A foglalási díj bevezetése óta sok kérdést, hozzászólást és javaslatot kaptuk tőletek, amit ezúton is köszönünk. A leggyakrabban feltett kérdéseiteket a válaszokkal együtt egy csokorba gyűjtöttük, így itt egy helyen olvashatod őket.

Miért van szükség a foglalási díjra?

Az Oszkár egyike azoknak a manapság fehér hollónak számító vállalkozásoknak, amelyek a felhasználóik számára közel 8 évig ingyenesen vagy jelképes összegért (lásd üzleti csomag) elérhetővé tették folyamatosan fejlődő, és egyre több lehetőséget kínáló szolgáltatásukat.

Amellett, hogy az elmúlt közel 8 évben véleményünk szerint teremtettünk, és jelenleg is  folyamatosan teremtünk akkora értéket, amit nem ördögtől való gondolat kompenzálhatónak tekinteni, szívesen tájékoztatunk, konkrétan milyen költségeink merülnek fel, mire szeretnénk pénzt kérni:

  • ügyfélszolgálatos felvételére, és fizetésére (járulékokkal, stb.)
  • marketinges munkatárs fizetésére
  • szerverek üzemeltetésére
  • rendszergazda fizetésére
  • a jelenleg is küldött telefonszám-ellenőrző sms-ek fizetésére
  • 1 szobás irodánk bérleti díjára
  • könyvelőre és a magyar törvények szerint kötelező céges adókra és kötelezettségekre
  • grafikus, UX esek, jogász megbízási szerződés alapú fizetésére
  • mobilapplikáció fejlesztésére: Android a napokban frissül, jelenleg az iOS van folyamatban, amely 2,5 millió Ft nál valamivel drágább, majd jön a winphone
  • az Oszkár reklámozására, hogy minél több lehetőséged nyíljon akár autósként, akár utasként a rendszer előnyeinek kihasználására (több felhasználó = több lehetőség az autósok és az utasok számára egyaránt)
  • saját adónkra és fizetésünkre, miután napi 12 órát dolgozunk Oszkáron (reméljük nem irreális elvárás, hogy fizetést is kapjunk)

Mindez persze nem lenne gond, ha lenne pénznyomdánk, de nincs, a lottó ötöst sem nyertük meg és ezidáig nem jelentkezett senki, hogy jófejségből átvállalná a fenti költségeket a felhasználók helyett. Persze ha szeretnél jelentkezni, szívesen vesszük 🙂
Félretéve a viccet: ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan tudjon működni, a költségeket rendezni kell.

Eddig akkor hogyan működtetek foglalási díj nélkül?

Kezdetben egyetem mellett csináltuk az Oszkárt, a pár ezer tagú rendszer fenntartása arányosan kevesebb pénzt és energiát igényelt. Ahogy nőtt a rendszer (és az elérhető haszon is, a rendszert használók számára) egyre több saját pénz, majd tőkebefektetés bevonása vált szükségessé a színvonal és a növekedés fenntartásához, az energiákról nem is beszélve. (Évekig főállás mellett fejlesztettük és üzemeltettük Oszkárt.)

Miért nem az oldal fizetős szolgáltatásaiból és a reklámbevételekből fedezitek a költségeket?

Ezeket a bevételeket is a költségek fedezésére fordítjuk, de az vastagon kevés. Bőven nyolc számjegyű összeget invesztáltunk a rendszerbe az elmúlt kevesebb mint egy évben. Az online marketingben jártasak alátámaszthatják, hogy reklámokból egy ilyen rendszer nem tud megélni, főleg ha hozzánk hasonlóan nem szeretné a használhatatlanságig reklámokkal lefedni az oldalt, és hetente két marketing hírlevéllel bombázni a tagjait.

Volt tulajdonos váltás az Oszkárban az elmúlt időszakban?

Nem volt. Mivel – ahogy az előző kérdésnél leírtuk – a költségeinket az oldalból származó bevételek messze nem fedezik, már több éve befektetőt kellett keresnünk. Szerencsére sikerült olyan befektetőt találnunk, aki nem rövidtávú hasznot keres, a foglalási díj bevezetésének nincs hozzá köze. A tulajdonosok továbbra is az alapítók, és mivel szeretnénk továbbra is azok maradni, ezért szeretnénk fenntarthatóvá tenni a rendszert.

Ha már van foglalási díj, miért csak az utasok fizetik?

A foglalási díjas rendszerben megoszlanak a “terhek”, mivel a foglalási díjat az utasok fizetik, de azt már az autósok továbbítják az Oszkár felé, így az utasok mentesülnek az alkalmankénti foglalási díjak átutalásának macerájától és költségétől.

Miért nem egy fix összeg a foglalási díj? Kevesebb macera lenne.

Sokat (hónapokat) gondolkodtunk, terveztük, hogyan lehetne mindenki számára a legelőnyösebb módon megvalósítani az Oszkár fenntarthatóságának biztosítását. A fix díjas változat is sokáig versenyben volt, ami miatt végül nem amellett döntöttünk, az az alábbi körülmény:
Megvizsgáltuk, és igen nagy szórás mutatkozott abban, hogy ki milyen gyakran használja a rendszert. Sokan hetente többször is utaznak Oszkárral (sőt, autósok közül sokan napi szinten mennek), viszont a felhasználók jelentős része csak havonta-kéthavonta, vagy akár csak évente párszor használja. Így rájuk nézve kifejezetten igazságtalan lenne, ha ugyanannyi hozzájárulást várnánk tőlük, mint a napi szintű használóktól. Ezért döntöttünk végül a használatarányos verzió mellett: így aki sokszor élvezi a rendszer előnyeit,  az arányosan többel járul hozzá a fenntartáshoz.

A maceráról:

Arra törekedtünk, hogy minél kevesebb macerával járjon a foglalási díj rendezése. Erre az alábbi lehetőségeket valósítottuk meg:

1. Bankkártyás fizetés esetén az első fizetéskor beállíthatod, hogy engedélyezed az automata terhelést. Ezzel gyakorlatilag 0-ra csökken a plusz macera, hiszen az értékeléseket az eddig megszokott módon leadod, az általad nem megvalósultnak jelzett utakon kívül a többit automatikusan rendezi bankkártyádról a rendszer, a kiállított számla részleteinél pedig meg tudod tekinteni utólag bármikor, hogyan jöttek ki az összegek. Ha az automatikus terhelést valamiért nem preferálod, akkor is elmentheted a bankkártyaadataidat, ekkor két-három hetente pontosan 3 gombnyomásban merül ki a plusz tevékenység, amellett, hogy előzetes kontroll alatt tarthatod a kifizetéseket.

2. Ha nincs bankkártyád, akkor lehetőséged van a tesztidőszak tapasztalatai alapján megvalósított, előzetes kreditegyenleg feltöltésre. Az oszkáros kreditegyenlegedre a várható forgalmad függvényében előre feltölthetsz tetszőleges összegben krediteket, melyekből választásod szerint automatikusan, vagy kézzel rendezhető a közvetített foglalási díj tartozás.

3. Ha a fentiek közül egyik sem szimpatikus, akkor jelentkezhetsz online előrefizetés elfogadónak. Így ha 20 utasból legalább 1 bankkártyával előre kifizeti az utat (erre azért jó esély van) akkor annak egyéb előnyei mellett, a készpénzes utasok által fizetett közvetítendő foglalási díjat is rendezni tudjuk ezáltal. Ilyenkor ugyanis az online fizetett út neked járó részéből automatikusan le tudjuk vonni a készpénzes foglalási díjakat, így nincs további teendőd. Mi több, azt is beállíthatod, hogy ha az online fizető utasok által fizetett összeget nem szeretnéd teljes egészében magadnak átutaltatni, hanem egy bizonyos határig szeretnéd az oszkáros kreditegyenlegeden hagyni. A kreditekből pedig később – ha mégsem lenne éppen online fizető utasod – maceramentesen rendeződik a foglalási díj.

Sokféleképpen lehet rendezni a foglalási díjat. Hol tudok tájékozódni, arról, hogy a különböző fizetési módok esetén mik a költségek és mikorra érkezik meg hozzátok a pénz? Nem szeretném, ha inaktívvá válnának a hirdetéseim.

A fizetési lehetőségekről és azok részleteiről készítettünk egy külön blogposztot, amelyet ide kattintva olvashatsz.

Miért csak a Budapest érkezési/indulási helyre van a foglalási díj belföldön?

Azért, mert ezeken viszonylatokon sikerült ezidáig olyan lefedettséget elérni az Oszkárral, ami az utasok számára a kényelmes és olcsó utazás mellett, valós időbeli rugalmasságot is kínál. (Pécsre pl. “csúcsidőben” 5-10 percenként indul autó). A vidék-vidék forgalmat is célunk fellendíteni, ott még fontosabb lenne, hogy jól működjön az Oszkár, mert ezen viszonylatokon a tömegközlekedés jellemzően még gyengébb lehetőségeket kínál.

Autósként milyen jogcímen veszem át foglalási díjat az utastól?

Az utastól a foglalási díjat mint egy közvetített szolgáltatás díját veszed át. Üzletszerű felhasználóként az utasnak általad adott számlán ezt külön szerepeltetheted, mint közvetített szolgáltatás, ezért még az iparűzési adóalapodat sem növeli. (Ezt részletesen megtalálod az ÁFF-ben: 9.pont 2. bekezdés.)
A foglalási díjról tehát az utas felé te állítsz ki számlát (ha számlakiállításra kötelezett vagy, és nem alkalmi telekocsizó), neked pedig az Oszkár állítja ki a számlát (illetve először a díjbekérőt, majd azt követően a számlát), amint a beszedett közvetített szolgáltatási díj értéke az 500 Ft-ot meghaladja.

A foglalási díj bevezetésével változnak az adózás szabályai?

A foglalási díj bevezetése az adózást nem érinti. Ha eddig is igaz volt, hogy csak a költségeidet osztod meg, akkor ez után is igaz marad, tehát nem kell adózni, ha pedig eddig is realizáltál profitot, eddig is kellett adózni. Még egyszer kiemeljük, hogy az iparűzési adóalapból levonható a foglalási díj, tekintettel annak közvetített szolgáltatás státuszára.

A 2015-re befizetett prémium tagsági díj, beszámításra kerül, vagy párhuzamosan fut tovább a foglalási díj mellett?

A prémium tagsági díjat a foglalási díj nem érinti, azt az autós továbbra is időalapon fizeti  a prémium tagsághoz járó plusz funkciók igénybevételéért. Természetesen ha úgy érzed, hogy a prémium csomagot nem vetted volna meg a foglalási díj rendszer ismeretében, lemondhatod azt az info@oszkar.com-on és kérésedre az időarányos fennmaradó részt átutaljuk a számládra, vagy kreditek formájában jóváírjuk. (A kreditekből többek között foglalási díjaidat is tudod rendezni.)

Reméljük, hogy sikerült megválaszolnunk a leggyakoribb kérdéseiteket  és a fenti információkat hasznosnak találjátok. Hisszük, és ebben a sok direkt és indirekt pozitív visszajelzés meg is erősít minket, hogy Oszkár értéket teremt és érdemes azon dolgoznunk, hogy a rendszer tovább fejlődjön.

Ha maradt megválaszolatlan kérdésed, írd meg nekünk!

 

Hozzászólások

    • fk.oszkar.com

      Szia!

      A foglalási díj tartozással rendelkező felhasználók fiókja(i) letiltásra kerülnek, illetve tiltjuk az újraregisztrációjukat is.
      Eddig még senki nem érte el azt a tartozás-mennyiséget, hogy behajtóhoz kelljen fordulnunk.

      Válasz

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fenntartható fejlődés Oszkár módra 2.0 – Fontos információk a külföldi viszonylatokon utazóknak | Az Oszkár telekocsi blogja - […] itt olvashatsz a tervezett fejlesztésekről és a foglalási díjjal kapcsolatos leggyakoribb […]

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztás