Az elmúlt hetekben többen, köztük a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) is, felhívták már a figyelmet arra, hogy a háború miatt, gondok lehetnek az üzemanyag-ellátásban is, ezért ajánlott visszafogni a felesleges fogyasztást.

Magyarországon, a magyar rendszámú autókba, egyelőre, literenként 480 Ft-ért tankolhatunk, ám a kutak többségénél 5-10-20 vagy 50 literes korlátozást vezettek be.
Egri Gábor, az FBSZ elnöke szerint, ha lenne elég üzemanyag, nem lenne szükség korlátozásokra.
A megjelent statisztikák alapján ez az árstop és mennyiségi korlátozás azonban nem igazán sarkallja spórolásra az autósokat, sőt, benzinből idén májusban túlléptük a 2019 augusztusi, nyári főszezonban elfogyasztott mennyiséget is, gázolajból pedig idén 20-40%-kal fogy több, mint a korábbi években bármikor.

A felesleges fogyasztás csökkentésére hatna ösztönzően a benzin és a kőolaj árának emelkedése is, amit itthon egyenlőre nem érzékelünk. A magyar árkorlátozás viszont nem tart örökké, és a hatósági árak eltörlésével valószínűsíthető, hogy a mostani árak közel kétszeresével találkozunk majd egy-egy tankoláskor. Mindenkinek tanácsos felkészülni erre az időszakra, és költségkímélő megoldásokat kipróbálni, mint például az oszkározás, akár autósként, akár utasként.

A Független Benzinkutak Szövetségének képviselője egy RTL.hu-s interjúban így nyilatkozott: „A hatósági ár ugyanis nem piaci ár. Az árak eltérítése hiánygazdálkodáshoz vezet, ez alapszintű közgazdaságtan. Ki akarna olyasmit forgalmazni, amin nincsen nyeresége?”
Emellett arra kérte a magyar autósokat, hogy:

  • Ne induljanak útnak üres autóval, hiszen négy, de akár öt egy irányba tartó ember is ülhet egy járműben.
  • Lehetőség szerint vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.
  • Mérlegeljék, hogy milyen útvonalon jutnak el céljukhoz, tervezéssel csökkentve az autó fogyasztását.
Hosszabb útra indulva érdemes kiszámolni, hogy adott esetben nem éri-e meg jobban a saját autó helyett másik autóshoz betársulni, illetve, ha mégis a saját autó mellett döntünk, maximalizáljuk az autó kapacitásának kihasználtságát, és osszuk meg a szabad helyeket!

Hozzászólások

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás