Mint azt bizonyára már a legtöbben hallották, december 6. este 11 órától véget ért az üzemanyagok hatósági árkorlátozása Magyarországon. Ezáltal az eddig kedvezményes tankolásra jogosultaknak (jellemzően a magánszemélyeknek) azzal kell szembesülniük, hogy az eddigi 480 Ft-os literenként ár helyett benzin esetében 650 Ft, míg a gázolaj esetében 700 Ft körüli összeget kell fizetni.

Sokakat ez a hirtelen áremelkedés az utazási szokások megváltoztatására kényszeríthet. A legjobban az jár, akinek lehetősége van gyalogos vagy kerékpáros közlekedésre váltani, de sajnos ez csak a közlekedők egy kis részének lehet valós alternatíva, ráadásul a téli időjárás is korlátokat állít ennek. A közösségi közlekedés igénybevételének lehetősége már (többnyire) az időjárástól függetlenül rendelkezésre áll, viszont minden érintett számára az sem jelent megoldást.

Ha mégis az autós közlekedésnél kell / szeretnénk maradni, akkor is rendelkezésre áll egy bevált megoldás az áremelkedés hatásának csökkentésére: ha az autóink szabad helyeit nem üresjáratban pazaroljuk el, hanem felajánljuk más, ugyanazon az útvonalon utazni kívánók számára. A üzemanyag költségét megosztva mind az autós, mind az utas jól jár, ráadásul többnyire egy jó közösségi élményt is jelent a telekocsizás.

Mit jelent  ez a gyakorlatban? Nézzük egy aktuális példán keresztül!

szétosztott üzemanyag-költség

A fővárosban dolgozó Anita párjával szeretné meglátogatni karácsonykor szüleit Orosházán. Az összesen 400 km-es oda-vissza út üzemanyagköltsége számára eddig Anita 7 l/100km fogyasztású dízelautójával eddig 13 440 Ft volt, mely most egyik napról a másikra 19 600 Ft-ra emelkedne. Ha egy telekocsi rendszerben meghirdeti az amúgy üres hátsó üléseinek két-két helyét utanként 2500 Ft költségtérítés fejében, és lesz is jelentkező a felajánlására, máris megfeleződött, 10 ezer Forint alá csökken a teljes üzemanyagköltsége. Ráadásul az utasai is jól járnak, kedvező áron, kényelmesen és  átszállás nélkül eljutnak Orosházára.

De kell-e félnie Anitának idegeneket beengedni az autójába? Vagy az utasainak beülni hozzá? 

A telekocsi rendszerek – mint pl a 15 éve működő Oszkár telekocsi – egyik lényeges hozzáadott értéke, hogy a tagok utazást követően értékelhetik egymást, és ezen értékelések segítik a bizalom felépítését. Emellett már a találkozás előtt fontos információkat tudhatnak meg a leendő útitársról. Ennek köszönhetően – az Oszkár csapatának tudomása szerint – az elmúlt másfél évtizedben elvétve akadt csak nézeteltérés a megosztott utazások kapcsán, melyet az is alátámaszt, hogy az utazásokról leadott értékelések 99%-a pozitív.

értékelések
Ha kedvet kaptál az oszkározáshoz, hirdesd meg a szabad helyeidet vagy böngéssz a meghirdetett utak között és foglald le a helyedet! 🙂

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás