Gabriella, vagyis “Szeged szeme”, keresett meg minket a minap, hogy megossza velünk Oszkáros örömeit és segítsen egy kicsit telekocsizó autóstársainak. Ahogy már biztosan kitaláltad, Gabi szegedi, és többek között, a helyi rádióban közlekedési hírvivő. Többet nem árulunk el róla, inkább átadjuk neki a szót! 🙂

Kedves Oszkározó Sofőrök!

Gabinak hívnak, 30 éve gépjárművezető oktató vagyok, 2 éve Oszkározom.
Nem szállítok rendszeresen utasokat, de havonta 1-2 Szeged-Budapest vagy Szeged-Baja utazás, esetleg egy hétvégi kirándulás elő szokott fordulni.

Az Oszkáros utasoktól kapott értékelésekben nagyon jólesik, hogy sokszor nem csak azt írják, hogy „minden rendben volt”, hanem kiemelik a kommunikációmat, pontosságomat, de legfőképpen a vezetési stílusomat.

Lehet, hogy az ember másképpen vezet, ha egyedül van, lehet, hogy merészebb, de az utasokat féltjük.

Oktatóként és oszkárosként is szeretnék megosztani Veled pár hasznos tanácsot:

1. Ne nyomkodd, és ne nézegesd a telefonodat vezetés közben! 130 km/órás sebességnél, ha 1 másodpercig nem nézel az útra, 36 métert tesztek meg vakon. Városban, 50-nél, ez 14 méter, ami még mindig sok. És most csak egyetlen másodpercről beszélünk!
2. Csak akkor telekocsizz, ha gyakorlott vezető vagy! Ha nyugodt lelkiismerettel, épségben tudod kitenni majd az utasaidat a célállomáson és mosolyogva, pozitív élményekkel tele tudtok egymástól elköszönni.
3. Amikor utasokat szállítasz, akkor pont annyira vigyázz rájuk, mintha a saját szeretteidet vinnéd! Őket is várják valahol, ők is időben, nyugodtan, épségben és vidáman szeretnének megérkezni.
4. Indulj el időben! Ha bármi van, értesítsd az utasaidat!
5. Ne kockáztass életeket 10 perc előny miatt! Az Oszkár kalkulál egy menetidőt a hirdetésfeladásnál, ami nem azért van, mert ezt felül kell teljesíteni és hamarabb kell odaérni a célhoz.
Ha pl. forgalmi torlódás miatt az utazás hosszabb lesz, azt az utasok is látják, és megértik, nem kell életeket kockáztatva, utólag behozni a lemaradást!
6. Vezess az út- és látási viszonyoknak megfelelően! Ezt is érdemes a menetidőbe belekalkulálni, pl. télen, jeges utak és havazás esetén. Említeni sem kell, hogy a kocsi műszaki állapota is legyen mindig megfelelő, ugye?!
7. Időnként kérdezd meg az utasokat, jól érzik-e magukat, nincs-e túl meleg/hideg a kocsiban, kényelmesen ülnek-e, nincs-e szükségük egy egészségügyi pihenőre!
8. Ha zenét hallgatsz, kérdezd meg, nem zavarja-e őket. Én pl. szeretek kabarét hallgatni útközben, de ha utasok vannak, inkább beszélgetünk.
9. Ha fáradt vagy, állj meg pihenni, igyatok egy kávét és mozogjatok kicsit a levegőn.
10. Ha a kapott értékeléseidnél, visszatérően valami negatív dolgot olvasol, akkor ne az utasokra legyél dühös, hanem gondold végig, hogy min kellene változtatnod!

A legszebb dolog, amellett, amikor az utas az út végén kifizeti az utazás díját, mikor azt mondja, „Köszönöm, máskor is szívesen utazom Veled!” Ezek után az értékelésben a „minden rendben ment”-nél egy kicsit több dicséretet is kaphatsz.

Jómagam még nem utaztam Oszkárral, de imádok vezetni.
Ha én vagyok a sofőr, biztonságban érzem magam, ismerem a határaimat és nem feszegetem azokat. Ha nem én vezetek, akkor megbízom abban, aki mellé beülök.

A Te utasaid is megbíznak Benned. Vedd ezt megtiszteltetésnek és vidd el őket épségben és egészségben a szeretteikhez, mert mindenkit hazavárnak!

Viszlát az utakon! 🙂

Ha saját szemeddel is meggyőződnél Gabi tökéletességéről, ülj be hozzá az egyik útján! Autósként pedig add fel hirdetésedet és próbáld ki már most hétvégén, hogy hogyan működnek Gabi tippjei! 🙂

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás