Ismét egy élő példa, hogy fuvarfoglalás előtt nem árt végigböngészni a sofőrök adatlapját! Csirmaz András neve többeknek ismerős lehet. Hivatásos bűvész, aki hazai sikerei mellett megjárta már Indiát is, ahol több mint 2000 embert varázsolt el. 5 éve Oszkározik, kezdetben utasként, napjainkban pedig már sofőrként tagja a telekocsizók közösségének. Hetente rója az országot, közel 50.000 kilométernyi Oszkáros utat tud már maga mögött. Hogy a vele való utazás mitől különleges? Mindig akad nála egy pakli kártya, így utasai akár egy-két trükköt is kaphatnak a közös utazás mellé! Ki ne akarna egy ilyen sofőrrel utazni? Két fellépés között sikerült elkapnunk Andrást pár szóra, hogy meséljen Oszkáros élményeiről és a bűvészkedésről.

Csányi Anna cikke.

Miért pont az Oszkár?
Ameddig kevesebb fellépésem volt busszal és vonattal utaztam, idővel azonban a tömegközlekedés kiszámíthatatlansága, rugalmatlansága és az egyre több, hosszabb út és felszerelés elengedhetetlenné tette, hogy más alternatívát keressek. Kezdetben, amíg nem volt jogosítványom és kevesebb fellépésem volt utasként, egy ideje pedig sofőrként telekocsizom javarészt Sopron és Budapest között, de attól függ, hogy éppen hol van fellépésem.


Milyen az Oszkározás egy bűvésszel?
Az emberek általában nem akarják elhinni, hogy bűvészkedem – meséli nevetve. Az utazás megkezdésekor egy kicsit nyilván jobban meg vannak szeppenve az emberek, hiszen csak egy idegen sofőrhöz ülnek be, ráadásul itt azért másabb a környezet, mint például egy távolsági buszon, vagy vonaton, ahol az emberek szinte semmit nem szólnak egymáshoz. Amikor az utasok megtudják, hogy mivel is foglalkozom, igencsak meglepődnek, de ennek ellenére hamar feloldódnak és jönnek a jobbnál jobb történetek. Ezt talán annak köszönhetem, hogy a színpadra kiállva nagyon fontos, hogy könnyen megtaláljam a közös hangot a nézőkkel, így az utasokkal is lazán megy az alaphangulat megteremtése, na meg a sztorizgatás. Negatív élményem eddig még nem igazán volt. Van egy sajátos feszültségoldási technikám egyébként, ami minden egyes út részét képezi.

“Stewardesseket megszégyenítő módon utas tájékoztatást tartok, valamint mindig betárazok egy kis frissítőt, ha esetleg valaki megfeledkezne erről, főleg nyáron. Általában fellépésekre utazom, amikor Oszkárt indítok, így mindig akad nálam felszerelés, ha esetleg időnk engedi szívesen mutatok egy-két trükköt is a velem utazóknak.”

Mi volt a legviccesebb Oszkáros sztorid?
Az egyik legemlékezetesebb utam Szegedre vezetett. Összeverődött egy jó kis csapat: a vadász, az ügyvéd, a postás és a bűvész. A csattanó az egészben, hogy a vadász egy hölgy volt, aki ráadásul a puskájával együtt érkezett. Nyilván egyeztetve lett a fuvar leszervezése közben, hogy egy kevésbé megszokott tárgy is szállításra kerül majd, de azért a kocsiban utazó férfi tagok igencsak meghökkentek, hogy egy felfegyverzett hölgy is csatlakozik a járathoz.

Hogyan indultál el az utadon?
Gyerekként a tévén keresztül ragadott magával a bűvészkedés világa. Az első pár fogást könyvekből sajátítottam el. A kezdeti lelkesedés után jött is pár év kihagyás. A különböző technikák, kézügyesség mellett szellemileg is elég megterhelő tevékenységről van szó, hiszen a nézők érdeklődését folyamatosan fenn kell tartani. Nagyon sok önszorgalom és kitartás szükséges a mutatványok elsajátításához. Saját tapasztalatból mondom, hogy a bűvészet iránt érdeklődők gyakran nem találják meg azt a közösséget, ahol gyakorolhatnának, fejlődhetnének. Részben emiatt alapítottam meg a Nyugat-dunántúli Bűvészklubot, ahová továbbra is várjuk az illúziókeltés iránt érdeklődő kezdő és gyakorlott művészeket egyaránt.

Ha nem csak egy-két trükköt néznétek meg egy Oszkár fuvart követően, akkor András Sopronban és Budapesten tartott önálló estjein válhattok a varázslat részeseivé, zamatos borokkal és ízletes vacsorával kiegészítve. Személyesen, laikus nézőként nekem is mutatott pár trükköt és akármennyire koncentráltam, lehetetlen volt rájönnöm, hogy mégis hogyan képes a szemem előtt átvágni!
Youtube csatornáján Ti is részesei lehettek a mikromágia élményének, láthatjátok, hogy mit élnek át az emberek, amikor saját kezükben tapasztalják meg a varázslat élményét. Hamarosan vlogot indít, addig pedig Instagram profilján követhetitek, hogy telekocsizó mágusunk éppen melyik városban ajándékozza meg a nézőket a csoda illúziójával.

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás