(Az eredeti 2014. október 17-én kelt bejegyzés frissítve 2019. március 3-án)

Oszkár szerencsésnek mondható abból a szempontból, hogy története során mindössze néhány alkalommal történt személyi sérüléssel járó baleset. Ráadásul az estek többségében nem az Oszkáros sofőr volt a hibás, ami ugyan a sérültnek nem nagy vigasz, de nekünk mégis jó tudni, hogy az Oszkáros sofőrök biztonságosan vezetnek. 🙂

A fenti fényes statisztika ellenére is – talán érthető módon – sokan félnek megosztani az autójukat másokkal, hiszen nem tudják, hogy kit és hogyan terhel a felelősség, milyen jogi, kártérítési következményekkel kell számolni egy esetleges balesettel kapcsolatban. Ezért aztán egy kicsit utánajártunk ennek a kérdéskörnek, és megkerestük Almaján Klári pénzügyi közgazdász, felelősségbiztosítási szakértőt. Reméljük, a következő sorokkal sikerül mindenkiben eloszlatni a kételyt – már akiben volt -, hogy Oszkárt nem használni dőreség :).

Frissítés 2020.07.02: Az alábbi videó nagyon jól összeszedi a tudnivalókat, de alatta további fontos információkat találsz.

Az oszkáros sofőröknek tehát a következőket érdemes tudni, ha útjuk során egy baleset részeseivé válnak, és ráadásul az utasaik is sérülést szenvednek. Egy balesetet követően kétféle felelősség vizsgálatára kerül sor: az egyik a kártérítési, a másik pedig a büntetőjogi felelősség. Ez a kettő teljesen elkülönül egymástól, nem szabad sem összekeverni, sem összemosni őket.

Nézzük először a kártérítési felelősséggel kapcsolatos tudnivalókat! Ez viszonylag egyszerű. Minden gépjármű-tulajdonosnak szép katonásan, határidőre fizetnie kell a kötelező felelősségbiztosítást, kinek többet kinek kevesebbet az évektől, a magaviselettől, és egyéb tényezötől ) függően. Nem véletlenül. Pont arra találták ki a kötelező felelősségbiztosítási rendszert, hogy ha baleset történik, akkor a sérült(ek)nek okozott kárt az OKOZÓ helyett MINDIG A BIZTOSÍTÓ téríti meg. Tehát amennyiben a balesetet nem Te okoztad, akkor a másik, azaz a balesetet okozó gépjármű sofőrjének a biztosítója fizet, ellenkező esetben viszont a Te biztosítód. A kötelező felelősségbiztosítás érvényes az utasaidra akkor is, ha Te vagy a vétkes fél. A biztosító a károsultak számától függetlenül dologi károk esetén káreseményenként 1 220 000,- eurónak megfelelő forintösszeg-határig, személyi sérülés miatti károk esetén 6 070 000,- eurónak megfelelő forintösszeg-határig köteles helytállni. (Forrás: 2009. évi LXII. törvény, összeghatár módosítva 2017. jan. 1.) A Biztosító nem automatikusan és nem fix összeget fizet, hanem egy kárigényt kell benyújtani.. Egy alaposan és jól kidolgozott kárigény és a hiányosan benyújtott kárigény között több százezer forint, de akár milliós különbség is lehet. Mivel Oszkáron szinte a kezdetektől lehetőség van külföldi utakat is meghirdetni, ezért érdemes megemlíteni, hogy a biztosító ez esetben is fizet, hacsak nem merészkedsz valamiféle háborús övezetbe, ahol a kötelező felelősségbiztosítás nem érvényes már. Erről indulás előtt érdemes a biztosítónál érdeklődni, de az EU-n belül ilyen probléma – jelenleg – nem áll fenn.

Most jön viszont a DE-rész! Vannak bizonyos esetek, amikor a károkozónak vissza kell térítenie a biztosítónak azt az összeget, amit az a sérültnek megfizetett. Az esetek a következők:

 •  a sofőr ittasan vagy kábító, bódító szerek hatása alatt okozta a balesetet – ekkor elég magas összeghatárig terhelhető a vétkes sofőr -, fontos, hogy ugyancsak a sofőrt terheli a visszatérítési kötelezettség, ha ittas vagy kábító, bódító szerek hatása alatt álló személynek adja át a kormányt, kivéve, ha bizonyítja, hogy az illető személynek ezt az állapotát nem ismerhette fel;
 • nem volt a gépjárműnek kötelező felelősségbiztosítása (a MABISZ fizet és visszaterheli a forgalmiban szereplő üzembentartóra);
 • a gépjárművezető nem rendelkezik jogosítvánnyal vagy jogosítvánnyal nem rendelkező személynek adja át a gépjármű vezetését, kivéve, ha bizonyítja, hogy a gépjárművezetői engedély meglétét alapos okból feltételezte;
 • a gépjárműnek lejárt a műszakija és kizárólag a műszaki hiba miatt következett be a baleset – ekkor szintén terhelhető a vétkes sofőr egy bizonyos összeghatárig;
 • a sofőr a gépjárművet az üzemben tartó vagy az egyébként jogosan használó engedélye nélkül vezette;
 • a sofőr a kárt jogellenesen és szándékosan okozta
 • a sofőr a kárt segítségnyújtás elmulasztásával, illetve foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel okozta.

(A keményebb idegzetűek utána tudnak nézni a fentieknek a kötelező felelősség biztosításról szóló 2009. évi LXII. törvényben – 34. paragrafus.)

Akkor jöjjön a neheze, nézzük meg, mi a helyzet a büntetőjogi felelősséggel! Ennek vizsgálatát hivatalosan a rendőrség indítja el a baleseti helyszínelést követően. Ha az okozott személyi sérülése 8 napon belül gyógyul, a vétkes sofőr megúszhatja egy szabálysértéssel és jó esetben pár tíz ezer forintos csekkel. Ha az okozott személyi sérülés 8 napon túl gyógyuló, akkor a károkozás már bűncselekménynek minősül, de a büntetés mértéke csökkenthető az úgynevezett közvetítői eljárás során tanúsított megbánással. A megbánás a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy jelképes pénzösszeget, vagy természetbeni juttatást (oszkározás esetében például 10 db ingyenes Oszkár-szállítást) felajánl a sérültnek. Ha a sérült ezt el is fogadja, akkor ezzel a vétkes sofőr a büntetés mértékét csökkenteni, mérsékelni tudja.

FONTOS TUDNI: “Az utas MINDIG vétlen, akkor is, ha a károkozó autójában ül. Így ha a sofőr okozza is a balesetet, a sérült utast a biztosító kártéríti. A károkozó sofőr pont annyira felelős a saját utasai iránt, mint bármelyik más ember iránt, aki a közúton közlekedik, és az általa okozott balesetben megsérül.”

Javasoljuk mindenesetre, hogy biztonságosan, a közlekedési szabályokat betartva, műszakilag megfelelően karbantartott járművekkel utazz. Az esetleges kártérítési felelősségre vonás pedig ne tántorítson el a telekocsizástól, mert a jog ebből a szempontból nem tesz különbséget telekocsis utas, buszmegállóban várakozó néni, biciklis, vagy egy másik jármű utasa között.

Továbbá az autósoknak fontos elolvasni a biztosítási feltételeket és a díjtarifa rendelkezései, mert néhány biztosító büntetőszorzóval terheli a közösségi személyszállítást.

Reméljük, már tisztább a kép mindenki számára, akit érdekelt a téma! Ezúton is nagyon köszönjük Almaján Klárinak a segítséget, a kérdéseinkre adott szakértő válaszokat! Balesetmentes és vidám Oszkározást kívánunk mindenkinek!

Ha sikerült eloszlatnunk benned is minden kételyt, akkor ideje meghirdetned autód szabad helyeit!

Tovább a hirdetésfeladásra »

Hozzászólások

 1. buttmaki
  • Oszkár Telekocsi

   Nagyon köszönjük, javítottuk a hibákat! Ha legközelebb is találsz, megköszönjük ha jelzed!

   Válasz
 2. Gábor

  Kissé elavultak az itt olvasható információk, dologi kárnál 1,2 millió euróig, személysérüléses kárnál 6,07 millió euróig áll helyet a biztosító káreseményenként.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás