Online utazás-fizetési lehetőség az Oszkáron


Online fizetés az Oszkár telekocsinMagyarországon az Oszkár telekocsi az első online piactér jellegű rendszer, ahol elérhető a felhasználók közötti biztonságos online fizetési lehetőség az OTP Mobil Kft. által biztosított Simple fizetési rendszer segítségével. A következő pár gondolatban az online utazás-fizetés rendszerről ejtünk pár szót.

BRÉKING! Első és legfontosabb aggály: “Szó sem lehet róla! Még láthatóvá válnak a bevételeim és lecsap rám is a NAV!”

Ezzel kapcsolatban meg tudunk nyugtatni mindenkit: Ha lecsap a NAV, akkor az fizetési módtól függetlenül le fog csapni. Múlt heti cikkünkben részletesen megírtuk (rádióműsor hivatkozással), hogy a NAV hivatalos álláspontja szerint a költségmegosztó telekocsizás adófizetési- és bejelentési kötelezettségtől mentes tevékenység. Ha valaki üzletszerűen szállít, akkor készpénzes fizetés esetén ugyanúgy számíthat ellenőrzésre, mint online fizetés esetén.

Akkor térjünk is rá, hogy is működik a folyamat sofőrként:

Online fizetés elfogadás sofőrkéntAmennyiben sofőrként hirdetésfeladáskor engedélyezed az online fizetési lehetőséget, akkor az utas helyfoglalást követően bankkártyájával az Interneten kifizetheti neked a viteldíjat. Ehhez először jelentkezned kell online-fizetés elfogadónak egy online űrlap kitöltésével. Innentől az utasoknak már van is lehetőségük nálad online fizetni, amennyiben feladsz egy új autóshirdetést, ahol engedélyezed az online fizetést. Lehetőség van minden hirdetésnél kizárólagossá és opcionálissá is tenni az online fizetési módot. Közben egy néhány napos elbírálási folyamat zajlik le, melynek sikerességről e-mailben értesítünk, addig a kifizetés nem lehetséges.

Ha van online fizetéssel élő utas a járatodon, akkor az utazás során kérd el tőle a kódot, mellyel egyértelműen tudod bizonyítani, hogy megtörtént az utazás, és minden kétséget kizáróan le tudod hívni a neked járó pénzt!

Amint az utazást követően visszaigazoltad vagy az utas visszaigazolta, hogy megtörtént az út, pár napon belül (a következő pénteken) megérkezik a bankszámládra a pénz neked járó része.

Mi a teendőm utasként?

Online fizetési lehetőség ikon

Keresd az Online fizetési lehetőség ikont

Ha online fizetést elfogadó sofőrnél foglalsz helyet, az Oszkár lehetőséget kínál az út online kifizetésére. Fizetéshez a rendszer átirányít a Simple fizetési rendszer felületére, ahol a megszokott módon biztonsággal végrehajthatod a fizetést. Ezt követően kapsz egy beszállókártyát, melyen van egy kód: az utazáskor ezt fogja elkérni a sofőr, ezzel fogja tudni visszaigazolni a sikeres utazást és lehívni a pénzt.

A fizetés a Simple biztonságos fizetési rendszerén keresztül történik. Az autós tehát a viteldíjat természetesen nem azonnal, csak a sikeres utazás visszaigazolása után kapja meg.

Érdemes az online telekocsi fizetést választani

Érdemes az online telekocsi fizetést választani – nem csak a partnereink által felajánlott kedvezményekért!

Amennyiben az utolsó órákban mondja le az utat, vagy le sem mondja, de nem megy el, az autós “foglalóként” megkapja az útdíj 80%-át, 20% pedig visszavezetésre kerül az utashoz. Ha időben lemondja az utat, akkor természetesen az egész összeget visszakapja. A visszatérítés mértékéről a lemondás időpontjának függvényében az alábbi  három példa és grafikon ad tájékoztatást:

“A” eset: Az utas jó előre lefoglalja az útját, mondjuk 20 nappal az indulás előtt. Ekkor lemondhatja a foglalást “büntetlenül külföldi út esetén egészen az indulás előtti 7. napig, belföldi út esetén az indulás előtti 3. napig. Ezt követő visszamondás esetén már nem jogosult a teljes díj visszatérítésére. Amennyiben csak az indulási idő előtt 12 órával vagy azt követően mondja le a helyfoglalást, az útdíj 20%-ának visszatérítésére jogosult. (Közte időarányosan csökken a visszajáró összeg aránya)

“B” eset: Az utas közepesen előre foglalja le az útját, mondjuk 4 nappal az indulás előtt. Ekkor lemondhatja a foglalást “büntetlenül” az indulás és a foglalás közti időszak 40%-ig, tehát a foglalást követő kb 38 órán belül. Ezt követően már nem jogosult a teljes díj visszatérítésére. Amennyiben csak az indulási idő előtt 12 órával vagy azt követően mondja le, az útdíj 20%-ának visszatérítésére jogosult. (Közte időarányosan csökkent a visszajáró összeg aránya)

“C” eset: Az utas viszonylag az utazáshoz közeli időpontban foglalja le útját, mondjuk 10 órával az indulás előtt. Ekkor szintén lemondhatja a foglalást “büntetlenül” az indulás és a foglalás közti időszak 40%-ig, tehát a foglalást követő 4 órán belül. Ezt követően már nem jogosult a teljes díj visszatérítésére, az útdíj 20%-ának visszatérítésére jogosult.

Mennyi jár vissza az utasnak - grafikon

Az utasnak lemondás esetén visszajáró pénz arányáról tájékoztat az alábbi grafikon.

Amennyiben az autós hibájából nem valósul meg az út, az utas – függetlenül a lemondás időpontjától – szintén maradéktalanul visszakapja a befizetett összeget.
Az autós – külön megállapodás hiányában – heti egyszeri elszámolás keretében (péntekenként) kötegelve kapja meg a teljes összeg tranzakciós jutalékkal (jelenleg 7,7%.) csökkentett összegét. Fontos, hogy a pénteki utalásban csak azon utak díjai lesznek benne, melyeket a sofőr vagy az utas adott hét szerda hajnalig megvalósultnak jelölt.

Az online fizetéssel rendezett utaknál a fent említett tranzakciós jutalék már tartalmazza az esetleges foglalási díjat, tehát ezen utak után azt már nem kell közvetítenie a sofőrnek.

Példa: Ha a sofőr 2000 Ft útiköltség-hozzájárulást kér egy útért, az utasnak 2100 Ft-ért jelenik meg az út. Ennek a  7,7%-a kerül levonásra, 162 Ft, tehát  a sofőr 1937 Ft-ot kap számlájára.

Gyakran ismétlődő kérdések

Mi van, ha az utas nem jön el?

Ebben az esetben az útdíj 80%-ának tranzakciós jutalékkal csökkentett értéke kerül átutalásra az autós részére, a 20% visszamegy az utas bankszámlájára.

Hogyan igazolhatom, hogy az utas eljött?

Az utas sikeres fizetés után kap egy beszállási azonosítót (5 jegyű kód) és egy beszállókártyát. Az utazás során, amikor a fizetés szokott történni, kérd el a beszállókártyát, vagy legalább is az azon szereplő 5 jegyű kódot. Ezzel a kóddal az Oszkáron az Értékelendő útitársak menüpontban vagy a beszállókártyán található QR kódot beolvasva és a linket megnyitva azonnal igazolhatod, hogy az utas veled utazott, így a kifizetésnek semmi akadálya nincs.

Mi van, ha az utas nem hozza el a beszállókártyát?

Ebben az esetben az utazás után visszaigazolhatod beszállókártya nélkül is az utazást, de csak akkor fog kifizetésre kerülni az összeg, ha

 • Az utas nem jelzi azt, hogy meghiúsult volna út (3 napja van erre, ezt követően automatikusan megvalósultnak veszi a rendszer)
 • Vagy az utas visszaigazolja, hogy tényleg megtörtént az utazás

Mi a helyzet nézeteltérés esetén?

Ha az utas azt igazolja vissza, hogy az autós miatt nem jött létre az út, az autós pedig azt, hogy az utas miatt, akkor addig nem kerül sem kifizetésre sem visszautalásra az összeg, amíg az autós és az utas konszenzusra nem jut. Amennyiben valami kompromisszumos megoldás születik, szükség esetén vegyétek fel velünk a kapcsolatot az info@oszkar.com email címen.

Autósként hogyan kapom meg a pénzemet?

Amennyiben az utazás sikerének vagy sikertelenségének visszaigazolása a fenti módok egyikén megtörtént, úgy a tranzakció fizethetővé válik. A kifizethető tranzakciókat kötegelve, minden szerdán hajnalban elküldjük a Simple részére, akik némi ellenőrzést hajtanak végre, majd csütörtök délután utalják az összeget. Így összegezve péntekenként kapod meg az utazási hozzájárulásokat. (Fontos, hogy ha a készpénzben fizetett utak után közvetítendő foglalási díjakból hátraléka van a sofőrnek, akkor azzal az összeggel csökkentve kapja meg a sofőr az online fizetés neki járó részét.)

Mi van, ha utasként lefoglaltam a helyem, de le kell mondanom a helyfoglalást? Elvesztem a pénzt?

Az egészet biztos nem, 20% mindenképp visszajár. De hogy történik-e levonás, az a helyfoglalás visszamondásának időpontjától függ, egészen pontosan attól, hogy mennyivel az indulás előtt történt. A levonás mértékéről a cikkben szereplő fenti három példa és grafikon ad pontos tájékoztatást.

Hozzászólások

20 thoughts on “Online utazás-fizetési lehetőség az Oszkáron

 1. Véleményem szerint ez az utasnak kényelmi szolgáltatás, így az lenne a minimum, hogy a jutalék legalább felezve, de inkább az utasra hárítva jelenik meg, vagy erről a sofőr dönthetne a hirdetés feladásakor.

   • Annyira azért nem, mert nem üzleti felhasználóként maximalizálva van az elkérhető összeg. Egyszer már próbáltam is jelezni, hogy szeretném eldönteni én, hogy mennyit fogyaszt a kocsim, ne szabja meg nekem senki, hogy adott útra mi a díj. ( Nissan Micra vagy Mercedes S500 nem ua a fogyasztás, de a kényelem sem.)

    • Átlagos jármű esetén 4 személlyel számolva 11-12 ft/km re jön ki utasonként a költség. Ehhez képest max 18 ft/km áron hirdethetsz nem-üzleti csomaggal.

     De ha ennél sokkal magasabb az autód fogyasztása, akkor reméljük az üzleti fiók ára (ami mindössze 2500 ft fél évre) nem fog nagy megterhelést jelenteni.

     • Akár még meg is állná magát a matematikai levezetés, ha valóban minden meghirdetett útra teltházzal számolunk. A gond az, hogy ez még nekem sosem sikerült. Gyakran senki, néha egy utas, de tény, volt már kettő is.
      Németországból járok haza az általam megvásárolt gépkocsikkal. Néha a másik oldalon is előfordulok (utasként). Érdekes, hogy engem például Frankfurtig cca. harmincezerért visznek el kisbusszal 15 megállóval, de én max a felét kérhetem egy gyorsabb, kényelmesebb utazás fejében.
      A végére még egy gondolat. Szerda délelött búcsúztam el az utasomtól. Korrekt módon ő délután, amint lehetősége nyílt, azonnal igazolta a sikeres utazást. Nem ebböl kezdek új életet nyilván, de így pont másfél hetet várok a megnyirbált pénzemre. Hurrá! Lehet, hogy lemondok erről a funkcióról.

 2. Ne feledjük el hogy a hirdetők többsége nem üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet ezért kár azon vitázni hogy mennyi a jutalék vagy hogy mikor kapod meg a pénzt. Ha megyek akkor mindenképpen megyek vagy egyedül vagy élek az Oszkár lehetőségével. Az online fizetés egy lehetőség és egyben garancia is. Nekem tetszik megha mint minden rendszernek vannak gyerekbetegsegei de azért kellenek a visszaélések hogy javítsák a hibákategóriában
  Üdv Laci

 3. Hogyan lehet lemondani ezt a lehetőséget?
  Be regisztráltam, de sehogy nem jövök rá, hogy hogyan kell törölni.
  Nagyon lassú, így nem kívánok többet élni vele. Kérhetnék ebben segítséget?
  Köszönöm.

 4. Hogyan tudom vissza vonni ha autósként elfogadtam az online fizetés de meggondoltam magamat ?
  Köszönettel Aszódi Imre

  • Kedves Imre!

   Ha szeretnéd lemondani az online fizetés elfogadását, akkor törölnöd kell a haladó autósbeállításokból az utasokra vonatkozó korlátozásokat. Ezt itt tudod megtenni: https://www.oszkar.com/user/user_restricted.php

   Így bárki befoglalhat hozzád készpénzes fizetéssel (attól függetlenül, hogy milyen a statisztikája) viszont azok, akik kifejezetten bankkártyával szeretnék fizetni az útdíjukat, továbbra is megtehetik. (De a hirdetés feladása során ezt is ki tudod kapcsolni, csak ki kell venned a pipát az “Online fizetést elfogadok” mezőnél)
   Ha ezt sem szeretnéd, akkor kérlek írj az info@oszkar.com email címre és azonosítás után töröljük az adatbázisból a bankkártyás fizetést a fiókodon.

   További sok sikeres Oszkáros utat kívánok!

   Üdv,
   Kriszta

 5. Tisztelt fk.oszkar.com on!

  Szerintem Máté teljesen egyértelműen jelezte, mit szeretne lemondani: az online fizetés elfogadását, ahogyan én is.
  Ezen nem segít, ha értetlennek tettetjük magunkat!
  Ez a funkció többet árt, mint használ, legalábbis hadd gondoljuk már így néhányan! Én végképp nem üzleti alapon Oszkározom, de igenis kitolás, hogy bő egy hétig nem jutok a pénzemhez! Ez elvi kérdés, nyilván nem kenyérre kell az az 1-2 ezer forint.
  Most épp azzal szembesültem, hogy egy utas nem tudott készpénzesen befoglalni és azt az üzenetet kapta, hogy azért, mert tartozásom áll fenn. Előző éjjel érkeztem meg az utasaimmal és valóban nem utaltam át Halottak Napján délutánig a kemény 300 Ft-ot. Talán érthető, hogy mással voltam elfoglalva.
  Azért az mégis fura, ha az Oszkár 24 órát sem tolerál 300 Ft-nál, amikor meg utalni kellene 2 ezret, 7-10 napig is ül a pénzen!

  Az is inkorrekt, hogy nagy erőkkel pusholják az embert, hogy ezt az opciót válassza be, van rá felület is, de a lemondásra még külön kérdésre sem kínálnak opciót!
  Még a reklám spameknél is van apróbetűs záradék, ahol le lehet iratkozni!
  Eddig nagyon pozitív élményeim voltak ezzel a telekocsi rendszerrel kapcsolatban, most ez kezd átfordulni.
  Várom korrekt válaszotokat!
  Üdv, Dénes

  • Kedves Dénes!

   Több dolgot is kérdeztél, érintettél a hozzászólásodban. Próbálok mindenre kielégítő választ adni.

   Ha szeretnéd lemondani az online fizetés elfogadását, akkor törölnöd kell a haladó autósbeállításokból az utasokra vonatkozó korlátozásokat (ahogyan azt Máténak is írtam).

   Hogy nem jutsz azonnal a pénzedhez, amikor valaki bankkártyával fizet neked, annak 3 oka is van.
   1. Az egyik az, hogy le kell értékelnetek egymást. Ha nem jött létre az út, azt mi csak akkor tudjuk, ha “megmondjátok” nekünk. Tehát időt kell biztosítani az utasnak és az autósnak is, hogy kifejthesse az úttal kapcsolatos véleményét. Ezt minél gyorsabban, megteszitek, annál gyorsabban megkapja az autós a pénzt (vagy ha nem teljesült az út, az utas és/vagy az autós attól függően, hogy mi történt).

   A másik két ok az Oszkár rendszerén kívüli, ezekre nincs hatásunk.
   Mindenképpen tisztázzuk, hogy nem mi “ülünk a pénzen”, az utasok pénze nem jut el az Oszkárhoz, nem megy keresztül rajunk.
   Az utas bankkártyával fizet, a pénz az OTP-nél áll meg és ők utalják ki az autósnak, ha nincs ellenvetés egyik irányból sem.
   2. Az OTP-nél (és más banki szolgáltatónál is) a kiutalások hetente, tömbösítve történnek. Vagyis az autósok egy napon – esetünkben csütörtökönként – kapják meg az utasok pénzét.

   3. Ezenkívül, ha bankkártyával fizetsz (bárhol: boltban, vagy online), néhány napig lehetőséged van visszahívni a kifizetett összeget (pl. kártyalopás, visszaélés esetén). Ezt sem mi szabályozzuk, hanem a banki rendszer.

   A foglalási díjakra áttérve:
   Ha a foglalási díjaid értéke elérte az 500 Ft-ot, akkor emailben értesítünk és onnantól számítva van 2 heted kifizetni őket (és leadni az értékelést az utasokra. Ha valaki nem utazott veled, az után természetesen nem kell fizetned, mert ő sem fizette ki neked a foglalási díjat).

   A helyfoglalás korlátozása funkciót azért találtuk ki, mert így az autósok megóvhatják magukat a rosszabb statisztikával rendelkező utasoktól és az esetleges csalódástól. Ezt a korlátozást Te is beállítottad.
   A kommentedben említett utasodnak az az üzenet jelent meg, hogy két okból lehet, hogy ő csak előrefizetéssel tud foglalni hozzád. Az egyik, hogy az autós statisztika-alapú korlátozást állított be, a másik, hogy az autósnak lejárt tartozása van.
   Miután kifizetted a 300 Ft foglalási díjat, rá is jöttél, hogy a korlátozás miatt nem tud foglalni és ki is kapcsoltad azt.

   Úgy látom, hogy a korlátozást nem is kapcsoltad vissza azóta sem. Így bárki befoglalhat hozzád készpénzes fizetéssel (attól függetlenül, hogy milyen a statisztikája) viszont azok, akik kifejezetten bankkártyával szeretnék fizetni az útdíjukat, továbbra is megtehetik. (De a hirdetés feladása során ezt is ki tudod kapcsolni, csak ki kell venned a pipát az “Online fizetést elfogadok” mezőnél)
   Ha ezt sem szeretnéd, akkor kérlek írj az info@oszkar.com email címre és azonosítás után töröljük az adatbázisból a bankkártyás fizetést a fiókodon.

   Remélem, mindenre sikerült megfelelő választ adnom! 🙂

   Sok sikeres Oszkáros utat kívánok a továbbiakban!

   Üdv,
   Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*
*
Website