15. szülinapunk alkalmából olyan oszkárosokat mutatunk be, akik az Oszkár első napjaitól kezdve velünk vannak.

István atomfizikus, nukleáris orvoslásból doktorált, és a témához kapcsolódó cég vezetésével foglalkozik. 2007. december 18-án, 244.-ként regisztrált az Oszkárra.

Utasként és autósként is aktívan használja a rendszert, leggyakrabban Hódmezővásárhely és Budapest között oszkározik. István, az Oszkár egyik alapítóját, Mátét, személyesen ismeri, 15 évvel ezelőtt többször együtt nyaraltak balatoni táborokban, így került el hozzá a rendszer híre.

Oszkározás során Istvánt nem annyira a spórolás, inkább az élmények motiválják: “Én autósként inkább vissza szeretném adni a közösségnek, amit utasként kaptam/kapok. Jó élményt ad, olyan emberekkel beszélek, akikkel amúgy nem találkoznék. Olyan emberek életére látok rá, amikre egyébként nem lenne lehetőségem. Volt már olyan utasom, aki gyárban, futószalag mellett dolgozik – nekem nem volt ilyen tapasztalatom -, de volt olyan is, aki épp válófélben volt, ügyvédtől jött. Érdekes volt velük beszélgetni.”

István utasként akkor használja a rendszert, ha épp nincs autója, vagy ha nincs kedve vezetni, illetve, mivel egyetemre is jár, gyakran tanulnia kell az utazás alatt. Utasként is szeret beszélgetni, de ha tanulnia kell, akkor többnyire csendesebben fogyasztják a közös kilométereket.

“Egyedül üzleti felhasználókkal nem szeretek utazni. A kisbuszok sokszor zsúfoltak, lassúak és nem lehet igazán beszélgetni. De az is vicces, hogy többen is használják utasként és autósként is a rendszert. Előfordult, hogy az egyik sofőröm egy következő alkalommal az utasom volt.”

“Néhány éve gyakran járok érdekesebb vagy egzotikusabb autókkal, ilyenkor azért az ember egy idő után megszokja, beleun, hogy neki milyen autója van. Viszont jó érzés, amikor az utasaim rácsodálkoznak, hogy milyen csodával fognak utazni és ez mosolyt csal az arcukra, és az enyémre is. Nekem is jó élmény, hogy élményt adhatok.”

Mit üzennél azoknak, akik most kezdenek oszkározni?

“Hol voltak 15 évig? 🙂 De tényleg. Az Oszkárnak csak előnye van: környezettudatos, jó a szociális kapcsolatok építésére, költséghatékonyabb, gyorsabb, barátokra lelhetsz, szóval jó a rendszer, nincs hátránya gyakorlatilag.”

Mit üzennél az alapítóknak?

“Üdvözlöm Mátét és köszönjük szépen! Az Oszkár tényleg egy sikertörténet, nem csak azért, mert egy TDK-ból (Tudományos Diákköri dolgozatból) nőtte ki magát, hanem, mert 15 évvel a trendek előtt járt. Ehhez kellett egy vízió, egyfajta látnoki képesség. Most mindenki a karbonlábnyomról beszél, de 2006-ban ez még nem volt igaz. És igazi siker, hogy itthon, a magyar piacon meghonosították ezt a rendszert. Ez igazi pioníria, úttörő tevékenységet folytattak! Szívből gratulálok nekik!”

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás