10 pont, melyet érdemes figyelembe venned a lehető legkellemesebb Oszkáros utazásért!

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, mik a legfontosabb dolgok, hogy utasként kellemes Oszkáros utazásod legyen, hogy megkedveld a telekocsizást, és rájöjj, mostantól már nem is akarsz máshogy utazni, csak Oszkárral! Van pár félreértés, ami a telekocsizást időnként körüllengi, de megfelelő hozzáállással minden utazás egy élmény!

Előző cikkünkben kitértünk arra, hogy mi a telekocsizás lényege.
Mint minden utazás, az Oszkározás is egyfajta alkalmazkodást jelent másokhoz. Ha a vonaton vagy buszon ülsz, akkor az Hogyan érdemes utasként telekocsizni Oszkárral?alkalmazkodás a “csöndben ülünk egymás mellett”-et jelenti.
Ha egyedül ülsz az autódban, akkor a közlekedés többi résztvevőjéhez kell igazodnod. A telekocsizás az említettektől teljesen különböző hozzáállást igényel. Ha stoppoltál a 80-as – 90-es években (amikor még lehetett) akkor talán rémlik az íze a dolognak, de az Oszkározás talán attól is egy kicsit különbözik.

Az egyik és viszonylag fontos dolog: a telekocsi nem taxi. Sokaknak teljesen egyértelmű, valószínűleg Neked is, de fontos megjegyezni, mert esetenként van belőle félreértés. Az autós azért adja fel a hirdetést, mert megy valahová, nem azért, hogy az utast a céljához elvigye. Természetesen az autósok nagyon sok esetben rendesek, és egy hosszabb út esetén szívesen elvisznek házhoz, de ezt ne várd el! Nagy valószínűséggel az autós maga fogja felajánlani, hogy a számodra legmegfelelőbb helyen tesz ki, vagy esetleg házhoz is visz, de légy tudatában, ez nem kötelező eleme a szolgáltatásnak!

De menjünk végig gyorsan a folyamaton , hogy sehol ne érjen meglepetés!

1.   Regisztráció után szánj rá 2 percet, Az Oszkáros profillapon add meg adataidathogy a profillapodat kitöltsd!
Ezzel bizalmat ébresztesz az autós hirdetőkben. Ha az első Oszkáros utad előtt állsz, nem lesz még értékelésed, de emiatt ne aggódj! Add meg a foglalkozásodat, születési dátumodat, töltsd ki a kapcsolattartási adataidat, és tölts fel magadról profilképet. Amennyiben a facebook-fiókoddal regisztrálsz, a profilképed és a születési dátumod automatikusan kitöltésre kerül, Neked már csak a többi adatot kell megadnod.

Sms küldéssel ellenőrizheted a telefonszámodat2.   Ellenőrizd a telefonszámodat!
Nagyon sok sofőr kötelezővé tette, hogy csak ellenőrzött telefonszámú felhasználók foglalhatnak nála helyet. Érdemes már regisztráció után ellenőrzötté tenned a telefonszámodat.  Miután elmentetted a rendszerben a számodat, elküldöd sms-ben a felhasználónevedet a +36 20/408-13-98 számra, majd pár percen belül a számod mellett a zöld, “ellenőrzött telefonszám” jel fog megjelenni. (A telefonszám normál díjas.)

Telekocsi keresés Oszkáron3.   Keress megfelelő autóst a rendszerben!
Amennyiben ez elsőre nem sikerülne, használd a hirdetésfigyelőt, hogy azonnal értesülhess az újonnan feladott hirdetésekről.

4.  Nagyon fontos, hogy a hirdetés részletes adatlapján olvasd el az összes megjelenített A sofőr statisztikája, értékeléseiinformációt! A sofőr nevére kattintva megtekintheted az értékeléseit. Az utasok többségének az egyik legfontosabb szempont egy autós esetén, hogy milyen értékelései vannak. Itt tájékozódj mielőtt helyet foglalsz! Válassz olyan autóst – ha több lehetőség is van -, akiről szimpatikusabb véleményeket írtak!

5.   Foglalj helyet!
Ez két lépésből áll: Az adatlapon kattints a “Helyfoglalás, kapcsolatfelvétel” gombra, majd a megerősítő oldalon válaszd ki, hogy hány helyet Foglald le a helyet a telekocsi hirdetésenszeretnél lefoglalni, és ezen az oldalon is kattints a zöld “Helyfoglalás” gombra! Mindig a saját nevedben foglalj helyet! Ha több helyet foglalsz, az egyik utas Te legyél. Ha Te nem utazol, kérd meg azt, aki utazik, hogy regisztráljon az oldalon, és inkább segíts neki helyet foglalni! Ez egyrészt az utólagos értékelés, másrészt az áttekinthetőség miatt nagyon fontos.

6.   Vedd fel a kapcsolatot az autóssal!
A legtöbb utas Utazás előtt hívd fel a sofőrt, egyeztetés céljábólszámára egyértelmű, de a biztonság kedvéért leírjuk: ne várd el a sofőrtől, hogy majd ő hív, hogy hova jöhet házhoz érted! Hívd fel a sofőrt, és egyeztessétek le, hogy pontosan hol fogsz beszállni. Ha olyan sofőrt választottál, akiről sok jó vélemény volt már, nagyon valószínű, hogy a számodra legkedvezőbb helyen fog felvenni, de ezt mindenképpen egyeztessétek utazás előtt!

Időben legyél a találozási helyen7.   Legyél ott a megbeszélt helyen és időben, és megkezdődhet a telekocsis utazás!
Ha valami okból késel pár percet, értesítsd erről az autóst!

8.   Az utazás során ügyelj az autó tisztaságára!
A vonaton természetes, hogy ehetsz, az autóban illik megkérdezni a sofőrt előbb. De ha valami problémát észlelsz, ne tartsd magadban! Ha meleged van, fázol, szeretnéd ha a klímát be- vagy éppen kikapcsolná a sofőr, nyugodtan szólj! A legtöbb sofőr szeretné, ha megelégedetten szállnál ki a Rajtad áll, mennyit hozol ki az utazásbólkocsiból, és legközelebb is vele utaznál! A telekocsizás inkább hasonlít egy baráti összejövetelhez, mint a vonatozáshoz.
Légy nyitott az utazás során! De persze, ha aludni szeretnél, nyugodtan tedd fel a fülesedet, és aludj egyet! Nem kötelező sem a beszélgetés, sem a csöndben ülés.
Rajtad áll, hogy mennyit hozol ki az utazásból! A legtöbb Oszkáros nagyon szeret érdekes emberekkel megismerkedni, és kíváncsian várják, ki lesz a következő útitársuk, akit megismerhetnek.

A telekocsis út díjának kifizetése9.   Az utazás során fizesd ki a feltüntetett, vagy megbeszélt útdíjat.
Az autósnál nem feltétlenül lesz váltópénz, így ha az út végén derül ki, hogy nálad csak egy húszezres van, kellemetlenséget okozhat. Amennyiben rajtad áll, legyen nálad pontosan annyi pénz, amennyi az útdíj.

10.   Sikeres utazás után értékeld a sofőrt!
Az értékelés nem vesz igénybe 2 percnél Utazás után értékeld az autósttöbbet. Pár szóban foglald össze, hogy a sofőr miben volt jó, ha szerinted fejlődhetne valamiben azt is írd meg! Válaszd ki, hogy pozitív, semleges vagy negatív értékelést adsz az utazásra, és mentsd el az értékelést.

 

Ez a 10 pont így első olvasatra talán hosszú és bonyolult listának tűnik. De ha belejössz, ez egy teljesen természetes utazási formává válik. Egy idő után úgy ülsz majd be bárki autójába, mintha ezer éve ismernétek egymást. Ha te is úgy állsz hozzá, a telekocsizás számodra sem csak utazás lesz, hanem élmény!
Most már mindent tudsz, amit tudnod kell, menj és foglald le a helyed a következő Oszkáros utadra!

 

Jó utat kívánunk!

Hozzászólások

  1. Jano1968

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hogyan lehetsz a legkeresettebb autós Oszkáron - [...] Nyitólap | Oszkar.com | Fórum Oszkar.com – a magyar telekocsi rendszer KezdőlapEz egy minta oldal ← Utasként telekocsizni, hogyan?…
  2. A telekocsizás lényege - mi az Oszkározás? - [...] Nyitólap | Oszkar.com | Fórum Oszkar.com – a magyar telekocsi rendszer KezdőlapEz egy minta oldal ← Ismét megújult az…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás