SzepKarolyTVScreenshot2Ádám Tamásra  a Família Kft. Szép Károlyaként emlékeznek a legtöbben. ,,Azóta állszőrzetet növesztettem, de ha leképzelik rólam a szakállamat, akkor még ma is nagyon kedvesen tekintenek rám az emberek. Pedig a sorozatot több mint húsz éve sugározta  a televízió” – mondja. A művész azóta számtalan produkciót jegyzett.  A rendezései, szerepei hol humoros, hol tragikus formában mindig a bennünket körülvevő világ jelenségeire reflektálnak, de soha nem napi aktuálpolitikai szinten.

Sokat dolgozó színész-rendezőként rengeteget utazik – méghozzá mindig Oszkárral.

Mint mondja, nem vezet autót. ,,Nagyon sokfelé dolgozom, játszom, rendezek, és másfél évvel ezelőtt Kárász Zénó kollégám megkérdezte tőlem, miért utazom folyton vonattal, ahelyett, hogy Oszkárral mennék” – meséli.

,,Azt sem tudtam, miről beszél. Zénó elmagyarázta, hogy egy
telekocsirendszerről van szó, regisztráltam, és körülbelül másfél éve nem is utazom mással, csak Oszkárral.

A közlekedésemet tökéletesen megoldja ez a szolgáltatás. Nagyon rossz helyzetben lennék, ha nem létezne, mert nem látogatóba vagy nyaralni utazgatok, hanem a munkámat végezni.”

,.Az Oszkár-autósok közül most már cimboráim is vannak, akikkel rendszeres és rendkívül jó kapcsolatot ápolok, sőt a másfél év alatt az utasok között is sok jó ismerősre tettem szert” – folytatja a művész. ,,Van olyan oszkáros, aki családostul többször is eljött, hogy megnézzen a színházban. Mondanom sem kell, ezek mennyire jóleső, helyes dolgok az Oszkár plusz hozadékaként.”

adam_tamas_karasz_zeno_kurazsi_mama

Ádám Tamás és Kárász Zénó a Kurázsi mama c. színdarabban

A sokat utazó színész-rendező azt mondja, még soha nem volt rossz tapasztalata az Oszkárral. ,,Rendkívül korrektek, udvariasak. Csak jót tudok mondani. Rossz tapasztalat legfeljebb annyi lehet, hogy ha esik az ónos eső, mint ahogy mostanában, akkor csúszik az út. De erről nem a sofőr tehet.”

Ádám Tamás nem tartozik színházi társulathoz. Most éppen Szegeden rendezi Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát, amelynek 2016. február 12-én lesz a bemutatója. ,,Soha nem tudom előre, mikor milyen munka adódik. Szabadúszó vagyok, oda megyek, ahová meghívnak. Valószínű, hogy tavasszal újra Szegeden rendezek majd, de amíg nem írtam alá a szerződést, addig korai lenne többet mondani róla.”

Arra a kérdésre, hogy a pályája alakulása szempontjából jót vagy rosszat tett-e a Familia Kft.-beli szereplése (hiszen a szakma sokszor lenézi a sorozatszereplőket), azt válaszolta: ,,Akkor még nem voltak kereskedelmi televíziók, és csak két sorozat létezett a köztévében: a Szomszédok és a Familia. A Szomszédokban is játszottam, aztán az – épp a  Familia miatt – abbamaradt. Mi, a szereplők és a stáb nagy élvezettel csináltuk, és a közönség is szeretett bennünket. A szakmában volt, aki húzkodta az orrát, volt, aki nem, aztán egy idő múlva már senki nem fanyalgott. Mert rengeteget változott a világ; az életünk is, az anyagi helyzetünk is. Már jó ideje nem készülnek tévéjátékok, legfeljebb néhány film. Sokan is lettünk, fel is hígult a szakma (persze nem csak a miénk), és a pályakezdő, sőt a már régóta a pályán lévő színészeknek, rendezőknek tulajdonképpen még a színházakon belül is egyre kevesebb munkalehetőségük van.”

Manapság a menedzselés már csaknem ugyanannyira fontos, mint a művészi produktum. ,,Vannak olyan típusú emberek, akik szeretnek nyüzsögni; én nem tartozom közéjük” – szögezi le Ádám Tamás. ,,Ha felhívnak, boldog vagyok, de nem megyek a lehetőségek után. Alkalmatlan vagyok rá. Így aztán olyan ez, mint a hullámvasút: egyszer fent, egyszer lent. Nem csak nálam, mindenkinél, aki képtelen menedzselni magát. ”

Persze fordulhatna ügynökséghez is, amely levenné a válláról ezt a terhet, de nem teszi. ,,Felajánlották, de mondtam, hogy velem nem járnának jól, mert nincs ínyemre, sőt nem is viselem el, ha ugráltatnak. A szabadságot szeretem.

Egyébként az Oszkárban is ez a jó: semmi nem kötelező, aki szimpatikus, azzal megyek, aki nem, azzal nem utazom. Én döntök.

Már csak a szabad választás miatt sem győzöm eléggé reklámozni az Oszkárt!”,zárta mondandóját a Familia egykori Szép Károlya  – aki  megérdemelné ,,Az Oszkár utazó nagykövete” címet.


Szeretnél Ádám Tamáshoz hasonló különleges emberekkel, ráadásul olcsón és kényelmesen utazni?
Hirdesd meg autód szabad helyeit vagy keress és foglalj helyet a hozzád hasonló viszonylaton autózóknál!

 

Hozzászólások

Trackbacks/Pingbacks

  1. Takáts Tamás: Az Oszkár egy jó kultúrkör | Az Oszkár telekocsi blogja - […] Takáts Tamással vagy akár a Família Kft.-s Dr. Szép Károllyal együtt utazni? Az Oszkár a különleges emberek közössége, tehát…
  2. “Nem szeretnék mondjuk öt kiló heroinnal autózni” | Az Oszkár telekocsi blogja - […] Brutival, vagy a Takáts Tamás Dirty Blues Band énekesével vagy akár a Família Kft.-s Dr. Szép Károllyal együtt utazni?…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás