15. szülinapunk alkalmából olyan oszkárosokat mutatunk be, akik az Oszkár első napjaitól kezdve velünk vannak.

Gábor 2007. december 22-én regisztrált az Oszkárra, 332.-ként. 15 éve oszkározik, méghozzá kiemelkedő eredménnyel, gyakorlatilag alig van visszamondása és negatív értékelése, pedig utas és autós is sokszor volt már az útjai során.

Hogy hol hallott először, 15 évvel ezelőtt, az Oszkár telekocsiról, arra így emlékszik vissza: “Több forrásból is hallottam róla, szerintem nagyjából párhuzamosan. Egyrészt, az interneten láttam valamelyik hirdetést, és utána röviddel egy FIVOSZ-rendezvényen találkoztunk az alapítókkal. Akkoriban a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségénél dolgoztam, így beszélgettünk az Oszkár fejlődéséről, de akkor, szerintem én már regisztrálva voltam a rendszerben.

Általában ezeket az újdonságokat szeretem kipróbálni. Abban az időben elég nagy árkülönbség volt a tömegközlekedés és az oszkáros autósok árai között, én pedig sokat ingáztam a Szeged – Budapest viszonylaton, először utasként. Nyilván az volt az érdekem, hogy minél könnyebben, gyorsabban és rugalmasabban eljussak Szegedre és vissza. Elég sokáig csak utasként használtam az Oszkárt, de miután lett kocsim, természetes volt, hogy felrakom az utakat, ha a két város között utazom.

Most már elég nagy családom van, 4 gyerekkel utazunk egy 7 személyes autóval. Ha együtt megyünk, akkor nincs szabad helyünk. Ha a család vidéken van, akkor az autó is náluk van, így ha én külön utazom, akkor oszkározom, vagy tömegközlekedéssel megyek. Egyébként nagyon érdekes, de mintha a MÁV felvette volna a kesztyűt az Oszkárral szemben, és versenyezni kezdett volna vele.

A MÁV-ot azért szeretem, mert sokat dolgozom utazás közben, és bár a wifi csapnivaló és mobilnetet használok, nem szól hozzám senki. Az Oszkárban is szoktam időnként dolgozni, de ott körülményesebb, szűk a hely, a laptophoz az egér használata is nehézkes. Ha tudom, hogy dolgoznom kell, mert munkaidőben utazom, akkor megyek vonattal, ha viszont sietek, akkor egyértelmű, hogy az Oszkárt választom továbbra is. Illetve, ha nem dolgozom és van időm beszélgetni, akkor is oszkározom, mert nagyon jó beszélgetések alakulnak ki szinte mindig az autókban, akár sofőrként, akár utasként.”

“Van egy érdekes élményem, amit szoktam ismerősöknek is mesélni. Egyszer kimentem az egyik kamionos cég telephelyére az egyik utasomért, mert onnan utazott velem Szegedre. Nagyon érdekes volt, kiderült, hogy a Szegedi Nemzeti Színház egyik énekese volt évtizedekig (a Dzsungel Könyvében ő énekelte Balu szerepét), de a nagy leépítések idején ő is eljött a színháztól és beállt kamionosnak.

Azok is jó oszkáros élményt tudnak nekem nyújtani, akik valamilyen érdekes dolgot csinálnak a munkájuk során. Egyszer volt utasom aki ukulele zenész. Jó kis együttese van, talán meg is hívott valamelyik koncertjére. De találkoztam munkásokkal, akik a Szeged melletti településen a határkerítést építették. Szerintem nagyon jó beszélgetések alakulnak ki folyamatosan. Volt egy időszak, amikor törzsutasaim is voltak, rendszeresen nálam foglaltak.”

“Az Oszkáron a legjobb a kapcsolatépítés, a rugalmasság és főleg az, hogy ha egyedül utazom autóval, akkor nem álmosodom el, mindig van kivel beszélgetni. Előfordulnak nagyon érdekes történetek és általában ezek az oszkáros utak lehetőséget nyitnak további együttműködésre, vagy szakmai vagy vállalkozási vagy egyéb téren, ráadásul sok érdekes élettörténetbe nyerek betekintést.

Voltak álláskereső fiatalok, akik egy oszkáros út során tőlem hallottak arról, hogy induló vállalkozásként milyen jellegű támogatásokat kaphatnak, és tudtommal páran el is indultak vállalkozóként.”

Mit üzennél azoknak, akik most kezdenek oszkározni?

“Először próbálják ki utasként, hasonlítsák össze a tömegközlekedéssel. Javaslom, hogy először magánszemélyekhez, klasszikus telekocsisokhoz üljenek be, mert ott jó beszélgetések alakulnak ki, jó a hangulat. Utána próbálják ki az üzleti autósokat is. És ha autósként mennek, hirdessék meg, ha van szabad helyük és vezetési rutinjuk.. Környezeti szempontok miatt kifejezetten támogatom az Oszkár működését, főleg a magánautósok esetén, illetve nagyon sok időt lehet vele spórolni utasként, sok élményben lehet része az oszkárosoknak.”

Mit üzennél az alapítóknak?

“Egyrészt minden elismerésem, hogy az évek során többször kialakult versenyhelyzetben az Oszkár talpon tudott maradni, nagyon jó a rendszer, amit létrehoztak, jól használható. Másrészt nagyon sok idősebb emberrel is találkoztam az utazások során, akik átálltak a telekocsira, jó kérdés, hogy hogyan lehetne a középkorúak, vagy idősebbek körében tovább népszerűsíteni, mivel szerintem számukra is nagyon praktikus lehetőség az utazáshoz az Oszkár.”

Hozzászólások

  • Jánosi Katalin

   Szia egy kérdésem lenne mikorki megy Veszprém megye ből Szerbia subotica városban és minor meg mennyi lenne az út

   Válasz
   • Tóth Ádám

    Kedves Katalin!

    Tudnod kell, hogy az Oszkár telekocsi, mint cég nem szállít utasokat, mi nem végzünk személyszállítást.
    Regisztráció után, honlapunkon a http://www.oszkar.com -on tudnak az utazni vágyók jelentkezni az autósok által felrakott hirdetésekre.
    Javaslom, hogy nézz ki egy utat, ha megfelelőnek találod az árat és az időpontot, akkor fusd át a sofőr értékeléseit is a profilján, hogy megbízhatót válassz. Ha szimpatikus, foglalj helyet nála, helyfoglalás után megkapod a telefonszámát, elérhetőségét. Egyeztessetek a pontos be és és kiszállási helyről.
    Az alábbi linken találod a keresőnket:
    http://utitars.oszkar.com
    Ha egyik út sem optimális számodra, akkor beállíthatsz hirdetésfigyelőt a lap alján, egy email cím megadásával, így mindig értesülni fogsz, ha új utat tesznek fel a viszonylatra.
    Kérdésedből arra következtetek, hogy most kezded felfedezni a telekocsizásban rejlő lehetőségeket, melynek nagyon örülünk!
    Kérlek az alábbi rövid blogbejegyzésben olvasd el a telekocsizás lényegének leírását, ahonnan kiindulva sok kérdésedre megtalálod a választ.
    https://blog.oszkar.com/mi-az-oszkarozas-lenyege/
    Sok sikert az útitárs kereséshez!

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás