Iberpaker Péter két és fél éve oszkározik utasként. Mint mondja, jóval olcsóbb, mint bármilyen tömegközlekedési eszközzel menni, és időt is spórol vele. De nem csak ilyen módon kapcsolódik az Oszkárhoz.

„Egyetemi évfolyamtársak voltunk az Oszkár két alapítójával, Attilával és Mátéval, azóta követem a vállalkozás fejlődését, amióta létezik” – meséli Péter, aki foglalkozását tekintve professzionális legózó. „A Kockabarátok csapata tematikus kiállítások, játszóházak, illetve céges csapatépítő és fejlesztő programok szervezésével, továbbá egyedi LEGO®-ajándéktárgyak készítésével foglalkozik. Az ország különböző pontjain vannak rendezvényeink, amelyekre nemcsak az adott városból, hanem viszonylag nagy távolságokról is érkeznek látogatók, és amikor meghirdetjük az eseményeket, egyúttal azt is ajánljuk, hogy aki teheti, Oszkárral utazzon oda. Megjelenítjük a telekocsit, és az Oszkár is promótálja az eseményeinket. Tavasszal sikerült beszereznünk két kispolski-méretű Lego-autót, és úgy gondoltuk, hogy az egyiket átalakítjuk oszkáros autóvá – őszre az Oszkárra jellemző dizájnt kap. A fülkéjebe be tud ülni két kisgyerek, ott fotózkodhatnak; ilyen módon is népszerűsítjük az Oszkárt, mint közlekedési eszközt. Az idei Oszkár-szülinapra is megyünk, olyan legós dolgokat is kipróbálhatnak majd a gyerekek és a felnőttek, amikkel a hétköznapokban nem találkoznak.”

A közösségében ki-ki önállóan kezdett különböző Lego-építményeket gyűjteni, készíteni. „Mindenki a saját kreativitását éli ki a Legóval, megvalósítjuk, amit elképzelünk, ez lehet jármű, történelmi esemény, táj, valamilyen népszerű téma, mint például a Csillagok háborúja. A lépték a legkisebb életképtől a négy és fél méteres csatahajóig változik, attól függően, hogy ki milyen témákat szeret, illetve mekkora területet tud otthon a legózásnak szentelni. Három éve létezünk Kockabarátok formációként. A rendezvényeket ketten karoltuk föl, biztosítjuk a jogi, gazdasági hátteret, főállásszerűen végezzük a tevékenységet. Bár üzleti vállalkozásról van szó, nem csak az a cél, hogy pénzt keressünk, az is fontos, hogy jól érezzük magunkat”– mondja Péter.

A Lego cég szigorú feltételekhez köti, hogy mely közösségek és hogyan használhatják a világbrand védett nevét. A dán anyavállalat nyomon követi a klubokat, már csak azért is, mert a tevékenységük révén fontos piaci visszajelzéseket kap. A rendezvényeken nemcsak a termékpalettát mutatják be a közösségek, hanem azt is, hogy a Lego generációkon átívelő játék. Az ötven évvel ezelőtt gyártott első darabok kompatibilisek a legújabbakkal, össze lehet építeni őket, és az is kiderül egy-egy kiállításon, hogy milyen tematikai változásokon ment keresztül a Lego, illetve milyen sokféle egyedi dolgot lehet készíteni az alkatrészeiből. „Csak olyan promóciós anyagokat, logókat, zászlókat, bemutatóvitrineket használhatunk, amiket a Lego cég adott ki, ilyeneket szoktunk is kapni a Lego Hungáriától. Lego-kiállításnak kizárólag azt a rendezvényt lehet nevezni, amit az anyacég vagy az adott ország disztribútora szervez. Mi Kockabarátok kiállítás saját Lego-gyűjteményekből néven hirdethetjük a bemutatóinkat” – magyarázza Péter.

A Lego a fizikai paramétereit tekintve is minőségi termék. A napsugárzás, mint minden műanyagot, a Legót is károsíthatja, de ha beltéren játszanak vele és jól tárolják, az unokákat is kiszolgálja. „A magyar vásárlók számára relatíve drága, viszont ha azt nézzük, hogy évtizedekig játszhatnak vele, míg más típusú játékok egy év múlva tönkremennek, és azok sem olcsók, a Lego kimondottan jó befektetés” – állítja a kockabarát oszkározó. „Legót nem dobnak ki. A használt darabok is jelentős értékkel bírnak, egy tizenöt–húsz éves készlet gyakran többet ér, mint amennyit a maga idejében ért. Sok a gyűjtő, akik ugyanúgy keresik és csereberélik a régi értékes darabokat, mint a bélyeg- vagy érmegyűjtők. Leszámítva azt a veszteséget, hogy mondjuk megrágta a gyerek a Lego-alkatrészt vagy beszippantották a porszívóval, megmaradnak a készletek, a szülők elrakják azokat a következő generáció számára, ilyen módon a Lego újrahasznosul, tehát környezetbarát termék is. Sokszor fordul elő, hogy amikor a gyerek kinövi a Duplót, elhozzák hozzánk, és a korának megfelelő Legóra cserélik a korábban megvett Duplo árából. De az is gyakori, hogy a családokban, baráti körökben, ugyanúgy, ahogy a kinőtt ruhák, a Legók is oda-vissza vándorolnak. Volt olyan időszak, amikor társasjátékokat is kiadott a Lego, de sakkot, malmot vagy bármilyen egyszerű játékot otthon is össze lehet rakni az alkatrészekből, a figurákból. Minket is be lehet vonni bármilyen ötletbe, ha megoldható, akkor megcsináljuk” – biztat Péter.

A Kockabarátok – a Duplo-asztalaikkal – a legkisebbeket is megszólítják, kétévesektől százévesekig az egész családnak remek szórakozási lehetőséget biztosítanak. Nyáron kisebb kitelepüléseik vannak, falunapokra, városi rendezvényekre mennek, hétfőtől péntekig tartó táborokat szerveznek. 2019. október 12–20-áig Keszthelyen, október 26-a és november 3-a között pedig Zalaegerszegen lesz nagyszabású programjuk; részletes információkat a honlapjukon és a Facebook-oldalukon találunk. „1200–1500 négyzetméteren, négy–öt órán keresztül vígan eljátszhatnak a gyerekek és a felnőttek. Számtalanszor vagyunk szemtanúi annak, hogy a felnőtteket nehezebb elhúzni a játékasztaloktól, mint a gyerekeket. A Lego tényleg kortalan önkifejezési forma” – összegzi a kocka- és Oszkár-barát vállalkozó.

Ha kedvet kaptál a legozáshoz, vagy szívesen utaznál együtt Péterrel, akkor keress egy jófej autóst és foglalj, ha pedig autóval indulsz útnak, add fel hirdetésedet, hogy akár egy Kockabarát is befoglalhasson hozzád! 🙂

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás