Nagy utat tettünk meg idáig! Oszkárt, 2007-es megalakulása óta folyamatosan fejlesztjük és egyre többen élnek a telekocsizás nyújtotta előnyökkel. Eddig az Oszkár működését külső források biztosították, azonban ez a továbbiakban már nem fenntartható. Hiszünk abban, hogy az oszkározás egy olyan, értéket és élményt adó közösségi utazási forma, amely képes külső források nélkül is fennmaradni. 

Ezért úgy döntöttünk, hogy a Budapesti érkezési vagy indulási helyű, belföldi viszonylatok után, 2015 március 16-tól  teszt jelleggel, jelképes, az utasok által megfizetendő foglalási díjat vezetünk be a  Magyarország – München (oda-vissza) viszonylatú helyfoglalásokra.

több mint 7 éve Oszkár szolgálatában

Közel 8 éve Oszkár szolgálatában

A befolyó összeget az alábbiakra fordítjuk:

  • az Oszkár rendszer fejlesztése
  • ügyfélszolgálat bevezetése
  • mobil applikáció fejlesztése
  • az Oszkár ismertségének szélesebb körű elterjesztése

Bővebben itt olvashatsz a tervezett fejlesztésekről és a foglalási díjjal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről.

A foglalási díj bevezetését a Budapesti érkezési vagy indulási helyű, belföldi viszonylatokra már elvégeztük (az erről szóló poszt itt található), ennek köszönhetően a rendszert a beérkezett javaslatok alapján továbbfejlesztettük, illetve a programozási hibákat, valamint a folyamatban megjelent fennakadásokat orvosoltuk. Ezúton is köszönjük a fenti viszonylatokon közlekedők értékes hozzászólásait, visszajelzéseit!

A foglalási díj 5% körül alakul, eltérő a fix és a megbeszélés szerinti útiköltség hozzájárulás esetén, valamint attól függően, hogy belföldi vagy külföldi útról van szó. Mértékét az alábbi táblázatok mutatják (kattintásra nagyíthatóak):

Fizetendő foglalási díj forintos útdíj esetén, útdíj alapon

Forintban fizetendő foglalási díj, fix összegű útdíj esetén

Külföldi útra Forintban fizetendő foglalási díj, a sofőr által előre nem megadott útdíj esetén (távolság alapján)

Forintban fizetendő foglalási díj megbeszélés szerinti ár esetén

Amennyiben nincs megadva a hirdetésben az útiköltség hozzájárulás mértéke (megbeszélés szerinti útiköltség hozzájárulás, vagy két ár közötti intervallum látszik a hirdetésben), akkor a foglalási díj az út hosszúságának függvénye.

Euróban/Angol fontban/Svájci frankban fizetendő útiköltség hozzájárulás esetén a foglalási díj is Euró/Angol font/Svájci frank alapú lesz, mértékét az alábbi táblázatok tartalmazzák. A forintban fizetendő utakhoz hasonlóan más a foglalási díj mértéke a fix, illetve a megbeszélés szerinti útiköltség hozzájárulás esetén, illetve attól függően, hogy külföldi vagy belföldi útról van szó.

Külföldi út esetén külföldi pénznemben fizetendő foglalási díj, a sofőr által előre nem megadott útdíj esetén (távolság alapján)

Külföldi pénznemben fizetendő foglalási díj, megbeszélés szerinti ár esetén

Fizetendő foglalási díj külföldi deviza esetén, útdíij alapon

Külföldi pénznemben fizetendő foglalási díj,  fix összegű útdíj esetén

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha autósként valaki irracionálisan alacsony árat ad meg az út hosszához képest (7 Ft/utas /km alatt vagy 0,025 EUR/utas/km alatt vagy 0,02 GBP/utas/km alatt, vagy 0,03 CHF/ utas/km alatt), akkor az út hossza alapján történő foglalási díj számítás aktiválódik automatikusan.

Ez alól kivételt képez az 1 Ft-ért meghirdetett, úgynevezett „Szívességi fuvar” azzal a kitétellel, hogy fenntartjuk a jogot arra, hogy utánajárjunk valóban szívességi fuvar valósult-e meg. Amennyiben nem szívességi fuvar történt, akkor a km alapú foglalási díj kerül felszámításra.

Ha a hirdetésben az Útiköltség hozzájárulás nincs megadva és a távolság sem kalkulálható, a Foglalási díj belföldi út esetén egységesen 150 Ft / utas, külföldi út esetén 1200 Ft / utas.

Hogyan fog működni a foglalási díj?

Autósként használva az Oszkárt a megszokott módon feladod a hirdetésedet és meghatározod az utas által neked fizetendő fix, vagy megegyezés szerinti útiköltség hozzájárulást (viteldíjat). Ezután a rendszer a fenti táblázatokat felhasználva kiszámítja az utas által az Oszkárnak fizetendő foglalási díjat: megbeszélés szerinti viteldíj megadása esetén az út hossza alapján, fix ár esetén pedig a megadott viteldíj alapján. Megbeszélés szerinti viteldíj esetén tehát a foglalási díjat kalkuláld bele az utasoknak megadandó árba! Fix viteldíj megadása esetén a listázóban megjelenő hirdetésben már a foglalási díjjal megnövelt ár fog látszani, tehát te a foglalási díjjal megnövelt összeget fogod megkapni az utasoktól. A rendszer követi a foglalási díjak alakulását (abban az esetben is ha megegyezés szerinti árat adtál meg) és hetente egyszer e-mailben értesítünk, hogy pontosan mennyi a foglalási díj kinnlevőséged. A díjat tehát az utas fizeti, de az autósok juttatják el az Oszkárnak. A foglalási díj a Magyarország – München viszonylaton kizárólag a 2015. március 16-i vagy későbbi,  foglalásokra vonatkozik. Az első napokban tehát lehetnek olyan hirdetéseid, ahol ugyanazon hirdetésen az utasok egy része már a foglalási díjjal növelt értéket fizeti, míg mások, akik régebben foglaltak helyet, kevesebbet. Azt, hogy ki mennyit fizet, az Utasaim menüpontban ellenőrizheted.

A Pénzügyek menü Foglalási díjak menüpontjában bármikor megtekintheted az éppen aktuális tartozásaidat, illetve hogy melyik utas után mennyi foglalási díjat kell befizetned, és ugyanitt be is tudod fizetni a foglalási díjakat.

Ha esetleg azt szeretnéd, hogy március 16-án a meglévő hirdetéseiden fixen megadott viteldíjaid változatlanok maradjanak (azaz átvállalnád az utasoktól a foglalási díjat), akkor csökkentsd a viteldíjat a foglalási díj összegével a hirdetéseiden. Legújabb fejlesztésünknek köszönhetően már módosíthatod rendszeres útjaidat is, nem kell új hirdetést feladnod emiatt.

A hirdetéseiden a fent leírtak szerint a rendszer automatikusan kiszámolja a foglalási díjat, és fix összegű viteldíj esetén a foglalási díjjal megnövelt összeg jelenik majd meg a listázóban. Tehát ha fix viteldíjat adsz meg, akkor ahogyan eddig is, csak annyi a dolgod, hogy  a hirdetés feladásánál meghatározod azt a viteldíjat, amelyet a zsebedben szeretnél látni. Ha megbeszélés szerinti viteldíjat adsz meg, akkor pedig a foglalási díj tükrében adj meg árat utasaidnak.

A foglalási díjat az alábbi fizetési módokon lehet rendezni bejelentkezés után az Oszkár weboldalon a Személyes menü, Pénzügyek menüpontjában:

  1. bankkártyás fizetéssel (ezt automatikus kártyaterhelésre is állíthatod, ha nem szeretnél minden egyes értesítés után ezzel foglalkozni) – Euróval is fizethetsz így  átváltási költségek nélkül, a többi pénznemben is lehet fizetni, ez esetben a kártyakibocsátó bank átváltási kondíciói érvényesek.
  2. átutalással – Eurót és Ft-ot is utalhatsz
  3. kreditegyenleg feltöltéssel az Oszkár rendszerben. Ebben az esetben előre feltöltheted az általad kiválasztott kreditmennyiséget, amelyből a rendszer automatikusan rendezi a foglalási díjat is. Kreditegyenlegedet bejelentkezés után a Pénzügyek menüpontban a következő linken tudod feltölteni: https://www.oszkar.com/user/balance.php – Szintén akár Eurót, akár Ft-ot tölthetsz fel az egyenlegedre, csak a pénznemváltó legördülő menüben válaszd ki a számodra megfelelőbbet!
  4. banki készpénzes befizetéssel – Magyarországon, Budapest Bankban, Forint befizetés lehetséges
  5. készpénzben, előre egyeztetett időpontban, Budapesten az Oszkár telekocsi irodájában (időpontot a +36 1/6333-696 telefonszámon vagy az info@oszkar.com e-mail címen tudsz egyeztetni) Ft, Euró, GBP és CHF elfogadott

Ha szeretnél tájékozódni a fenti fizetési lehetőségek részleteiről, előnyeiről, hátrányairól, akkor olvasd el erről szóló blogposztunkat!

Amennyiben egy vagy több utasod online előre fizetéssel foglalt helyet nálad, akkor a rendszer automatikusan megpróbálja az így befolyt összegekből rendezni az aktuális foglalási díj kinnlevőségedet. Ha a fizetendő foglalási díj kevesebb, mint az online előre fizetésből számodra befolyt viteldíjak összege, akkor a rendszer a foglalási díjat rendezettnek tekinti és a foglalási díjjal, illetve a szokásos tranzakciós díjjal csökkentett összeget kapod majd meg kifizetéskor. Ha a foglalási díj több, mint az online előre fizetésből számodra befolyt viteldíjak összege, akkor már csak az online előre fizetésből befolyt viteldíjakkal csökkentett foglalási díj különbözetet kell majd rendezned.

Szeretném engedélyezni az online előre fizetést a hirdetéseimre!

Ha szeretnéd, hogy az online előre fizetéssel befolyt viteldíjakból, a foglalási díj rendezése után fennmaradó összegből bizonyos mennyiség kreditekben íródjon jóvá számodra, akkor a rendszerbe bejelentkezés után a Pénzügyek menüpontban a Pénzügyi beállítások fülben add meg azt a maximális kreditszámot, amelyre szeretnéd hogy a rendszer feltöltse az egyenlegedet. 

Mi történik ha nem sikerül időben rendeznem a foglalási díjat?

Amennyiben hirdetéseiden konkrét ár jelenik meg, és engedélyezted az online előre fizetési lehetőséget, akkor hirdetéseid láthatóak maradnak a rendszerben lejárt tartozás esetén is az esedékességet követő legfeljebb 2 hét időtartamra, de helyet foglalni már csak online előre fizetéssel lehet majd az általad meghirdetett utakra, addig, amíg rendezed a díjat. Ha időközben befizeted az Oszkár felé a foglalási díjat a fenti fizetési módok valamelyikén, hirdetéseid azonnal visszaállnak eredeti állapotukba, tehát minden általad megadott módon lehet majd rendezni a viteldíjat.

Ha

  • a felszólítást követően 2 hét elteltével sem rendezted a díjat és online fizető utasod sem volt, vagy
  • nem konkrét ár látszik a hirdetésedben (például megbeszélés szerint, vagy két összeg közötti intervallum van feltüntetve), vagy
  • nem engedélyezted az online előre fizetési lehetőséget,

akkor amennyiben a foglalási díj a megadott határidőig nem folyik be, a rendszer inaktív állapotba helyezi a hirdetéseidet, tehát nem fognak látszódni a rendszerben addig, amíg a díj be nem érkezik. A foglalási díj befizetésével és Oszkárhoz történő beérkezésével hirdetéseid ismét aktívvá válnak.

Szeretném engedélyezni az online előre fizetést a hirdetéseimre!

Milyen időközönként kell a foglalási díjat rendezni?

Hetente egyszer küldünk értesítő e-mailt a foglalási díj kinnlevőségedről.

Mi történik, ha meghiúsul az utazás?

A meg nem valósult  utakról a szokásos módon értékelést kell leadnod. Amikor ez megtörtént, akkor a Személyes menü Pénzügyek menüpontjából a Foglalási díjak részből törlődik a meghiúsult útra felszámolt foglalási díj és a rendszer újrakalkulálja a fizetendő foglalási díjat.

A rendszer, az utazás dátumát követő 3. napon megvalósult útnak tekinti azokat az utakat, amelyekről nem érkezett ellenkező visszajelzés. Amennyiben az autós vagy az utas értékeléséből hamarabb kiderül, hogy megvalósult az utazás, a rendszer szintén megvalósultnak tekinti az utat. Ha az út megvalósulásával kapcsolatban az autós és az utas nem ért egyet, az ügyet ügyfélszolgálatunkhoz továbbítjuk kivizsgálásra.

Összefoglalva tehát:

  1. Külföldi utak esetén foglalási díj a Magyarország – München viszonylatú utakra (helyfoglalásokra) fizetendő 2015. március 16-tól.
  2. A foglalási díjat az utas fizeti meg, amelyet te (autós) segítesz eljuttatni hozzánk. A fizetendő foglalási díjról, a fizetési határidőről és a választható fizetési módokról értesítő e-mailt fogsz kapni.
  3. A foglalási díj bevezetése előtt helyet foglaló utasokra nem vonatkozik a foglalási díj, így tőlük ne kérd el a foglalási díjat! Hogy kitől mennyit kérj, azt az Utasaim menüpontban tekintheted meg!
  4. A foglalási díj pénzneme megegyezik a viteldíj pénznemével (HUF, EUR, GBP, CHF megadása lehetséges).
  5. Foglalási díj kinnlevőségedről hetente egyszer fogsz értesítést kapni.
  6. Nincs változás  az autós hirdetések feladásában. Viszont ha megadtál konkrét útdíjat, akkor az utas a foglalási díjjal növelt összeget fogja kifizetni neked, hiszen az fog látszódni a rendszerben. Ha nem adtál meg konkrét útdíjat, akkor számolj azzal, hogy a rendszer az utas után kikalkulálja a megfelelő  foglalási díjat, amit majd el kell juttatnod hozzánk, tehát ennek megfelelően mondj árat az utasnak.
  7. Ha nem sikerült időben befizetned a foglalási díjat, akkor online fizetés engedélyezése és  konkrét útdíj megadása esetén hirdetéseid továbbra is látszódni fognak a rendszerben (maximum 2 hétig), de már csak online előre fizetéssel lehet majd helyet foglalni. Ha nincs engedélyezve a profilodban az online előre fizetés, vagy nem konkrét viteldíjat (megbeszélés szerinti viteldíj, vagy két ár közötti intervallum) adtál meg, akkor a hirdetéseid nem jelennek meg a keresőben (inaktívvá válnak), amíg nem rendezed a foglalási díjat.

A foglalási díjjal kapcsolatban felmerült leggyakoribb kérdéseket és válaszokat itt találod. Ha ezután is maradt kérdésed a foglalási díjjal kapcsolatban, kérlek, írd meg hozzászólás formájában a poszt alá, vagy az info@oszkar.com-ra, vagy hívj minket a +36 1/6333-696 telefonszámon.

További jó oszkározást kívánunk!

Hozzászólások

    • Oszkár Telekocsi

      Kedves Csaba!
      Belföldi utak esetében havonta az első két utas utáni foglalási díjat nem számítja fel a rendszer.
      Üdv,
      Oszkár csapat

      Válasz

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fenntartható fejlődés Oszkár módra 2.0 – Fontos információk a külföldi viszonylatokon utazóknak | Az Oszkár telekocsi blogja - […] itt található), majd a Magyarország – München viszonylatokra (az erről szóló poszt itt található) végeztük el, ennek köszönhetően a rendszert a…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás