Balázs Konrád social media menedzser, zenész, 2016 áprilisában regisztrált az Oszkárra. „A hirdetésekben látható kisbusz, zenekari autó, amelyet Hódmezővásárhely–Budapest közötti ingázásra is használok”– olvasható a profiljában.

Konrád a hódmezővásárhelyi twentees gitárosa, énekese, dalszerzője. A twentees tagjai – amint azt magukról írják – az MTV-korszak gyermekei. „Délutánonként ott ültek suli után a TV előtt, amikor a 2000-es évek elején új hősöket avatott az amerikai mainstream. Amikor évekkel később találkoztak és zenélni kezdtek, ez volt a közös nevezőjük: indie-rock/pop-rock gitárzenéjükben egyedülálló módon ötvözik a magyar szövegeket angolszász zenei hatásokkal, dalaikban egyaránt megjelenik a popzene és a garázsbandák hatása is. Bemutatkozó kislemezük, a 2Face 2013-as megjelenése óta folyamatosan koncerteznek országszerte, indulásuk óta több mint 100 klub- és fesztiválbulin vannak túl. Az első évek után az angol szövegeket magyarra cserélték, 2016-os nagylemezük, és legújabb albumuk, a 2019-es Balkon már anyanyelvükön jelent meg.”

A zenész elsősorban sofőrként, a twentees-kisbusz szabad kapacitási időszakait kihasználandó erősíti az Oszkár-közösséget, de olykor utasként is feltűnik.

„Nagyon fontosnak tartom az értékelést, utasként is mindig megnézem, hogy a sofőröket hogyan minősítik. Tudom magamról, hogy a pontosság nem tartozik a legnagyobb erényeim közé, bárhová kell mennem, sajnos hajlamos vagyok kicentizni az indulást. A pontosságra csak 4,9-et kaptam, de tudatosan fejlesztem magam ezen a téren”

– árulja el. A mikrobusz kilencszemélyes, nyolc utast tud fölvenni, de Konrád – aki hamarosan leteszi a személyszállítói vizsgát is – inkább csak héttel szeretne autózni. „Tudom, milyen érzés, amikor idegenként bepréselődik az ember a sofőr melletti ülések egyikére. Hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe az utasok, a jelenleg maximálisan szállítható öt fővel ez ugye nem gond, de akkor is legfeljebb hét embert ültetek majd be, ha meglesz a papír” – mondja. Az oszkározást nagyon jó, gyors, kényelmes utazási lehetőségnek tartja. Rossz tapasztalatokat nem szerzett, a legkellemetlenebb élménye az volt, amikor egy fiatal srácnak megtetszett az autóban lévő hordozható hangszórója, és az út alatt végig olyan zenéket játszott rajta, amiket ő utál. „Persze sofőrként nem szóltam érte” – meséli mosolyogva. Kiemeli, hogy az Oszkár honlapja könnyen áttekinthető, felhasználóbarát, és a szolgáltató odafigyel a közösség tagjaira, a sofőröknek és az utasoknak is emlékeztetőket küld, hogy ne feledkezzenek meg a foglalásokról.

Talán meglepő, hogy egy gitáros-énekes színpadi szereplő, akit kitárulkozónak gondolunk, útitársként nem szószátyár. „A csendes sofőrök közé tartozom, ami nem azt jelenti, hogy nem válaszolok szívesen a kérdésekre, de nem kezdeményezem, pláne nem erőltetem a kommunikációt. Utasként is azt szeretem, ha nem muszáj beszélgetnem, magamba mélyedhetek, zenét hallgathatok, filmet nézhetek, vagy csak egyszerűen »elvagyok«. Nem kell feltétlenül kommunikálni” – vallja. Nyilván az is belejátszik a csendességébe, hogy „hivatalból” meglehetősen sokat kommunikál, hiszen ő az A38 Hajó social media menedzsere, Facebook- és Instagram-oldalának kezelője. „Végül is a hobbim a munkám. Nem törekedtem rá kifejezetten, hogy az A38 social media menedzsere legyek, de amikor megláttam a lehetőséget, lecsaptam rá. Budapest nagyon fontos, izgalmas kulturális-közösségi központjában dolgozhatok, ahol rengeteg jobbnál jobb program van. A koncertek, kiállítások mellett nemrégiben indítottunk útnak egy, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös zenei-irodalmi sorozatot. Új arcok, pályakezdők is színpadra lépnek, az irodalom határait feszegető produkciók, életműkoncertek és kortárs estek is helyet kapnak. Annyi minden történik a hajón, hogy bőven van információ, amit megoszthatok a közönséggel.”

„Nem csak Hódmezővásárhelyről, hanem bárhonnan nehéz betörni a zenei életbe” – mondja Balázs Konrád. „Vidékről talán kicsit nehezebb, mint Budapestről, viszont a vidéki zenekaroknak az az előnyük, hogy valakinek a házában, kertjében csak-csak akad hely próbálni, míg Budapesten nagyon nehéz próbatermet találni, és meglehetősen drága is. A twentees történetesen az én szülői házamban tartja a próbáit.” Adódik a kérdés, hogy az A38 Hajó munkatársaként megpróbálja-e a zenekara malmára hajtani a vizet, azaz szorgalmaz-e egy-egy fellépést, amelyek megkönnyíthetik az áttörést. „Nem, nem keverem össze a kettőt. Játszottunk már az A38-on, és még szeretnénk is sokszor, de a zenekarnak a saját útján kell érvényesülnie” – válaszolja.

Ha többet szeretnél tudni, ülj be a kisbuszba Konrád egyik útján! Bízhatsz abban, hogy nemcsak pontos, de önmagát felülmúlóan beszédes is lesz. Hiszen mondta: a kérdésekre szívesen válaszol. Talán még dalra is fakad. 🙂

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás