SBarátokat találni az Oszkárontabilan a legnépszerűbb telekocsi útvonallá vált 2019 februárjában a Budapest-Miskolc útszakasz, csak itt több mint 20 ezren választották ezt a közlekedési formát – derült ki az Oszkar.com Telekocsi friss elemzéséből. Az érintett szakaszon a vágányzár hatására tavalyhoz képest közel kétszeresére növekvő utasforgalmat egyelőre ki tudják szolgálni a hirdető autósok, de a nagyobb forgalmi csúcsok – mint pl. a közelgő március 15-ei hosszú hétvége – zavartalan teljesítéséhez még több szabad hely megosztására lesz szükség.

A tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy kétszeresére nőtt a Budapest-Miskolc útvonalon telekocsi szolgáltatást igénybe vevő utasok száma februárban – derült ki a 2007 óta a közösségi autózáshoz kommunikációs platformot biztosító Oszkar.com friss elemzéséből. „Csak ezen az útvonalon több mint 20 ezer utast szállítottak az oszkározó autósok, ezzel egyébként stabilan a legnépszerűbb szakaszunkká is vált a Budapest-Miskolc útvonal az érintett időszakban” – mondta Prácser Attila, az Oszkar.com Telekocsi társalapítója. Kiugró növekedést nem először okoz vágányzár az alternatív közlekedésben, 2018-ban például a Budapest-Pécs vasútvonalon zajló felújítási munkálatok hatására nőtt meg az utasok száma közel 40 százalékkal.

„A januári-februári időszak a telekocsi piacon jellemzően holtszezonnak tekinthető, az első igazán nagy kiugrást a március 15-ei hosszú hétvége hozza el, majd ezt követően a húsvét. Ezek összességében 100 ezer feletti utasszámot generálnak. Az említett időszakokban és az olyan népszerű vonalakon, mint pl. a Budapest-Miskolc közötti, akár 5 percenként is indulni fog oszkáros autó” – tette hozzá Prácser.

Olcsóbb is, gyorsabb is

A tapasztalatok alapján a vágányzárral érintett Budapest-Miskolc útvonal megtétele telekocsival átlagosan 2100 forintba kerül, de ki lehet fogni 2000 Ft alatt hirdetett utakat is, ami egy másodosztályú vonatjegy árának kb. 60%-a, míg az InterCitynek kb. a fele. „Lényegében azt mondhatjuk, hogy aki nyitott a közösségi közlekedésre, féláron utazhat, ráadásul gyorsabban is eljuthat a végállomásig, hiszen a vágányzárral érintett szakaszon az átszállást megspórolva az InterCityhez képest közel egy órával, míg a 2. osztályú vonatjárathoz képest átlagosan másfél órával gyorsabban lehet elérni az úti célt” – mondta el Gyürüs Máté, az Oszkar.com Telekocsi másik alapítója.

Attila és Máté

A szolgáltatást egyébként leginkább a 25-34 éves korosztály veszi igénybe, s arányában közülük kerülnek ki leggyakrabban a sofőrök is. A hét napjait tekintve a forgalom pénteken és vasárnap a legerősebb, ilyenkor persze nemcsak az utasok, hanem a meghirdetett helyek száma is nő. „Technológiai értelemben bármekkora forgalomnövekedést le tudna kezelni a rendszer, ugyanakkor úgy látjuk, hogy több ezer további sofőr autójában vannak olyan üres helyek, amiket nemcsak gazdasági értelemben, de környezetvédelmi szempontokból is ideális lenne megtölteni” – tette hozzá Gyürüs Máté. A szakember tapasztalatai alapján a telekocsizás nyáron fut fel ismét, leginkább a fesztiváloknak köszönhetően. A szezon ráadásul egy újabb, vágányzárral érintett helyszínnel indul, az Egerben megrendezésre kerülő Feszt!Egerrel, ahová több 10 ezer fiatalt várnak.

Akár Miskolc-felé, akár más irányba, akár a március 15-i hosszú hétvége alkalmából, akár csak egy sima hétvégére, ha autóba ülsz és hosszabb távra készülsz, dobd fel szabad helyeidet az Oszkárra!
Nincs autód, de kényelmesebben utaznál? Vonatpótlás esetén (is) Oszkározz! Keress, foglalj és utazz jó társaságban! 🙂

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás