miniszter az autóban - Kern AndrásA mai napon a politikusok telekocsi rendszerű autókihasználásról szóló törvényjavaslatot 178 parlamenti képviselő, egybehangzó igen szavazattal fogadta el. Az új jogszabály április 1-jétől teszi lehetővé, hogy a képviselők költségtakarékosabban utazhassanak, javuljon az egyes pártok tagjai közti párbeszéd, és a honatyák első kézből értesülhessenek az általuk képviselt állampolgárok problémáiról, visszajelzéseiről.

Az új törvény szerint a képviselők szolgálati autóikkal történő utazásuk során kötelesek meghirdetni szabad helyeiket telekocsi rendszerben, függetlenül attól, hogy munka vagy magánügyben utaznak.
A költség-visszaszorítás két fajtájára ad lehetőséget a ma elfogadott javaslat: a politikusok dönthetnek úgy, hogy szívességi alapon szállítják a velük azonos időben, azonos viszonylaton utazni kívánókat. Vagy kérhetnek ellenértéket az útitársaktól, de ez esetben az igényelhető havi üzemanyag-térítési keretük az utasok hozzájárulásainak összegével csökken.
Természetesen lehetőség van a képviselőknek utasként is igénybe venni a telekocsi rendszert, a havi üzemanyag-keretük terhére.

Telekocsizó politikusok

Többé nem utaznak egyedül

Gazdasági szakértők szerint ezáltal a képviselők üzemanyagköltségei 45-50%-kal csökkenhetnek, mellyel jelentős megtakarítást lehet elérni a költségvetés számára. Friss tervek szerint az így felszabaduló milliárdokat az oktatás és az egészségügy színvonalának emelésére kívánja költeni az állam. A politikusaink emellett nagymértékű időmegtakarítást érhetnek el, ha az utazás idejüket egymás közti egyeztetésre vagy az utasokkal való társadalmi konzultációra használják fel.

 

A képviselői telekocsi rendszer megtervezésére és kivitelezésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást az Oszkar.com telekocsi Kft. nyerte. A projektre szánt 5 Milliárd Forint forrást a cég nagylelkűen az “Április 1. áldozatai” alapítvány számára ajánlotta fel.

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás