Üzletszerű személyszállítás kisokos

Szerző: | okt 6, 2015 | Gyakran ismétlődő kérdések

paragrafusAz Oszkár telekocsinál az üzletszerű sofőrök spontán megjelenése óta kérdés, hogy ez a jelenség árt vagy használ az eredetileg költségmegosztásra kitalált rendszernek.

Úgy döntöttünk, hogy ezt ne mi döntsük el, ezért megkérdeztük az utasokat. A következtetés az volt, hogy az első számú elvárás az autós felé a korrekt viselkedés, tehát hogy a hirdetésben szereplőknek megfelelő körülmények jellemezzék az utazást is.

Nyilván az üzletszerű szállítók általában magasabb útdíjért hirdetnek, de nagyon sokszor ez is valódi alternatívát jelent az utasoknak az előnyei révén. Aki pedig csak a klasszikus telekocsisok ajánlatai közt szeretne keresni, pár kattintással leszűrheti a találati listát!

Hogy tisztázzuk az üzleti sofőrök kötelességeit, ebben a blogposztban összeszedtük, minek kell megfelelniük hogy az Oszkáron úgy szállíthassanak utasokat, hogy más hatóságoktól se kelljen büntetésre számítani. (A nem üzletszerű telekocsizásra mindez nem vonatkozik!)

 

1. Oszkár rendszerben üzleti csomag vásárlása

Aki az üzletszerűség alábbi ismérvei közül legalább egyiket kimeríti, csak üzleti csomag birtokában hirdethet az Oszkáron:

  • 5-nél több szabad helyet hirdet meg a járműben
  • 18 Ft/km-nél magasabb útdíjat szeretne kérni az utastól
  • párhuzamosan több utat hirdet (több autóval szállít személyeket egy időben)
  • egy nap többször meghirdeti ugyanazt a viszonylatot
  • havi szinten több mint 40 utast szállít el

Az üzleti csomag vásárlására való kötelezés célja egyrészt, hogy az utasoknak legyen lehetőségük már keresés előtt eldönteni:

  • csak a klasszikus telekocsis autósok ajánlatai közt szeretnének-e keresni
  • vagy megfelelő lehet számukra az üzleti célú hirdetés is.

Ezt a döntést segíti, hogy minden 2015 júliusa után újonnan váltott üzleti csomagnak kötelezően része a sárga színű kormánykerék.

Másrészt az autós számára is fontos, hogy jelezzük, üzletszerű személyszállítást készül végezni (vagy már végez is), mely kapcsán az alábbi jogszabályi feltételeknek is meg kell felelni.

 

2. Adózási kötelezettség
(Ellenőrizheti: NAV)

Az adótörvényekből egyértelműen kiolvasható, és a NAV szóvivője többször meg is erősítette, hogy ha valaki rendszeresen, nyereség és vagyonszerzés céljából személyszállítási tevékenységet végez, akkor valamilyen vállalkozási forma keretében regisztráltatnia kell magát a NAV-nál. Tehát lehet akár egyéni vállalkozó, betéti társaság (Bt.), Kft vagy egyéb – az autós számára megfelelő – gazdasági társasági forma. Tehát adószámmal kell rendelkezni, a személyszállításról nyugtát vagy számlát adni, és a cégformától függően adózási kötelezettségnek kell eleget tenni.

Például egy egyszerű egyéni vállalkozásként a Kisadózó vállalkozások tételes adózásával (KATA) munkaviszony mellett havonta 25 000 Ft, egyéb főállású munkaviszony hiányában havonta 50 000 Ft befizetésével eleget lehet tenni az összes adózási kötelezettségnek.

A területileg illetékes NAV kirendeltségben lehet elkezdeni az ügyintézést.

 

3. Tevékenységi engedély
(Ellenőrizheti: Közlekedési Hatóság, fővárosban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, helyi önkormányzat közlekedés-szervezője, valamint a Fogyasztóvédelmi Hatóság)

A személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállítást 2015 augusztusa óta a 176/2015. (VII. 7.) Kormányrendelet szabályozza. Ez a rendelet vonatkozik a taxistevékenységre és a személygépkocsis személyszállító szolgáltatásra. Az üzletszerű személyszállítást végzőknek ezen tevékenységek közül az egyik követelményeinek kell megfelelni, attól függően, hogy a személyszállításhoz csatlakozik-e egyéb tevékenység. Ezen követelményeknek való megfelelés esetén a Közlekedési Hatóság állít ki engedélyt.

Három területen van szükség engedélyre:

  • a vállalkozásnak tevékenységi engedélyre van szükség, amihez
    • a pénzügyi teljesítőképesség kapcsán kell biztosíték (szállítható utasonként ötvenezer Forint)
    • a szakmai irányítóval kell rendelkezni, akinek van személygépkocsis személyszállító vállalkozói képesítése (egy személyes vállalkozás esetén nyilván a sofőr lehet a szakmai irányító, de egy szakmai irányító akár három vállalkozásnál is elláthatja ezt a szerepkört)
  • a személygépkocsival kapcsolatban műszaki alkalmassági feltételeknek kell megfelelni
  • a személygépkocsi vezetőjének személygépkocsis személyszállító alapképesítési szaktanfolyamon kell részt vennie, és vizsgát kell tennie

A részletek a kormányrendeletben, az ügyintézést a Közlekedési Hatóságban lehet végezni.

 

 

 

Megosztás