Újabb fejlemény a telekocsizás adóvonzata kapcsán

Tudjátok mi a két leggyakoribb félelem a telekocsizás kapcsán? Az egyik a bizalom (idegenekkel utazás), a másik a NAV!

iLoveNAV

A www.ILoveNAV.com-on találtuk ezt a képet. Ilyen is van! 🙂

A téma folyamatosan az érdeklődés középpontjában van, a törvényi szabályozás még mindig nem tökéletes. Tavalyi, többször frissített blogbejegyzésünkben már beszámoltunk a fejleményekről, a telekocsizók számára szerencsére jó hírekkel szolgálva. Most újabb történésről számolhatunk be.

Most augusztusban a Lánchíd rádió Kalauz c. műsorában újra megszólaltatták a hivatalt, ahol Kis Péter András NAV sajtóreferens nyilatkozatában ismét “tisztította a képet”. A közel 5 perces nyilatkozat alább meghallgatható, de alatta az időhiánnyal küszködők számára pár pontban összeszedtük a lényeget.

A NAV álláspontja szerint:

  • Ha egy magánszemély rendszeresen, nyereség és vagyonszerzés céljából a saját gazdasági kockázatvállalása mellett akar személyszállítási tevékenységet végezni , akkor egyéni vállalkozóként kell regisztráltatni magát a NAV-nál
    .
  • Ha a magánszemély eseti jelleggel és nem nyereségszerzés céljából veszi fel az utasait, akkor nem szükséges adószámot kiváltani.
  • Lánchíd rádió interjúFüggetlenül a fentiektől, ha az alkalmi utastó kapott összeg több mint az útiköltség, akkor az adóköteles jövedelemnek minősül, amelyre az önálló tevékenységből származó jövedelem adózási szabályait kell alkalmazni
  • Amennyiben csak annyi bevétele lesz a sofőrnek, amennyi az utasnak a ráeső része, akkor nem kell neki adót fizetnie utána.
    .
  • A NAV vizsgálhatja az üzletszerűen telekocsizó magánszemélyek adóbevallását, és ha nem szerepel az ebből szereplő jövedelem, próbavásárlással élhet. Ha ennek során üzletszerűséget tapasztal, szankciókra számíthat a sofőr

Összefoglalva: A klasszikus telekocsizóknak nincs félnivalójuk, már mehetnek is feladni az oszkáros hirdetést, az üzletszerűen telekocsizást végzők számára pedig világos a teendő. Kezdhetik az oszkáros üzleti csomag vásárlásával, mely számos kedvező lehetőséget rejt számukra!

Hozzászólások

5 thoughts on “Újabb fejlemény a telekocsizás adóvonzata kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*
Website