Sáfár Zoltán - Dumaszínház alapító

Sáfár Zoltán – Dumaszínház alapító

Sáfár Zoltánt, a budapesti Godot Galéria, valamint a szintén budapesti székhelyű, de ország-világ járó Dumaszínház egyik alapítóját tavaly óta az Oszkár-csapat tagjaként is üdvözölhetjük.
Zoltán nem a kocsik és az autózás szerelmese. Bár van géperejű járműve, alapvetően télen is biciklivel közlekedik, a hosszabb távokat pedig többnyire (korántsem luxus-) tizenkét éves Opeljával teszi meg. Vagy Oszkár-utasként, ha úgy adódik. Elsősorban azért regisztrált az Oszkárra, mert nagyon érdekli a „sharing economy”, azaz a megosztáson alapuló, közösségi gazdaság.

A lényeg a közösség nyújtotta lehetőségek, örömök élvezete

Maga is foglalkozik ilyesmivel, egy szállítmányozási szolgáltatást jegyez. ,,Minden formájában forradalmian új dolognak tartom a sharing economyt, mert jó irányba tereli a gondolkodást”− mondja.,,A lényeg a közösség nyújtotta lehetőségek, örömök élvezete. Nem kell ahhoz tulajdonnal rendelkezni, hogy az ember részesülhessen belőle, ha pedig van mit betennie a közösbe, az okoz jó érzést, hogy másoknak is hasznára válhat vele. Itt van a kezünkben egy eszköz, az okostelefon, amely összeköt bennünket a szolgáltatóval és egymással. Ez óriási lehetőség!”

Sáfár Zoltán

Zoltán nem csupán társalapítója és -tulajdonosa a Dumaszínháznak, hanem olykor szereplője is. ,, Hobbiból időnként fellépéssel is próbálkozom a magam és – jó esetben – a nézők szórakoztatására. A profi humoristáink mellett persze még nagyon kezdő vagyok” – fogalmaz. Első oszkáros útjára éppen fellépése alkalmából, Győrből Pestre jövet került sor. ,,Nem anyagi, hanem kényelmi okokból döntöttem úgy, hogy nem kocsival megyek. Előadás után jólesik egy-két pohár ital mellett beszélgetni, meg akartam adni magamnak ezt az élvezetet. Odafelé a vonatot választottam, mert arra gondoltam, hogy kényelmes, bő egy óra alatt odaér, nem mellesleg beszélgetni sem kell, így zavartalanul tudok gondolkodni. Az Oszkáron mégsem mondhatom, hogy ’kocsis, hajts!’, aztán csönd” – mondja nevetve.

,,Visszafelé viszont, péntek este 10 és 11 óra között nem találtam vonatot, ezért elkezdtem az Oszkáron böngészni. Olyankor sok ingázó jön haza Ausztriából hétvégére, de így sem volt egyszerű sofőrt találni. Még a fellépés előtt három autósnál is foglaltam helyet, SMS-t küldtem nekik, ők visszaírtak vagy hívtak, és kiderült, hogy tulajdonképpen egyiküknek sem jó a hely és az időpont, eleve el sem tudtak volna vinni. Végül a negyedik találat jött be.”

A szervezés körülbelül egy órába telt. Zoltán nem rejti véka alá azon véleményét, hogy ezt feleslegesen sok, elfecsérelt időnek tartja. Szerinte a rendszernek elsősorban azt kell kiszolgálnia, aki fizet, vagyis az utast, és olyan átláthatóan, hogy a felhasználó lehetőleg egyetlen kattintással megtaláljon minden információt.

Az utazással egyébként elégedett volt. ,,Az úr, aki elhozott Pestre, Linz környékén dolgozik hentesként, és éppen ment haza Kecskemétre. A pénz nem nagyon érdekelte, inkább a társaság miatt vett fel utast. Sikerült is nagyon jót beszélgetnünk. Már ezért megérte” − nyugtázza. Arról nem számolt be, hogy sikerült-e valamilyen jó dumát elcsennie sofőrjétől, de könnyen lehet, hogy a következő stand-up produkciójában a Linz környéki magyar hentesélet rejtelmeiről hallhatunk. Vagy egy másik oszkároséról. Hiszen, mint tudjuk: a legjobb forgatókönyveket az élet írja.


Lehet hogy Zoltán vagy más valaki hozzá hasonló nagy “Dumás” lesz az útitársad? Hirdesd meg szabad helyeid ide kattintva, hogy a spórolás mellett egy jó élménnyel is gazdagodhass!

Nincs autód, vagy  Te is szeretnél Zoltánhoz hasonlóan egy pohár ital után inkább utasként telekocsizni ? Akkor keress valakit, aki ugyanakkor, ugyanarra megy, mint Te mennél!

Hozzászólások

  1. Bruti

    Ha valaki ingyen stand-upot akar, csak szólok, hogy már három éve Oszkározok Debrecen és Pest között 😀

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás