Teleautót hirdetett és indított egy feketéző személyszállító, aki mielőtt az irányt Bécsbe vette volna utasaival, megbukott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésén. A „vállalkozás” papíron sem létezik, adószáma nincs, ráadásul a fuvardíjról se számlát, se nyugtát nem adott, sőt az alkalmi sofőrtársa bejelentéséről is megfeledkezett. A többszörös jogsértés miatt a kontár tetemes bírságra számíthat, és vélhetően további jogkövetkezménnyel is számolnia kell a vizsgálat lezárása után.

(forrás: NAV sajtóközlemény)
iLoveNAV

A www.ILoveNAV.com-on találtuk ezt a képet. Valószínűleg nem a közleményben szereplő sofőr készítette

Interneten, saját honlapján, illetve a legnagyobb közösségi oldalon is rendszeresen hirdette tevékenységét egy szabolcsi fuvaros, akire közérdekű bejelentés hívta fel a NAV munkatársainak figyelmét. Az adóhivatal revizorai többször, különböző formában is próbálkoztak a reklámozott szolgáltatás igénylésével, hogy a magát „vállalkozásként” feltüntető kontár számára is vonzó útirányt és célt határozzanak meg. Az adózó, és alkalmi sofőrtársa úgy tudta, egy népes baráti társaságot kell elvinni az egyik ausztriai élményparkba.

A vizsgálat egyik meglepő fordulata volt, amikor a fuvaros „irodájában” véglegesítették a kirándulást, mivel az iroda egy társasház lépcsőháza volt. Az adózó a viteldíjat is itt vette át, ám erről semmilyen bizonylatot nem állított ki. A feketéző fuvaros és „alkalmi” segítője a kirándulás utolsó magyarországi pihenőhelyén szembesült azzal, hogy valójában adóhatósági ellenőrzés „szereplői” voltak.

A vizsgálat még tart, ám az már biztos, a jogsértések miatt tetemes bírságra számíthat a fuvarozó, nem beszélve a be nem jelentett alkalmazott után fizetendő járulékokról, és a várható további jogi következményről.

A NAV vizsgálatot indított a teleautós szolgáltatáshoz kocsit kölcsönző személyeknél, társaságoknál is. A revizorok ebben a nem mindennapi ellenőrzésben egyébként nem csak az illegális telekocsist buktatták meg, hanem útközben több próbavásárlást is tartottak, amelyek felénél szintén szabálytalanságokat tapasztaltak.

Természetesen azok a magánszemélyek, akiknek semmilyen hasznuk nem származik az alkalmi utastársak befogadásából, nem tartoznak a kockázatos vállalkozói körbe.

– eddig a NAV sajtóközleménye

Oszkár megjegyzés: Nem lepődtünk meg az eseten, pontosan egybehangzanak a történtek a múlt heti témába vágó blogcikkünkben leírtakkal. (Frissítés: Melyet 2016. március 31-én megerősített a NAV szóvivője)

A telekocsizás egyre népszerűvé válásával számítani lehet rá, hogy akik profitot szereznek ezzel a tevékenységgel, nem kerülik el hosszú távon a hatóságok figyelmét. Így javasoljuk, hogy aki üzletszerűen telekocsizik, tehát nem csak a költségeit osztja meg, saját érdekében tartsa be a vonatkozó szabályokat.

Lánchíd rádió interjú

Nagyon fontos a közlemény végében is olvasott információ, miszerint a klasszikus telekocsizóknak semmifél félnivalójuk nincs a hatóságoktól, nem számíthatnak szankcionálásra!

Ha hirdetésfeladáskor az Oszkár által megajánlott útdíjat használod, de legalább is nem mész az útdíjjal “üzleti magasságokba” (ezt a rendszer külön jelzi), akkor teljesen nyugodt lehetsz az oszkározás során.

Jó útitárskeresést mindenkinek Oszkárral, az ország legnépszerűbb telekocsi rendszerével!

Kattints ide, keress útitársat, vagy hirdesd meg utad akár még a hétvégére!

Hozzászólások

  1. kerdes

    Nemzetközi személyszállítás esetén a magyar szakaszra nincs adófizetési kötelezettség, így max. az osztrák Finanzamt kérhette volna a be nem fizetett adót.

    Természetesen a munkabér stb. már más kérdés, illetve az is, hogy hiányzott az engedélyük a személyszállításhoz.

    Ennek ellenére gratulálok a NAV-nak, mert nagyon elharapódzott a kisbusszal visszük az embereket feketén kategória, ami egy baleset esetén is kritikus. Barátnőm Stuttgartból jött egy olyan sofőrrel haza (kisbusszal), aki Párizsból indult, mindenkit háztól házig vitt. Így 26 órát vezetett egyhuzamban. Haláljárat feketén. Bejelentés nélkül is ellenprizhetnék a fuvarosokat.

    Válasz
  2. aa

    “Nemzetközi személyszállítás esetén a magyar szakaszra nincs adófizetési kötelezettség, így max. az osztrák Finanzamt kérhette volna a be nem fizetett adót. ”

    Ez csak az áfára vonatkozik (de arra sem biztos hogy mindig), ezenkívül van még számos közteher van. Amelyeket biztos nem fizet be, ha még nyugtát sem ad.

    Válasz
  3. János

    Nem tiszta, hogy hogyan számol a NAV, mikortól profitszerzés. Egy példa: egyedül megyek szegedre, 4 utassal, 2000eFt/fő. A benzin ennél kevesebbe kerül (a kocsi 5-6 litert fogyaszt), de ha ráteszem a szervízt és az amortizációt, pályamatricát jobb ha ki se számolom, annyira nincs “profit”. Külföldi utakon lehet “keresni” ha csak üzemanyaggal számolunk, így utaztam ingyen amíg ösztöndíjas voltam.

    Válasz

Trackbacks/Pingbacks

  1. Online utazás-fizetési lehetőség az Oszkáron - [...] Nyitólap | Oszkar.com | Fórum Oszkar.com – a magyar telekocsi rendszer KezdőlapEz egy minta oldal ← A visszaúton már…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás