HelyfoglalásAz egyik leggyakrabban ismétlődő kérdés-csokorra szeretnénk mai bejegyzésünkre kitérni, mégpedig arra, hogy miért van szükség helyfoglalásra, hogyan lehet lemondani? Mikor romlik a statisztika ettől, és mikor nem? Mi van ha rájövök, hogy ketten mennénk, de csak egy helyet foglaltam? A problémák mindegyike pár kattintással megoldható, de persze ha először Oszkározol, lehet hogy nem ismered még ki magad.

Miért is van szükség a helyfoglalásra?

Az Oszkárt amikor létrehoztuk, a helyfoglalás egy lehetőség volt, de a sofőr telefonszáma megtekinthető volt az adatlapon. Ennek következtében az esetek túlnyomó részében egy gyors telefonnal az utas lerendezte a maga részéről a feladatot, úgyszólván “helyet foglalt”, de ez a rendszerben nem jelent meg. Ennek következtében látszólag még mindig ugyanannyi szabad hely volt a rendszerben. Esetleg a következő utas is telefonált, majd egy utas jött, és rendeltetésszerűen használva a rendszert helyet foglalt, de nála már kiderült, hogy bizony, már az autó tele van. Ez sok csalódás forrása volt.

Ennek következtében bevezettük a kötelező helyfoglalást. Helyfoglalás előtt nem adjuk ki a sofőr telefonszámát – hacsak nem váltottál üzleti vagy prémium felhasználói fiókot. Helyfoglalás után pedig lehetőséged van a részletekről megegyezni a sofőrrel.

De mi van, ha kérdésem van az úttal kapcsolatban?

Kérdezz a sofőrtől gombAz ilyen esetekre van jelen a “Kérdezz a sofőrtől” gomb, mely segítségével belső üzenetet tudsz küldeni az autósnak az utazással kapcsolatos kérdéseiddel. Az autós érdeke is, hogy legyen utasa, így a lehető leghamarabb fog válaszolni.
Amennyiben sürgős a válasz, megteheted hogy helyet foglalsz, a visszaigazoló emailben megkapott telefonszámon felhívod a sofőrt, és egyeztettek. Ha nem sikerül megegyezni, lemondhatod a helyfoglalást.

Hogyan mondhatom le a helyfoglalást?

És ezzel elérkeztünk a leggyakrabban ismétlődő kérdésünkhöz: A helyfoglalást úgy mondhatod le, hogy a – webes nézetben – a jobb felső sarokban levő neved fölé viszed az egeret, és a legördülő menüben a “Helyfoglalásaim” menüpontot választod ki. Az érvényes helyfoglalásaid listáját itt láthatod, melyek közül kiválasztod a törlendőt, és a piros “x” jel segítségével le tudod törölni.

Ha helyet foglalok, és lemondom az rontja a statisztikámat?

Amennyiben korrektül jársz el, azaz helyfoglalás után rögtön felhívod az autóst, egyeztetsz vele, megtudod, hogy nem megfelelő valamiért az út, és lemondod, akkor nem. Ellenben ha később, az indulás előtt nem sokkal lemondod az utat, akkor ez bizony veszteség lehet a sofőrnek, mert foglaltad a helyet, amíg tudtak volna mások foglalni. Ezért ilyen esetben a statisztikádban megjelenik lemondott útként.

Foglalás statisztika


Ha rájöttem, hogy kevesebben vagy többen mennénk, akkor mit tegyek?

Ilyen esetben nem kell lemondanod a helyfoglalást, és újra helyet foglalnod. Ugyancsak a “Helyfoglalásaim” menüpontban a kiválasztott helyfoglalás mellett látsz egy szerkesztés ikont. Ezt használva módosíthatod a lefoglalt helyek számát, melyről megy email mind a sofőrnek, mind pedig neked!

Meddig mondhatom vissza a helyfoglalást?

Visszamondhatod a helyfoglalást egészen az indulásig, de kérünk ne élj vissza a lehetőséggel. Amennyiben az utolsó órákban mondod vissza az utat, nemcsak a statisztikádban fog megjelenni az, hanem nagy valószínűséggel az útitárs-jelölted is negatív értékeléssel fog illetni. Azért engedélyezzük ennek ellenére, hogy visszamondd szinte bármikor, mert vis major eset előfordulhat, így elvi esély lehessen arra, hogy a sofőr talál másik utast.

Kellemes telekocsis utakat kívánunk mindenkinek!

Oszkár csapat

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás