Az Oszkár éppen aktuális arculati átalakulása kapcsán szeretnénk meghívni egy rövid visszatekintésre.  Érdekes kis “túra” lehet a mostanában csatlakozott felhasználóinknak, a törzstagokban pedig bizonyára nosztalgiát kelt.  A végén pedig az új kialakítás pár érdekes részletét mutatjuk be! 

Az Oszkár arculata 2007 novemberi indulása óta alapvetően sokat változott. Mai szemmel nézve mosolyt csalhat az arcra (legalább is a miénkre) ahogy az Oszkár főoldalának első változata kinézett. A többi aloldalt,  például a profillapot szintén nehéz lenne “izgalmas” jelzővel aposztrofálni.

Oszkár főoldal 2008.01.29.

Oszkár főoldal 2008.01.29.

Oszkár profillap 2007.11.27.

Oszkár profillap 2007.11.27.

Oszkár főoldal 2007.11.27.

Oszkár főoldal 2007.11.27.

.

.

.

.

.

2008 elején igen nagy fejlődés következett be, a Verdák (Cars) című filmből kölcsönzött logót felcserélte a mai napig használt logó elődje, az oldal színárnyalatának köszönhetően azonban továbbra is jó esélyekkel beleolvadt volna környezetébe egy hullaházban.

 

Oszkár kereső 2008.04.14.

Oszkár kereső 2008.04.14.

Oszkár főoldal 2008.04.27.

Oszkár főoldal 2008.04.27.

Aztán 2008 áprilisától beköszöntött a barna-korszak, az oldal kontrasztos sötétbarna hátteret kapott, a logo felirata is megváltozott. A fölső részre még szép utacskás kép is került, a kereső dobozába már beszivárgott a jövő színsémája: a KÉK!
 

 

Oszkár főoldal 2008.09.06.

Oszkár főoldal 2008.09.06.

2008 szeptemberében már az egész oldal kékben pompázott akár az égbolt, nyoma sem maradt a fiatalosnak távolról sem nevezhető barnaságnak. Újabb funkcióknak kellett a a hely, ezért megjelent a fölső menü, és bal oldali menüsor által okozott vizuális élményt kis ikonok tették teljessé. A főoldal közepén kereső jelent meg kiváló 3D hatású gombokkal.

 

 

Oszkár kereső 2009.04.19.

Oszkár kereső 2009.04.19.

2009 áprilisát már a mai napig működő térképecske köszöntötte a főoldal közepén, de a biztonság kedvéért a kereső dobozában megmaradt a 3D-s vonulat.  Aztán nagy szünet. (ekkor a rendszer kódbázisának megújításán dolgoztunk sokat, ez a felhasználók számára kevésbé volt látványos)

 

Oszkár főoldal 2011.05.30.

Oszkár főoldal 2011.05.30.

2011 május végén aztán egy jelentős ráncfelvarrás következtében előállt az egészen mostanáig létező arculat. Ez volt az első, amit nem a két alapvetően programozó beállítottságú Oszkár-alapító (és közvetlen környezete) álmodott meg, hanem már egyes részleteiben hivatásos designer munkáját dicséri. A jobb oldali menü teljesen felköltözött az oldal tetejére és a három nagy fülre, átadván a helyét az egyre inkább hangsúlyossá váló közösségi oldal, a Facebook dobozának. Az oldalt a folyamatosan elterjedő mobileszközökön való megjelenítéshez is alkalmas megjelenítési móddal ruháztuk fel.

2012-őszén újra kiderült számunkra, hogy ha a kor követelményeinek meg szeretnénk felelni, nem állhatunk meg a fejlődésben. Az időközben sok tízezresre bővült felhasználószám nagy örömmel és lelkesedéssel töltött el, de egyben komoly felelősséget is helyezett a vállunkra. Felismertük a veszélyt, hogy potenciális felhasználókat veszthetünk az által, hogy az oldal amatőrnek tartott kinézete miatt sokan elsőre tévesen ítélik meg az Oszkár valódi értékét. El akartuk (akarjuk) kerülni, hogy az időszakonként fel-fel tűnő “csilli-villi”, funkcionalitásban jóval gyengébb telekocsi oldalak közt tévelygő utazók végül útitárs híján kiábránduljanak a telekocsi utazási formából.

Hisszük, hogy a telekocsi ügyét Magyarországon – többek közt – azzal vihetjük sikerre, hogy minden utazni vágyó igényeit megpróbáljuk kielégíteni, hogy mindenki egy és ugyanazon rendszerben legyen jelen, ezáltal a lehető legnagyobb eséllyel találhasson útitársat.

Oszkár főoldal 2013.10.03

Az új főoldal

 

Hosszas munka eredményeként Klein Péter designer munkáján alapulva elkészült a most látható új arculat. A sokak által kedvelt, mások által az életben nem használt (különbözőek vagyunk, na 🙂 főoldali térkép megmaradt, egy kattintással elérhető.
.

Új arculat - fogalások

Új arculat – foglalások

Egyik legfőbb újdonsága, hogy az egyes járatra az utasok a foglalásait jól szemlélteti. Az egeret a jelölő fölé víve látszik ki hol száll be és meddig utazik, rákattintva bejön az adatlapja. A kezdőpont zöld jelölőjét hamarosan az utas lekicsinyített képe váltja majd fel.

 

Új arculat - menü

Továbbá a manapság elterjedt fölső menüből könnyedén elérhetőek azok a funkciók, melyeket eddig a legnehezebb volt megtalálni. (pl helyfoglalások) Természetesen az új arculat kialakításánál is szempont volt, hogy mobileszközön továbbra is megfelelően, jól használhatóan jelenjen meg az oldal. (Sőt, ezen még fejlesztettünk is)

Elképzelhető, hogy nem lett minden tökéletes, bizonyára kell kis idő átszokni, de reméljük végül mindenki hasznosnak tartja a fejlesztést. A jobb oldalt található visszajelzés gombbal mindenkinek lehetősége van jelezni az esetleges furcsaságokat, hibákat, javaslatokat.

Jó utazást mindenkinek!

 

Hozzászólások

    • Oszkár Telekocsi

      A lap szélén (az új design-ban) züld fülecske jobb oldalt (a képernyő oldalához tapadva)

      Válasz
  1. Utaska

    Nagyon jó kis cikk. Megmosolyogtató látni a kezdeti dizájnt, bár akkor ez teljesen normálisnak és korszerűnek számított. Nem tudtam, hogy ilyen régóta létezik már az Oszkár.

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás