Tájékoztató menekültek, migránsok telekocsis szállításával kapcsolatban

Az utóbbi időben több érdeklődés is érkezett hozzánk a menekültek, migránsok, menedékkérők telekocsis szállításával kapcsolatban. Bár az Oszkáron a belföldi telekocsizás kapcsán még nem jutott el hozzánk ilyen konkrét problémával kapcsolatban visszajelzés, időszerűnek látjuk tájékoztatást adni ezzel kapcsolatban.

Belföldi telekocsizás során általában szükségtelen az utas személyi iratainak ellenőrzése, ez nem is bevett gyakorlat. Viszont fontos, hogy ha valaki tudatosan az országban jogellenesen tartózkodó személynek vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújt, az a Btk 354. § alapján (Jogellenes tartózkodás elősegítése) büntethető. Persze a telekocsizás pont nem a vagyoni haszonszerzésről szól, de adott esetben kellemetlen lenne ezt a szabadságvesztésre is büntethető bűncselekménnyel kapcsolatos gyanúsítási eljárás során bizonyítani. A Magyar Helsinki Bizottság Kisokosában javasolja, hogy aki segíteni szeretne az utazás kapcsán, maradjon meg annál, hogy tájékoztatás nyújt és útbaigazítást ad, de ne szállítson gépjárművével menedékkérőket.

A nemzetközi telekocsizással kapcsolatban már több mint egy éve összeírtuk a tudnivalókat, és minden első nemzetközi hirdetését feladó sofőrünknek megküldjük az alábbi tájékoztatót. Az ebben foglaltakat fokozattan érdemes figyelembe venni, mert az embercsempészet kapcsán nincs szükség vagyoni haszonszerzés célzatra, ha valaki csak egyszerűen segítséget nyújt a határ jogszerűtlen átlépésében, már büntethető. (Btk. 353. §).

Balesetmentes telekocsis utakat kívánunk!

Hozzászólások

3 thoughts on “Tájékoztató menekültek, migránsok telekocsis szállításával kapcsolatban

 1. Nekem is volt egy jelentkezőm telefonon az indulási idő előtt 10 perccel!
  Hasonlókat tapasztaltam,amik le vannak írva.
  Az első gyanús jel az volt, hogy azon a számon, amin jelentkezett, nem értem el, majd visszahívást kaptam egy másik tel.sz-ról, s nem értette, amit kérdeztem, nagyon keveset beszélt magyarul.
  A Keletinél kellett találkoznunk,ahová elmentem,de amikor a híváskor a kocsim rendszámát kérte,akkor már tudtam,hogy nem az Oszkáron keresztül jelentkezett.Ekkor észrevettem egy nem európainak kinézőt, aki nagyon figyeli a lassan araszoló kocsikat,akkor azonnal eldöntöttem,hogy inkább egyedül teszem meg az utamat,mintsem pár 10-es Euróért kockáztassak!
  És jó döntés volt,hiszen az osztrák-német határon egy sávra terelik a forgalmat,minden auótóba benéznek.
  Ha láttak volna mellettem egy nem európait,biztosan kihúztak volna,s kész az embercsempészet!
  Úgyhogy én is csak arra tudok inteni mindenkit,hogy legyen óvatos!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*
Website