Az elmúlt időszakban nagy port kavart a városi személyszállítás terén mobiltelefonos alkalmazással közvetítést végző rendszerek (Uber, Wundercar) megjelenése. Míg ezen cégek a közösségi autómegosztással érvelve legitimálják működésük, a taxisok tiltakoznak, illegális taxistársaságként értékelik őket.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára világos legyen a telekocsizás és a taxizás vagy uberezés közti hatalmas különbség:

A taxis és uberes a szabadideje terhére rendelkezésre áll utasok számára, hogy őket kívánságuknak megfelelő helyszínre fuvarozza. Ennek megfelelően a költségei mellett a fuvarozásra szánt szabadidejének árát is szeretné megtéríttetni az utassal. Ezzel ellentétben a telekocsizás során az autós az Oszkáron meghirdetett viszonylaton és időpontban mindenképp utazik, valóban csak az adott utazással kapcsolatos közvetlen költségeit osztja meg. Ezáltal üzletszerűség nem áll fenn. Az útdíj kalkulációjánál az Oszkár rendszer nem is engedi üzleti csomag nélkül olyan drága hozzájárulás beállítását, mely profitot eredményezhet.

Nem telekocsi utazás

Nem telekocsis utazás(ok) – taxizás

Telekocsi utazás

Telekocsis utazás – útiköltségmegosztás

 

 

 

 

 

 

 

A fenti illusztráción jól látszik, hogy míg a telekocsis autós maximum minimális kitérőt tesz az utasért miközben a saját útvonalán halad, a taxis vagy uberes egy kört ír le, néhány lebonyolított fuvar után visszatér a kiindulási pontjára.

Szintén fontos különbség, hogy a taxi és az UBER kapcsán egy szolgáltató fuvarszervezést végez – autót közvetít ki az utazási szándékát jelző utasnak, melybe az utasnak nincs beleszólása. A telekocsizás során viszont az autósok meghirdetik útjaikat, majd az utasok maguk szervezik meg az utat, kezdve azzal, hogy kiválasztják a legszimpatikusabb sofőrt, aki viszonylatban, időben és minden egyéb feltételben megfelel.

2015 június 24-én, szerdán elfogadásra került a taxizást szabályozó kormányrendelet, mely egyértelmű követelményeket határozott meg az üzletszerűen taxizókkal szemben. A rendelet pontos tartalma egyelőre nem ismert, de Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendelet nem vonatkozik majd a telekocsikra.

Tehát mind a fentieket, mind a korábbi NAV nyilatkozatokat figyelembe véve továbbra is igaz, hogy ha valaki sofőrként nem üzletszerűen szállít utasokat, csak a telekocsizás során megosztja az útiköltségét, annak nincs félnivalója a hatóságoktól.

Add fel hirdetésed, oszd meg szabad helyeid és spórolj ide kattintva!

Utasként csatlakoznál valakihez? Itt kereshetsz az autósok ajánlatai között!

Hozzászólások

  • Oszkár Telekocsi

   A jogszabályoknak megfelelő számlát adunk róla, így a NAV-nak nincsenek ezzel kapcsolatban fenntartásai.

   Válasz
  • Zsembery András

   Milyen nektek gyűjtendő pénzről van szó?
   Lemaradtam valamiről?

   Válasz
   • Oszkár Telekocsi

    Az Oszkár fenntartását biztosító bevételekről van szó, üzleti csomag, prémium csomag, hirdetések, kreditvásárlás, foglalási díj: mindegyikről természetesen adunk számlát.

    Válasz
  • Szegedi Erzsébet

   Bóta István! Utaztál már velük, hogy kötekedsz? Én igen és a családom összes tagja és nagyon meg vagyunk elégedve ! Szuperek és sajnálom, hogy nem régebben vettem igénybe a szolgáltatásukat…A fiam és a lányaim mióta vannak azóta csak velük utaznak nem gondolod hogy ez nem véletlen?

   Válasz
 1. Anikó Lunczer

  Érthető , hogy a fuvarozás méltóságos urai, a taxisok prüszkölnek az Oszkár miatt. Arra nem akarnak gondolni sem, hogy egyre többen vannak, akik mára már nem tudják megfizetni a számukra horribilis taxizást, ugyanakkor utazniuk kell, vagy egyszerűen csak meglátogatnák szeretteiket, és nem zötykölődnek vonaton, vagy nem utaznak a Volánnal.Nem ránk kéne azért haragudni, mert sok közöttetek az eszkimó, és kevés a fóka….A taxisok nyugdíjas szülei, vagy egyetemista gyermekei vajon meg tudják fizetni a taxizást ? Nem valószínű.Esetleg vegyétek fel a kesztyűt, taxis barátaim, és találjatok ki olyan megfizethető kedvezményeket, amikkel vissza lehetne csalogatni az utasokat.
  Gyenge érv a NAV-ra való hivatkozás,valamint a benzinárak is ugyanúgy sujtják az Oszkárosokat, mint bármelyik autóst.

  Válasz

Trackbacks/Pingbacks

 1. 2015-ös Oszkáros év | Az Oszkár telekocsi blogja - […] tavaly is volt jogi vonalon némi huzavona a telekocsizás és a taxizás körül, de végül fény derült rá, hogy a…
 2. Über Uber – Internet of Things – Fábián Zoltán szerint - […] hasonló, de jelentősen eltérő üzleti modellben működő szolgáltatás van a piacon, amelyek (Oszkár, WunderCar) legálisan […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás