Kiemelkedő Oszkár Mester - Péter

2016 októberében bevezettük az Oszkár Mester címet. Ezt az elismerést azok az autósok érdemelhetik ki, akik 5 fontos szempontnak megfelelnek. Ebben a cikksorozatunkban olyan sofőrökkel beszélgettünk, akik az elmúlt 6 év alatt a legtöbbször kapták meg ez a címet. Péter már 29 alkalommal nyerte el az Oszkár Mester titulust.

Kérlek kicsit mesélj magadról, ki vagy és mivel foglalkozol?

47 éves vagyok, nyíregyházi születésű. Ott nőttem fel, majd elég fiatalon, kb. 25 évvel ezelőtt, felköltöztem Budapestre, és a szállodaiparban helyezkedtem el, majd 11-12 év után váltottam, és most egy multinál dolgozom.
Az évek alatt rendszeresen, kb hetente jártam Budapest és Nyíregyháza között. 2 éve már Hatvanban élek, de még mindig Nyíregyházára szoktam oszkározni, a bátyámhoz.

2016-ban regisztráltál az Oszkárra. Hogy találkoztál a platformmal?

Egy kollégám mesélt róla, aki akkoriban már régóta használta az Oszkárt, és tudta, hogy én nagyon sokat járok Nyíregyházára, de nem értette, hogy miért egyedül teszem, miért nem viszek magammal utasokat. Ő utasként oszkározott Budapest és Miskolc között, én meg nem is értettem, miről beszél. Elmesélte részletesebben, hogy hogyan működik a telekocsizás. Úgy gondoltam, hogy nagy bajom nem történhet, ha regisztrálok és kipróbálom, ez volt 2016-ban. 2017 tavaszáig, vagy inkább februárig vártam a próbával, akkor volt az első utam, amit meghirdettem. Akkor kezdtem belecsöppenni úgy igazán. Az eleje necces volt, mert amíg még kezdő valaki, nincsenek nagyon utasai, de szépen lassan felépítettem magamat.

Már több, mint 400 oszkáros út van mögötted. Mik az eddigi tapasztalataid? Milyen élményekkel gazdagodtál az útjaid során? Ki tudsz esetleg emelni pár emlékezetes utat?

Ez a sok út annak is köszönhető, hogy mióta Hatvanban lakom, úgy oszkározom, hogy először feljövök Budapestre és onnan megyek Nyíregyházára, majd visszafelé ugyanez. Azért csinálom így, mert simán, Hatvan és Nyíregyháza között kevésbé lenne utasom. Pestre feljönni és onnan tovább menni költségmegosztás szempontjából jobban megéri, és az időmbe is belefér.
Nagyrészt normális emberek utaznak velem, akik amúgy is azon az útvonalon közlekednek, amiket én meghirdetek, jó részt ugye Budapest és Nyíregyháza között. De előfordult már olyan, hogy Ausztriába vagy Szlovákiába mentem bringázni, és meghirdettem azokat az utakat is, megtöltöttem a kocsit, és legalább addig se voltam egyedül. Amikor megyek valahova, akkor azt meghirdetem, és az esetek 99%-ban vannak is utasaim. Az a tapasztalatom, hogy többségében olyan utasokkal van dolgom, akik már szintén régebbről ismerik az Oszkárt, de vannak olyanok is, akik hallottak már róla, még kezdők, de bíznak benne.
Az elején még nagyon rutintalan voltam, és sokszor futottam bele olyanba, hogy valaki lefoglalta a helyet, de nem jelent meg indulásnál, és nem is szólt, hogy nem jön. Ez nagyon vérlázító tud lenni, mert az ember nyilván számít rájuk. Ha tudom, hogy utazok valahova és lefoglaltam már a helyem, de valami közbejön, akkor legalább szólok. Oda be tudna más ülni helyette, de ezzel elveszi tőle a lehetőséget, főleg ha arra az időpontra csak én hirdettem utat. Az másodlagos kérdés, hogy velem szemben is inkorrekt, hiszen pénztől esek el, plusz várok is rá. De ha ezt nem is veszi figyelembe, legalább az eszébe juthatna az ilyen “utasnak”, hogy más szívesen utazna helyette.
Amikor már nagyon sok ilyen történt, elkezdtem beleásni magam az Oszkárba, és akkor láttam, hogy vannak szűrők, amiket be lehet állítani az utasokra, ami nagyon hasznos. Most már nagyon ritka az, aki megbízhatatlan, lefoglalja a helyet, de nem jelenik meg, 50 úton talán 1 ilyen utas fordul elő, amire azt mondom, hogy belefér.

Oszkározás közben sok emberrel lehet találkozni, volt esetleg különleges utasod, vagy olyan akitől érdekes történetet hallottál?

Híres emberrel nem utaztam még, vagy olyannal, aki ismert lenne. Két vicces sztori viszont eszembe jutott.
Egyszer, elég korán, hajnalban indultam Nyíregyházáról Pestre. Egy kb velem egykorú utassal vártuk a többi utas érkezését az indulási ponton, addig is beszélgettünk. Kérdeztem, hogy miért megy ilyen korán Budapestre, és kiderült, hogy a tárgyalására megy, garázdaság miatt lett perbe fogva, mert verekedett a körúton. Beült mögém az autóba. Nem mondom, hogy nyugodt utam volt, pedig nem vagyok beszari alak, de az úttesten kívül elég sűrűn lestem a visszapillantót, hogy mi történik hátul. Végig magyarázott a srác, szerintem elég butaságokat beszélt, pláne, amikor jobban belelendült a sztorizásba. Igazából nem is számítottam rá, hogy ki fogja fizetni az utat, megvoltak az előítéleteim. Hamarabb szállt ki, mint a többi utas és kiszállás után az első dolga volt megköszönni az utat és fizetni. Nagyon pozitívan csalódtam benne, azok alapján a dolgok alapján, amiket a kocsiban mesélt, mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy én ebből pozitívan fogok kijönni.
Aztán, volt egyszer egy tanárnő utasom is, olyan 55-60 év körüli lehetett. Nem volt regisztrálva az Oszkárra, de a kolléganője ajánlotta, hogy menjen telekocsival Budapestre, és ő foglalta le neki a helyet nálam. A hölgy úgy szállt be a kocsiba, hogy mondta, neki ez az első ilyen útja, kicsit tart ettől és izgul, de a kolléganője meggyőzte, hogy nem kell tartania semmitől se, minden rendben lesz. Én úgy vezettem, hogy még arra is figyeltem, mennyire erősen adok gázt. Azért izgult annyira, mert nem szokott vadidegenhez beülni, próbáltam oldani a hangulatot. Mondtam neki, hogy a kolléganője, aki befoglalta a helyét hozzám, biztos megnézte az értékeléseimet, nem véletlenül foglalt hozzám. Amikor meglátta a Budapest táblát, akkor láttam rajta, hogy megnyugodott. Addig az egész úton úgy ült az anyós ülésen, mint aki karót nyelt. Annyira be volt parázva az út során, hogy egy idő után már én is kételkedtem magamban.. De végül megdicsért, és kaptam egy nagyon jó értékelést a kolléganőjétől, aki befoglalta neki a helyet.
Sok olyan utasom van, aki gyakran foglal hozzám, mert megbíznak bennem. Ez az egyik legjobb az Oszkározásban, hogy sok új arccal lehet találkozni, de még jobb, amikor olyanokkal találkozok, akiket már nem először viszek.

Szerinted mitől elégedett egy utas? Te mi alapján értékelsz?

Ha magamból indulok ki, bár csak néhányszor voltam utas, akkor én azzal vagyok elégedett, ha a sofőr az, akinél foglaltam, és az autó az, ami a hirdetésben szerepel. Emellett jó, ha sok embernek pozitív róla az értékelése az Oszkáron, akkor nem lehet gond. Ha valakiről van 1-2 negatív értékelés, az nem befolyásol semmit, hiszen nem vagyunk egyformák. Nekem még az se számít, hogy ha kicsit késünk, mert nem érdekel, nekem a biztonság az első ilyen szempontból.
Autósként pedig, amikor meghirdetem az utat és jönnek a foglalások, akkor az indulás előtt egy nappal felveszem az utasokkal a kapcsolatot, hogy ha addig valaki nem keres engem magától. Az utazás előtti napon elkezdem őket kontaktálni, általában írni szoktam nekik Oszkáron belül, de van, hogy felhívom inkább, hogy legalább halljam a hangját, hogy mégis ki fia borja lehet. Általában az alapján szoktam értékelni, hogy mennyire rugalmasan lehet az utassal megbeszélni a dolgokat, mennyire pontos, amikor indulunk. Nagyrészt mindenki pontos szokott lenni, de ha nem, akkor szól róla előre. Nincs gond, ha valaki késik, csak szóljon róla, mert akkor meg tudom beszélni a többi utassal, és nincs probléma. A szűrőnek köszönhetően, ami be van nálam állítva az Oszkáron, nem nagyon szokott problémás utasom lenni, így nem szoktam negatívan értékelni, csak ha valami olyat tett az utas.

Mit üzennél azoknak, akik most kezdenek oszkározni?

Hogy ne tartsanak a közös utazástól. Én úgy érzem, hogy még mindig van az emberekben félsz, hogy beüljenek egy idegenhez. Csak nem úgy kellene hozzáállniuk, hogy az egy idegen. Bízzanak az Oszkárban, mert ez egy nagyon jó platform, és olvassák el az értékeléseket. Nagyon kevesen olvassák el az értékeléseket, és a hirdetések leírását is, pedig mindkettő fontos és segíti a helyes döntést, eloszlatja a kételyeket.

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás