Oszkár főoldal - kis felbontáson

Már többször beszámoltunk róla, hogy az iOszkar után egy évvel elkészült és folyamatosan fejlődik az Oszkár Androidos változata. Most nem is ezekről a telefonos alkalmazásokról lesz szó, hanem azoknak szolgálunk jó hírrel, akik kis felbontású mobileszközön, mégpedig azok böngészőjében szeretnének útitársat keresni.

Az elmúlt egy hónap (2012. szeptember 13. és 2012 október 13. közt) látogatási statisztikájából látszik, hogy az Oszkár látogatóinak több mint 7%-a mobileszközön keresi fel az oldalt. Annak ellenére, hogy nem volt eddig kifejezetten mobileszköz-barát a honlap.  Az arány természetesen folyamatosan növekszik, a top 10 eszköz listáját a post végén a táblázatban láthatjátok.

Hogyan valósult meg mindez?

Sokat gondolkodtunk, kísérleteztünk, hogy milyen megoldással biztosítsuk, hogy a PC-k monitorainál jóval kisebb felbontásban is használható és élvezhető legyen az oszkározás. Máté ezen kérdéskör fejlesztői dilemmájáról írt egy hosszabb cikket, úgyhogy most lássuk csak pár szóban és képpel, hogy mi lett az eredmény, mi is az úgynevezett responsive web designra való áttérés mindenki számára látható előnye:

A cél az volt, hogy vékonyabb kijelzőkön az oldal hosszában megnyúlva jelenjen meg, úgy, hogy vízszintes görgetésre továbbra sem legyen szükség.

Ezt úgy sikerült elérni, hogy egyes oldalelemek mérete lecsökken, némelyik átrendeződik és új helyet talál magának, sőt, vannak elemek, amelyek teljesen el is tűnnek.Oszkár keresőoldal - kis felbontáson

Természetesen továbbra is minden funkció elérhető maradt így is, de egyes kevésbé fontos lapokat már csak az oldal legalján elhelyezkedő oldaltérképtől kiindulva lehet elérni.

Tisztában vagyunk vele, hogy még közel sem tökéletes a végeredmény, de saját tapasztalatom is igazolja, hogy nagyságrendekkel jobban használható már az oldal mobilon, tableten.  Ha sürgősen az utcáról, autóból vagy épp egy kávézóból kell egy utat meghirdetni vagy lefoglalni, már fel sem merül bennem felhívni valakit, hogy keressen nekem útitársat asztali számítógépen, hanem előveszem a telefonom, és pár gombnyomással már el is intéztem a dolgot.

Aki ki szeretné próbálni a végeredményt, de nincs nála épp mobileszköz, hagyományos asztali számítógépen vagy notebookon a böngészőben is megteheti. Csak vegye le teljes képernyőről a böngészőt, és figyelje, hogy alakul át az oldal, ahogy a böngésző szélességét csökkenti! (némely böngészőnél a frissítés gombra kell kattintani az átméretezést követően, hogy látszódjon az eredmény)

Jó oszkározást mindenkinek – mobilon, tableten, monitoron vagy épp óriáskivetítőn!

És íme, az ígért táblázat, a mobileszközökön végzett látogatások megoszlása típusok szerint:

1.
Apple iPhone

26.15%

2.
ismeretlen

25.12%

3.
Apple iPad

8.00%

4.
SonyEricsson LT15i Xperia Arc

5.63%

5.
Samsung GT-I9100 Galaxy S II

4.17%

6.
Samsung GT-S5570 Galaxy Mini

2.71%

7.
Samsung GT-S5830 Galaxy Ace

2.12%

8.
SonyEricsson E15i Xperia X8

1.38%

9.
SonyEricsson SK17i Xperia Mini Pro

1.38%

10.
Nokia C5-03 C5

1.23%

Hozzászólások

Trackbacks/Pingbacks

  1. Megújult az Oszkár Android alkalmazása! - [...] felfrissítése, de továbbra is ajánljuk a böngészőben való használatot is, melyet a mobilra optimalizált design [...]
  2. Oszkár arculati váltás és történelem - Neked hogy tetszik? - [...] váló közösségi oldal, a Facebook dobozának. Az oldalt a folyamatosan elterjedő mobileszközökön való megjelenítéshez is alkalmas megjelenítési móddal ruháztuk…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás