódi célja nem a telekocsizás ellehetetlenítése, hanem a hatékonyabb ellenőrzés, és a tiszta viszonyok kikényszerítése.
   Azt is aláhúzta, hogy a klasszikus telekocsizók nem tartoznak a hivatásosan, profitszerzés célból személyt szállítók közé (akiket a hatóságnak ellenőriznie kell). Az üzletszerűség kitétele egyértelműen megjelenik a szabályozásban, és az eddigi tapasztalataink alapján a hátósági ellenőrzéseknél mindig az volt a cél, hogy az üzletszerűséget vizsgálják – fogalmazott.
   Egyúttal azt is elmondta, egyetért azzal, hogy a szabályozás nem különbözteti meg kellő egyértelműséggel a telekocsizást az üzletszerű személyszállítástól, és jó lenne ha külföldi példák alapján nálunk is lenne egy világos határvonal.”

   Tehát a helyzet továbbra is ugyanaz.

   Válasz
 1. Kóc

  Nem kell pénzt kérni a fuvarért, és akkor nincs gond.

  Válasz

Trackbacks/Pingbacks

 1. Online fizetés autósként | Az Oszkár telekocsi blogja - […] A hatóság a fizetés módjától függetlenül, bármelyik autóshoz beülhet egy próbaútra. Ellenőrizhetik, hogy nem kérnek-e a rendszerben meghirdetettnél magasabb árat…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás